V. Sinkevičius po posėdžio teigė, kad tokio didelio palaikymo net nesitikėjo ir tikėsis Europos žaliųjų palaikymo.

„Kalbėsimės, – apie tai, ar jis tikisi Europos žaliųjų palaikymo atsakė V. Sinkevičius. – Be jokios abejonės labai smarkiai vertinčiau jų palaikymą.“

O kaip jis reaguoja į kritiką dėl jauno amžiaus? „Tai yra tai, ko aš pakeisti negaliu. Kiek yra tų metų, tiek yra. Bet jaunystė toks dalykas – prabėga ir nebegrįžta“, – teigė V. Sinkevičius.

Jis teigė, kad nesitikėjo tokio didelio palaikymo. „Tikėjausi valdančiosios daugumos palaikymo, bet džiaugiuosi, kad iš opozicinių aprtijų to palaikymo buvo“, – kalbėjo V. Sinkevičius.

Į klausimą, kur leis Europos Komisijos nario atlyginimą jis teigė, kad dar apie tai negalvojo ir kad dabar svarbu – kalba dėl portfelio ir komandos formavimas.


Skvernelis: tai simboliškas žingsnis

Premjeras Saulius Skvernelis V. Sinkevičiaus sėkmę įvardijo kaip simbolišką žingsnį, nes eurokomisaru patvirtintas V. Sinkevičius, jo žodžiais, Nepriklausomybės vaikas. O jaunas amžius esą tik privalumas kitiems rodant pavyzdį.

Vos prasidėjus posėdžiui Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Jonas Jarutis paprašė pusvalandžio pertraukos šio klausymo svarstymui.

Seimui pritarus, repliką tarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Kęstutis Masiulis. „Esate pirmoje klasėje?“ – į „valstiečius“ kreipėsi K. Masiulis. „Kartais pertrauka tikrai reikalinga, bet taip idiotiškai pertraukas imti vien tik tam, kad mes nepaimtumėme pertraukos, – piktinosi konservatorius. – Kam reikalingi tokie idiotiški siūlymai? Neišsimiegoję esate šiandien?“

Antradienį, pateikdamas kandidatūrą, premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad Virginijus Sinkevičius perspektyvus, naujos kartos politikas.

„Tai Nepriklausomoje Lietuvoje užaugęs pilietis, turintis platų akiratį ir ne vieną kart įrodęs savo gebėjimus“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras priminė, kad diskusijų dėl amžiaus buvo ir prieš teikiant jo kandidatūrą į Ūkio ministrus, tačiau pridūrė, kad tos abejonės išsisklaidė pradėjus dirbti.

S. Skvernelis pažymėjo, kad V. Sinkevičiaus kandidatūra, jo nuomone, yra pati geriausia.

Kritikavo prezidentą ir premjerą dėl lyderystės stokos

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos vardu kalbėjęs Jurgis Razma savo pasisakymą pradėjo nuo pastabų apie kandidato parinkimo procesą.

„Tenka apgailestauti, kad mes dar nepasiekėme tokios politinės brandos, kad šis svarbus klausimas būtų suprastas kaip nacionalinis reikalas, gerokai išeinantis už atskiros partijos partinių rėmų“, - kalbėjo J. Razma.

Jo manymu, prezidentas ir ministras pirmininkas turėjo galimybę parodyti lyderystę visos politinės bendruomenės pakvietimui, kad būtų aptarta, koks gali būti geriausias Lietuvos kandidatas, kuris turėtų stiprų palaikymą Europos Parlamente, ir svariai atstovautų mūsų šalį, ir pasitarnautų Europos Sąjungos labui.

„Frakcijos buvo paminėjusios įvairių pavardžių, kurios manau tikrai atrodė pakankamai įtikinamai. Mūsų partija paminėjo tokių patyrusių politikų kaip Laima Andrikienė, Andrius Kubilius, kai kurias kitas pavardes. Liberalai minėjo Petrą Auštrevių. Socialdemokratai – Viliją Blinkevičiūtę ir Rasą Budbergytę. Manau, kad, jei būtų vykęs nuoširdus svarstymas, tikrai galėjome turėti kandidatą, kuris būtų neabejotinai būtų sulaukęs palaikymo Europos Parlamente“, - sakė J. Razma.

Jo vertinimu, šiame procese ministras pirmininkas ir prezidentas buvo pasyvūs.

„Tokiu atveju iniciatyvą parodė valstiečių-žaliųjų frakcija, pasiūlydama V. Sinkevičiaus kandidatūrą. Tame procese šiek tiek keistai atrodė, kad premjeras nustebo išgirdęs tą žinią, prezidentas tylėjo, kol kandidatas nenuvyko pas Komisijos vadovę, ir nepranešė žinios, kad jis ten buvo gerai sutiktas. Tada jau visi puolė sveikinti ir toliau teikti. Sakyčiau, kad aukščiausi vadovai šitoje situacijoje elgėsi apsidraudėliškai, ir gaila, kad toje situacijoje taip įvyko“, - sakė J. Razma.

