Penkių šimtų migrantų grupė į Lietuvos pasienį pervežta nuo pasienio su Lenkija, kur Baltarusijos pusėje, ties Kuznicos gyvenviete, nuo sekmadienio keli tūkstančiai neteisėtų migrantų bando patekti į Lenkiją.

Nelegalai šiąnakt įsirengė stovyklą, o dalis jų mažomis grupėmis bandė kirsti Lietuvos sieną ir patekti į teritoriją.

Pasak VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, vakar per parą iki praėjusio vidurnakčio į Lietuvos teritoriją buvo neįleista 73 neteisėtai bandę patekti asmenys.

O nuo praėjusio vidurnakčio iki šio ryto 8-os valandos į Lietuvą iš Baltarusijos neleista patekti 82 asmenims.

Į Kadyšaus (Gardino sritis, Baltarusija) gyvenvietės prieigose esančius miškus neteisėti migrantai karinėmis Baltarusijos tarnybų mašinomis pervežti iš stovyklavietės ties Lenkijos pasieniu.

Miške įkurdintus migrantus ginkluoti ir uniformomis vilkintys Baltarusijos pareigūnai instruktavo, kad naktį jie turės eiti į Lietuvą.

Buvo pasakyta susiskirstyti į grupes po 20–25 asmenis ir laukti tolesnių nurodymų. Vėliau liepta išsiskirstyti į mažesnes grupes – po 5–7 žmones.

Kaip Delfi pasakoja patys neteisėti migrantai, Baltarusijos kareiviai vakar vėlų vakarą penkis šimtus neteisėtų migrantų stovyklavietėje ties Brūzgų kaimu (teritorija Baltarusijoje, pasienyje su Lenkija, kur susitelkę keli tūkstančiai nelegalių migrantų) jėga susodino į Baltarusijos kariuomenės sunkvežimius ir išvežė nežinoma kryptimi.

„Buvo sutemę, kai pasirodė daug pareigūnų. Mes nuo sekmadienio gyvenome prie Lenkijos sienos, ties degaline. Baltarusių kareiviai ten buvo nuo vakar pietų, su šunimis, ginkluoti. Vakare jų pasirodė dar daugiau, kitokiomis uniformomis, bet irgi kaip kareiviai.

Mus, kurie buvome atokiau stovykloje, ne prie pat kelio, buvome susodinti į dideles jų mašinas, visi – vaikai, šeimos, penki šimtai žmonių. Liepė lipti, sakė, nuveš į Lenkiją. Žmonės pradėjo verkti, prašė nevežti, neatskirti nuo kitų stovyklos šeimų.

Tada Baltarusijos pasieniečiai išsitraukė ginklus ir ėmė šaudyti į orą. Mus susodino ir vežė gal apie valandą“, – tokius nelegalų pasakojimus iš pasienio su Baltarusija šiąnakt užfiksavo Delfi žurnalistė.

Apie vidurnaktį paaiškėjo, kad migrantai Baltarusijos pareigūnų atvežti į pasienį su Lietuva, ties Lazdijų rajono savivaldybe, į Kadyšaus kaimą Baltarusijos teritorijoje.

Delfi šaltinių žiniomis, ties Kadyšaus (Gardino sritis) gyvenviete šiąnakt permesta apie 500 neteisėtų migrantų. Tarp atgabentų yra jaunų vyrų, moterų, vaikų iki 12 metų ir senjorų.

Jauniausiam kūdikiui, kuris šiuo metu yra nelegalioje stovykloje ties Kadyšumi, – vos 5 mėnesiai amžiaus.

Lietuvoje ši teritorija ribojasi su Lazdijų rajono savivaldybės Kapčiamiesčio seniūnija.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Varėnos rinktinei priklausančios Kapčiamiesčio pasienio užkardos pastatas – vos už trijų kilometrų tiesia linija nuo tos vietos, kur naktį įrengta neteisėta stovyklavietė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1031)