Paprašyta įvertinti situaciją, Ž. Gudlevičienė „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ trečiadienį teigė, kad situacija stabili, bet galbūt ne tokia, kokios visi tikėjosi.

„Situacija šiandien yra stabili. Tačiau tas stabilumas nėra toks, kokio visi norėtų. Visi galbūt jau norėtų gerai stabilios situacijos. Bet mes per porą savaitę įstrigome tuose skaičiuose, kai niekaip nesugebame pasiekti mažiau 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų“, – laidoje sakė ji.

Nors norimas rodiklis dar nėra pasiektas, tačiau ministrų kabinetas trečiadienį apsisprendė karantiną švelninti, leisti daugiau veiklų ir kontaktų atvirame lauke.

„Yra ir karantino nuovargis jaučiasi, kita vertus, antradienio dienos duomenimis, lyg tai atrodo, kad iš mirties taško vėl truputėlį traukiasi į gerąją pusę. Apsvarsčius visus dalykus, galimybes, situaciją, nuspręsta atlaisvinti tam tikras veiklas, kurios yra lauke, atvirose erdvėse“, – aiškino ministrės pirmininkės patarėja.

Živilė Gudlevičienė

Ji tikino, jog toks sprendimas buvo priimtas dėl gerėjančio oro.

„Ir oras yra tas pavasarinis, saulutė išlenda. Ir ta rizika atvirose erdvėse, atstumų laikymasis tikrai sumažina riziką, todėl leidžiama tam tikros veiklos, muziejai, tam tikri renginiai, sporto, laisvalaikio užsiėmimai“, – kalbėjo Ž. Gudlevičienė.

Daug dėmesio trečiadienį sulaukė premjerės patarėjos Ž. Gudlevičienės paraginimas rengtis dar vienoms nuotolinėms Velykoms. Visgi, ji patikslino, kad dabartiniai atlaisvinimai, leidžiantys daugiau kontaktų atvirame lauke yra įžanga į šias šventes.

„Bet tokia įžanga, kad ir keli namų ūkiai gali susitikti atviroje erdvėje, galima sakyti, kad tai įvadas į Velykas. Bet tikrai jos nebus tos, kad bus galima didelėmis šeimomis, keliolikai, daugiau nei 5 namų ūkiams susitikti. Tikrai to pažadėti niekas negali. Vis tiek reikia planuoti, kad tos Velykos dar bus šiek tiek ramesnės, keliuose namų ūkiuose, burbuluose. Tikrai ne nuotolinės, keli namų ūkiai, burbulai susitikti galės“, – prognozavo ji.

I. Šimonytės patarėja Žinių radijo laidoje aptarė ir kokių kitų laisvinimų galime tikėtis.

„Gali būti (atverti, aut. p.) tam tikri muziejai uždarose patalpose. Ten kur yra didesnės erdvės, mažiau lankytojų, užtikrinant visas saugomo sąlygas, prieš tai turi įvykti ir darbuotojų testavimas. Apie tas pačias mokyklas kalbama, kadangi vienos Vilniaus mokyklos projektas buvo pavykęs. Kaupinių metodu buvo testuoti ir vaikai, ir tėvai, ir mokytojai.

Jis parodė, kad galima valdyti visą procesą. Toliau plečiamos ir šio projekto apimtys. Laipsniškai atsižvelgiant į situaciją, tikėkimės, kad vasarą bus galima grįžti į normalų gyvenimą“, – trečiadienį sakė Ž. Gudlevičienė.