Paprašius įvertinti dabartinę situaciją, ministrė pirmininkė I. Šimonytė buvo sunku kontroliuoti emocijas.

„Tai žinoma, kad manęs netenkina. Klausimas, ką aš galiu padaryti. Ką aš galiu padaryti, jeigu paštininkas, atėjęs į namus su slaugytoju paskiepyti vyresnio amžiaus žmogaus susiduria su situacija, kai vyresnis žmogus skambina savo tėvams ir vaikai atkalbinėja tą žmogų nuo skiepo. Atsiprašau už emocijas“, – Seime antradienį kalbėjo premjerė.

Anot ministrės pirmininkės, kadangi rekomendacijų neužtenka, trečiadienį ministrų kabinetas svarstys grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo uždarose patalpose.

„Tuo tikslu reikės vėl įvesti karantiną. Kadangi pagal ekstremalią situaciją tokio reikalavimo nustatyti negalime. O rekomendacijos Lietuvoje, skirtingai nei Skandinavijos šalyse, yra suprantamos kaip kažkas, ko visiškai nebūtinai laikytis“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Nuo kitos savaitės Vilniuje keisis skiepijimo tvarka. Nebeliks skiepobusų ir skiepijimo punktų Lukiškių aikštėje ir Vito Gerulaičio gatvėje.

Nuo šiol vakcinacija Vilniuje bus vykdoma poliklinikose, skiepui reikės registruotis savo sveikatos priežiūros įstaigoje. Kol kas tai eksperimentinis modelis. Jam pasiteisinus, jį bus galima pritaikyti visoje šalyje.

„Su ministerijos atstovais draugiškai pasitarėme, kad esame pasirengę tam procesui. Tikiu, kad tai bus išplėsta ir į likusias Lietuvos savivaldybes“, – LNK sakė Vilniaus miesto savivaldybės vakcinacijos koordinatorius Kipras Krasauskas.

Tikimasi, jog šeimos gydytojai dvejojančius, ypač vyresnio amžiaus žmones, paskatins apsigalvoti. Vakcinos negavusių senjorų vien Vilniuje apie 20 tūkstančių. Tačiau ar nauja tvarka šeimos gydytojų neapkraus dar labiau?

„Šeimos gydytojai iš džiaugsmo netikrai nešokinės, katučių neplos. Jie supranta, kad tai didžiulis papildomas darbas. Bet šeimos gydytojai supranta, kad dabar vienintelis asmuo, kuriuo pasitiki pacientai yra šeimos gydytojas“, – teigė šeimos gydytojų asociacijos prezidentas Julius Kalibatas.

Gyventojai skundžiasi, kad jau ir dabar pas šeimos gydytoją patekti sunku. Pagal sveikatos priežiūrios įstaigų įstatymą pacientai turi teisę vizitą pas šeimos gydytoją gauti per 7 dienas. Tačiau šiuo metu Vilniaus poliklinikose šeimos gydytojo konsultacijos laukti reikia mažiausiai tris savaites.

Anot šeimos gydytojų asociacijos prezidento, šiuo metu šeimos gydytojai vidutiniškai per dieną priima nuo 30 iki 50 pacientų.

Sveikatos apsaugos ministerija dar nuo liepos mėnesio įvedė papildomą 5 eurų apmokėjimą šeimos gydytojui už kiekvieną skiepą gavusį pacientą.

„Liepos mėnesį gydytojams buvo perversta daugiau nei 800 tūkst. eurų. Duomenys už rugpjūčio mėnesį taip pat yra apskaičiuoti – daugiau nei milijonas eurų“, – LNK sakė Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiasis specialistas Lukas Galkus.

Tačiau papildomi į eurai motyvacijos suteikia ne visiems.

„Vieni gydytojai sako, kad geriau tų 5 eurų jiems neskirti, atiduoti ubagams. Nes tie 5 eurai skamba kaip ir įžeidimas“, – teigė J. Kalibatas.

Papildomai motyvuoti gydytojus nusprendė ir Vilniaus savivaldybė. Nuo kitos savaitės pradėjus skiepyti poliklinikoms, pastarosios nuo kiekvieno pirma doze paskiepyto senjoro, taip pat turėtų gauti papildomą išmoką, ji galėtų būti apie 10 eurų.

Naujų koronaviruso atvejų skaičius jau kurį laiką viršija tūkstantį. O Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, aktyvių koronaviruso protrūkių išaugo beveik dvigubai. Didžiausias jų augimas ugdymo įstaigose.