„Aš su tuo šimtu procentu nesutinku, galbūt nesu tiek į klausimą įsigilinęs (...) yra kalbama, kad Seimo pirmininkas kažką sakė, tai Seimo pirmininkas galėjo labai daug ką sakyti. Tai, kad vienas ar kitas žmogus interpretuoja jo pasisakymus, tai jau yra kita kalba. Jokių konkrečių Seimo pirmininko ar to paties Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininko Povilo Urbšio aš konkrečių pasisakymų negirdžiu, todėl tokios išvados nedaryčiau“, - trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Sinkevičius.

Bet V. Sinkevičius pripažįsta, kad VTEK neatlieka savo funkcijų. Pasak ministro, vargu ar ir opozicija yra patenkinta VTEK darbu.

„Tai institucija, kuri privalo būti stipri, nešališka organizacija ir užtikrinti, kad mūsų valstybėje nebūtų viešųjų ir privačių interesų konfliktų (...). Šiandien yra institucija, kuri vargiai yra veiksni ir patikima (...). VTEK yra save diskreditavusi, mes matome tuos paviešintus įrašus. Viduje yra spaudimas vieniems darbuotojams pasitraukti, kiti darbuotojai leidžia sau daug daugiau. Aš manau, kad tai yra nepriimtina. Kažin, ar ir opozicija yra patenkinta VTEK darbu“, - teigė ministras.

Pasak ūkio ministro, R. Karbauskis yra Seimo narys ir gali išsakyti savo nuomonę apie kiekvieną instituciją, ir V. Sinkevičius nemato jokio R. Karbauskio daromo spaudimo VTEK.

„Aš balsavau prieš, kad Ramūnas Karbauskis atlieka spaudimą VTEK. Aš su tuo nesutinku. Jis, kaip Seimo narys, gali išsakyti savo nuomonę, kaip jam atrodo, kaip veikia viena institucija ar kita. Jis gali pasakyti, kad jo netenkina vienos ar kitos ministerijos darbas“, - sakė V. Sinkevičius.

ELTA primena, ketvirtadienį opozicijos inicijuotas rezoliucijos projektas, kuriuo teisėsaugos institucijos raginamos įvertinti Seimo narių Ramūno Karbauskio ir Agnės Širinskienės veiksmus „naudojant neteisėtai darytus pokalbių įrašus VTEK narių šantažui“, patyrė fiasko.

Rezoliucijos projektas „Dėl daromo neleistino spaudimo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) ir neteisėtų įrašų“ antradienį opozicijos inicijuotame nenumatytame Seimo plenariniame posėdyje buvo atmestas, už balsuojant 47 Seimo nariams, 46 buvus prieš, 13 parlamentarų susilaikius.

Parlamentarai nenorėjo, kad projektas dar būtų redaguojamas, 58 balsais jis buvo atmestas.

Seimo opozicija negailėjo kritikos valdantiesiems dėl demokratijos ribojimo. „Jūs pakasate demokratiją“, - pristatydamas rezoliucijos projektą, sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis.

Šios frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma tikisi, kad ne tik opozicijai, bet ir valdantiesiems turėtų būti svarbus VTEK nepriklausomumas.

Seimo narys Povilas Urbšys, pavadinęs R. Karbauskį Seimo viršininku, o A. Širinskienę - viršininkiene, apgailestavo, kad jų dėka Seimas panašėja į politinį cirką ir politinį turgų.

Pasak Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno Juozo Oleko, tendencija politizuoti, vadovauti, kištis į Seimui atskaitingų institucijų darbą tampa valdančiųjų noru, todėl politikas ragino užkirsti tam kelią.

Balsuoti prieš ir susitelkti darbui kolegas iš opozicijos kvietė „valstietis“ Kęstutis Mažeika.

Atmestos rezoliucijos projekto autoriai ragina Seimo narius R. Karbauskį ir A. Širinskienę „nenaudoti Seimo narių mandatų neteisėtam VTEK šantažui ir pažymi, kad tokie veiksmai nedera su Seimo narių priesaika sąžiningai tarnauti demokratijai“.

Dokumento projekte VTEK nariai buvo raginami atsiriboti nuo Seimo narių R. Karbauskio ir A. Širinskienės iki šiol vykdyto šantažo ir toliau tęsti objektyvų švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės tyrimą.

Opozicija dokumento projekte akcentavo, kad VTEK privalo būti nepriklausoma nuo politikų įtakos ir apsaugota nuo politikų šantažo bei grasinimų susidoroti ar išformuoti visą VTEK.

„Demokratinėje valstybėje yra visiškai nepriimtina slaptos, neteisėtos pokalbių įrašymo aparatūros įrengimas valstybės institucijose ir taip įrašytų pokalbių naudojimas, siekiant sukompromituoti valstybės institucijas ir jų tarnautojus“, - sakoma Seimo atmestame rezoliucijos projekte.