Kalbėdamas apie kandidatą jis pabrėžė, kad per susitikimą frakcijoje buvo pasakyta apie jo asmenį nemažai teigiamų apibūdinimų, „kaip apie veržlų, jauną, energingą žmogų, pasitikintį savimi, pakankamai demokratiškai mąstantį“.

„Kiek sunkesnis klausimas kandidatui buvo apie jo politines pažiūras, į kurį jis negalėjo atsakyti. Iš atsakymų socialdemokratų frakcijoje galima nesunkiai diagnozuoti, kad jo politinės pažiūros yra liberalios. Manau, kad liberalų frakcija su entuziazmu balsuos už jo kandidatūrą“, - sakė J. Razma.

Jis teigė, kad jo frakcijoje yra ir teigiamai vertinančių V. Sinkevičiaus kandidatūrą, tačiau yra ir tokių, kurie mano, kad gali nepakakti patirties ir būti sunkios diskusijos Europos Parlamente.

„Kaip ten bebūtų, aš neabejoju, kad valdantiesiems vieningai balsuojant ir pridėjus Liberalų frakcijos paramą tikrai bus patvirtintas. Šitoje situacijoje neabejoju, kad mūsų EP nariai, nepaisant frakcijos pozicijos, žiūrės į tolesnes procedūras kaip į nacionalinį klausimą. Neabejoju, kad A. Kubilius ir kiti EP nariai stengsis prisidėti, kad toliau kandidato kelias EP būtų sėkmingas“, - sakė J. Razma.

Jauno amžiaus nelaikė trūkumu

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos vardu kalbėjęs Stasys Tumėnas pabrėžė, kad jaunas amžius nėra politiko minusas.

„Paprastai, kai aptariame kandidatūras, teikėjai akcentuoja teigiamas savybes, o oponentai ieško minusų. Taigi – kokie V. Sinkevičiaus oponentų akcentuojami tariami minusai?

Pirma – neva patirties (…) stoka ir jaunas amžius. Mano nuomone tai yra menamos nuodėmės. Nes šių dienų pasaulis yra jaunųjų politikų, ekonomistų, kūrėjų amžius“, - kalbėjo S. Tumėnas.

Pasak jo, milžiniškais tempais žengia skaitmeninė ekonomika, vyksta inovacijų reformos, susiduriama su dirbtinio intelekto iššūkiais.

„Kolega Simonas čia kalbėjo apie Anderseno pasakas, aš norėjau priminti konkrečius įvykius. Pasaulio istorija mena šimtus jaunesnių asmenybių negu V. Sinkevičius. Aleksandras Makedonietis karaliumi tapo būdamas dvidešimties metų. Napoleonas Bonapartas savo karjerą pradėjo trisdešimties metų, o būdamas 35 metų tapo Prancūzijos imperatoriumi.

Jeigu kalbėtume apie mūsų dienų politikus, galiu paminėti Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną, kuris 37 metų tapo ministrų kabineto nariu, atsakingu už pramonę, ekonomiką, skaitmeninius dalykus “, - kalbėjo S. Tumėnas.

Jis pabrėžė, kad V. Sinkevičius yra baigęs abiejų pakopų studijas užsienio universitetuose.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į pretendento į EK narius prisistatymo žodžius šį antradienį. (…) Jo žodžiai koreliuoja su naujosios Europos Sąjungos vadovybės žodžiais apie vieningos Europos idėją ir jos viziją“, - sakė S. Tumėnas.

Liberalas Kęstutis Glaveckas reaguodamas į S. Tumėno žodžius replikavo, kad Ramzis IV buvo jauniausias vadovas.

„Gimęs, jis dviejų mėnesių jau tapo faraonu, taip kad jauniausias žmogus yra tokio amžiaus“, – sakė K. Glaveckas, kurio žodžius palydėjo juokas Seimo salėje.

Kol kas neaišku, koks portfelis teks kandidatui

28-erių V. Sinkevičius ministro pareigas eina nuo 2017 metų, yra dirbęs valstybės įmonėse „Lietuvos oro uostai“, Lietuvos pašte, įstaigoje „Investuok Lietuvoje“, buvo programos „Kurk Lietuvai“ dalyvis.

V. Sinkevičius taip pat yra dirbęs Vašingtono Europos analizės centre (CEPA), stažavosi Lietuvos ambasadoje Jungtinėse Valstijose.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, ji pradės darbą lapkritį.

Kol kas neaišku, kokį atsakomybės portfelį naujoje komisijoje gaus Lietuva.

Kadenciją baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.