Savo ruožtu švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė apgailestauja, kad premjerei tenka aiškintis apie jos išleistas kanceliarines lėšas einant Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas. Pasak ministrės, absoliuti netiesa yra tai, kad į ministrės pareigas ji atėjo su 13 tūkst. eurų krepšeliu.

Antradienį Seime žurnalistų paklausta, ką apie išleistas lėšas paaiškino premjerei, jeigu negalėjo jai pateikti žodžius pagrindžiančių ataskaitų, ministrė tikino paaiškinusi, jog laikėsi galiojusio reglamento.

„Ataskaitos yra pateiktos pagal reglamentą, kuris galioja jau kelias kadencijas. Tai yra tai, ką mes kaip tarybos nariai, privalėjom pateikti, tą ir paaiškinau. Tikrai gaila, kad premjerei tenka dėl to aiškintis, ir labai vertinu jos pasitikėjimą“, – sakė ji.

„Dar noriu pabrėžti momentą, kad yra labai gaila, jog visuomenei nuaidėjo tokia informacija, kuri yra neteisinga, kad aš išėjau į ministro pareigas su kažkokiu krepšeliu 13 tūkst. Tai yra absoliuti netiesa. Tad jeigu skaidriname, tai skaidrinkime sąžiningai. Tai yra beveik dvejų metų darbas. Kiekvieną mėnesį aš gavau po maždaug 680... Vidutiniškai nuo 500 iki 800 veiklai padengti. Tai yra dvejų metų laikotarpis, apie jokius 13 tūkst. krepšelius čia išvis neturėtų būti kalbama“, – dėstė politikė.

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis anksčiau tikino neatmetantis galimybės rengti J. Šiugždinienei interpeliaciją. Dabar, anot jo, bent jau iš pradžių užteks, kad ministrė pasiaiškintų iš Seimo tribūnos ir atsakytų į opozicionierių užduotus klausimus.

„Šiandien opozicinės frakcijos tarėsi, ką daryti <...>. Paklausimas tikrai bus suformuotas, kad ministrė iš tribūnos turėtų į šituos klausimus atsakyti“, – teigė S. Skvernelis.

Tikimasi, kad ministrė paaiškins, kaip leido lėšas, skirtas su tarybos nario pareigomis susijusioms išlaidoms.

Visgi ir dabar S. Skvernelis neatmetė galimybės organizuoti interpeliaciją ministrei.

„Priklausys nuo to, kokie bus atsakymai“, – sakė jis.

J. Šiugždinienė teigė, kad eis atsakinėti į tribūną, jeigu reikės.

„Jeigu iškvies, tai aiškinsiuos“, – teigė ji.

Šimonytė: tikiu ministre

Premjerė I. Šimonytė teigė bent jau kol kas nematanti pagrindo teigti, kad pinigus J. Šiugždinienė leido neskaidriai.

„Ministrė, ką sakė ir kuo aš įsitikinau išnagrinėjusi Kauno miesto tarybos reglamentą, ministrė atsiskaitė pagal reglamentą. Kas buvo parašyta tose ataskaitose, žinoma, nežinau, nes tos ataskaitos yra Kauno miesto tarybos buhalterijoje, finansų skyriuje ar kur nors“, – antradienį žurnalistams Seime komentavo ministrė pirmininkė.

„Jau galutinai galėsiu pasakyti, kad jau visiškai nieko, nulį abejonių, minusą abejonių turiu tada, kai tos ataskaitos bus paviešintos, bet dabar tikiu tuo, ką sako ministrė, ir nematau, kodėl ji turėtų meluoti“, – kalbėjo premjerė.

Jos nuomone, būtų gerai, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos narių kanceliarinių išlaidų ataskaitos taptų viešos.

Saulius Skvernelis

I. Šimonytė svarstė, galbūt Kauno miesto savivaldybė, reaguodama į kilusį ažiotažą dėl tarybos narių leidžiamų kanceliarinių lėšų, keis jų deklaravimo tvarką. Pakeitimų, anot jos, turėtų imtis ir Seimas.

„Dar geriau būtų, jeigu Seimas įstatymais tiesiog nustatytų tam tikrą standartą visoms savivaldybėms, tada nereikėtų išsigalvoti“, – teigė premjerė.

Ji ir anksčiau sakė nematanti pagrindo teigti, kad jos vadovaujamos Vyriausybės ministrė J. Šiugždinienė, būdama Kauno miesto tarybos nare, piktnaudžiavo kanceliarinėms reikmėms skirtomis lėšomis.

