„Pirmiausia ji (reforma – ELTA) bendrai pagaliau sudėlioja labai aiškiai farmacijos vieningą rinką, kurios anksčiau neegzistavo ir ji buvo pakankamai iškreipta. Buvo bent keturi teisės aktai, kurie reguliavo farmaciją ir tas keldavo ypač didelę problemą, kalbant apie kai kurių vaistų pasiekiamumą kai kuriuose valstybėse narėse“, – interviu Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Aišku, tai susiję su niuansais ir valstybių narių, kad lėtesnės tvirtinimo procedūros, derybinių galių šioks toks panaudojimas... Šiuo atveju tai leis išnaudoti vieningą rinką ir užtikrinti, kad vaistai būtų pasiekiami, ypač naujausi vaistai būtų pasiekiami visoje Europos Sąjungoje vienodai“, – pabrėžė jis.

EK narys akcentavo, kad labai svarbus dalykas yra antibiotikai ir komunikatas priimtas būtent dėl antibiotikų vartojimo mažinimo.

„Dar vienas dalykas labai svarbus yra antibiotikai. Čia yra priimtas komunikatas būtent dėl antibiotikų vartojimo mažinimo. Tikslas yra iškeltas 20 proc., nes šiuo metu labai smarkiai auga antibiotikų naudojimas, kuris daugeliu atveju yra tiesiog nepagrįstas. Tie svarbiausi aspektai visos reformos, viso pakeitimo, kur iš tokio komplikuoto reguliavimas tampa daug aiškesnis“, – aiškino eurokomisaras.

„Aš tikiuosi, kad Lietuva taip pat sugebės išnaudoti šią direktyvą.

Dabar yra suskirstyta direktyva ir įstatymai į būtent šiuos pokyčius“, – tvirtino jis.

Turės įtakos ir Europos žaliajam kursui

V. Sinkevičius tikino, kad dokumente pažymima reformos įtaka Europos žaliajam kursui daugiausiai susijusi su antibiotikais ir jų tarša. Anot jo, sumažėjęs antibiotikų vartojimas užtikrins ir mažesnę taršą.

„Nors mes retai susimąstome, bet aišku ta tarša, kalbant apie antibiotikus, yra pakankamai didelė ir čia aišku yra vienas iš tų svarbiausių niuansų, kad mažinant bendrai taršą, ypatingai vandens taršą, dažnai tie teršalai nėra taip lengvai išvalomi. Tai šiuo atveju būtent antibiotikų vartojimo mažėjimas užtikrins ir mažesnę taršą taip pat“, – sakė EK narys.

EK siūlo peržiūrėti ES farmacijos teisės aktus – tai didžiausia reforma per daugiau nei 20 metų – kad jie būtų lankstesni ir labiau pritaikyti piliečių bei įmonių poreikiams visoje ES, tvirtinama dokumente.

Peržiūra, pasak EK, padarys vaistus labiau prieinamus ir įperkamus.

Ji rems inovacijas ir padidins ES farmacijos pramonės konkurencingumą ir patrauklumą, kartu skatindama aukštesnius aplinkosaugos standartus.

Be šios reformos, EK siūlo Tarybos rekomendaciją sustiprinti kovą su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms (AMR).

Akcentuojama, kad ES registruoti vaistai vis dar nepasiekia pacientų pakankamai greitai ir nėra vienodai prieinami visose valstybėse narėse. Yra didelių spragų sprendžiant nepatenkintus medicininius poreikius, retas ligas ir atsparumą antimikrobinėms medžiagoms (AMR).

Didelės naujoviškų gydymo būdų kainos ir vaistų trūkumas tebėra svarbus pacientų ir sveikatos priežiūros sistemų susirūpinimas, aiškina EK.

Be to, siekdama užtikrinti, kad ES liktų patraukli vieta investicijoms ir pasaulinė vaistų kūrimo lyderė, ji turi pritaikyti savo taisykles prie skaitmeninės transformacijos ir naujų technologijų, kartu mažinant biurokratiją ir supaprastinant procedūras.

Galiausiai, EK teigimu, atsižvelgiant į Europos žaliojo kurso tikslus, naujosiomis taisyklėmis turi būti atsižvelgta į vaistų gamybos poveikį aplinkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)