Susipažinusi su laikinosios sostinės savivaldoje veikiančia tarybos narių veiklai skirtų pinigų išlaidų atsiskaitymo tvarka, premjerė tikino, kad pastaroji „išties yra labai menkai reglamentuojanti“. Todėl ji išsakė pritarimą raginimams paviešinti visas savivaldos tarybos narių išlaidų ataskaitas.

Skvernelis: nieko naujo

Ši ministrės pirmininkės pozicija, pasak S. Skvernelio, yra standartinė.

„Tas ypatingai aukšto standarto, kartelės pakėlimas, kuris buvo žadėtas prieš Seimo rinkimus, jis išlaikomas – ką, bet ką ministrai padarytų, visą laiką atrandamas koks nors argumentas, kuris premjerės neįtikina. Tikrai nieko naujo“, – komentavo politikas.

„Susitaikykim, kad dar pusantrų metų ministrai gali: vieni daryti visokias kliurkas, kiti – nieko nedaryti, bet tikrai bus, matyt, pirma Vyriausybė, kuri pabaigs pilną kadenciją pilnos sudėties“, – pažymėjo S. Skvernelis.

 Ingrida Šimonytė

Praėjusią savaitę visuomenininkas Andrius Tapinas pranešė, kad buvusi savivaldybės tarybos narė, dabartinė ministrė J. Šiugždinienė „prieš išeidama į ministeriją gavo 13 816 eurų“, tai yra tiek lėšų išleido įvairioms kanceliarijos, transporto ir panašioms prekėms ar paslaugoms, susijusioms su tarybos nario veikla.

„Švietimo ir mokslo ministrė Šiugždinienė iki palikdama tarybą į kišenę įsidėjo 13 816 Kauno miesto žmonių eurų. Ėmė ministrė tiek pat kiek Visvaldas Matijošaitis ir vargo nematė“, – savo tinklaraštyje rašė A. Tapinas.

J. Šiugždinienė Kauno tarybos nare buvo nuo 2019 balandžio iki 2020 metų lapkričio, kai tapo Seimo nare.

Tuo metu galiojusiame Kauno miesto tarybos reglamente (ir dabar reguliavimas panašus) buvo numatyta, kad tarybos nariams su jų veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų nuomos išlaidoms, kiek šių paslaugų nesuteikia ar išlaidų neapmoka tiesiogiai savivaldybės administracija, atsiskaitytinai kas mėnesį mokama 0,6 VMDU dydžio išmoka.

Pasibaigus ketvirčiui, lėšos pervedamos tik nustatyta tvarka atsiskaičiusiems už gautų lėšų panaudojimą Tarybos nariams.

Tarybos narys atsiskaito Savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui už ketvirtį iki kito ketvirčio pirmo mėnesio 5 dienos (už IV ketvirtį – iki gruodžio 31 d.), o baigiantis Tarybos kadencijai – iki jos pabaigos.

Tarybos narys Savivaldybės administracijos Apskaitos skyriui pateikia užpildytą išlaidų, susijusių su tarybos nario veikla, ataskaitą (priedas), kurioje nurodo, kokias prekes įsigijo ir paslaugas apmokėjo vykdydamas Tarybos nario funkcijas.

Tai reiškia, kad apibūdinti, kokios prekės ar paslaugos buvo įsigytos, buvo galima abstrakčiai, o iš ko jos įsigytos, nurodyti nereikėjo, čekiai už įsigytas paslaugas ar prekes, panašu, taip pat nebuvo renkami.

Pati ministrė tikino, jog laikėsi galiojusio reglamento ir gautas lėšas naudojo sąžiningai.

Prezidento Gitano Nausėdos nuomone, apsispręsti, ar lėšų pasisavinimu kaltinama švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė gali tęsti darbą, turi premjerė.

„Konkrečiai dėl J. Šiugždinienės, pasak prezidento, turi apsispręsti premjerė. „Kalbant apie švietimo, mokslo ir sporto ministrę – tai visų pirma yra premjerės apsisprendimas. Esant poreikiui, grįžęs iš vizito Ispanijoje ir Portugalijoje, Prezidentas aptars šį klausimą su Vyriausybės vadove“, – komentare Delfi teigė šalies vadovo patarėjas Tomas Beržinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)