Premjerė Ingrida Šimonytė, tęsdama savo vizitą po plačiai tautinių mažumų gyvenamus regionus, kur skiepijimo nuo kovido procesas strigo, lankosi Švenčionyse. Čia Vyriausybės vadovė susitiko su rajono meru Rimantu Klipčiumi. Taip pat nuotoliniu būdu kalbėjosi su pedagogų, medikų ir policijos atstovais.

Kalbėdama apie planus vėlinti „Pfizer“ vakcinos antrosios dozės suleidimą, kad būtų galima plėsti skiepijamų asmenų apimtis, premjerė pabrėžė, kad toks sprendimas dar nėra priimtas, nes vertinami ir argumentai prieš.

„Yra toks pasiūlymas, jis yra gana kontroversiškas, nes yra ir kitų nuomonių. Čia reikia vertinti keletą aspektų – ilgalaikę perspektyvą, ne kelių savaičių, nes išties tai duoda didelį skirtumą. Apie 300 tūkst. žmonių, kurie galėtų būti paskiepyti papildomai. Aš matau gerų argumentų, kodėl tai galėtų būti daroma. Kita vertus, tai jau būtų tam tikro, susiklosčiusio algoritmo pakeitimas – girdžiu nepasitenkinimo, kad gal tada kažkas išvis nesiskiepys, nes reikės labai ilgai antros dozės“, – sakė I. Šimonytė.

Vis dėlto ji teigė, kad kai kurie prieštaraujantys tokiai idėjai argumentai neatrodo rimti.

„Man atrodo, kad daugeliui žmonių, kurie sako, kad man tai sugriauna vasaros planus kur nors keliauti, jeigu toks sprendimas būtų priimtas, – man tai neatrodo rimtas argumentas, nes nėra garantijos, kad pirmą skiepą pavyks gauti anksti tai žmonių grupei, kuri yra pati mobiliausia ir labiausiai norėtų keliauti“, – sakė I. Šimonytė.

Ji taip pat pažymėjo, kad galutiniam sutarimui trūksta duomenų apie kitų gamintojų vakcinų tiekimo grafikus.

„Gera žinia, kad yra („Pfizer“ vakcinos) ir papildomas kiekis, kuris šį ketvirtį taip pat atvažiuoja ir šiek tiek palengvina skiepijimo plėtrą, bet tokio pilno vaizdo susidėliojimo negalime turėti, nes ne visi tiekėjai tvarkingai pateikę savo numatomų pristatyti vakcinų duomenis pagal mėnesius“, – akcentavo I. Šimonytė.

Užsimena, kad gali būti leidžiama amžiaus kartelė

Šimonytės teigimu, jeigu senjorų skiepijimo tempai išliks tokie, kokie yra dabar, jau po kelių savaičių būtų galima galvoti apie žemesnių prioritetinių grupių – jaunesnių asmenų skiepijimą.

„Niekas nesakė, kad bus labai lengva, bet, kita vertus, per savaitę po Velykų Lietuvoje jau yra paskiepyta daugiau kaip 70 tūkst. žmonių, kurie yra vyresni nei 65 metai. Tai yra gana geras tempas – jei mes dar porą savaičių tokį sugebėtume laikyti, tai turbūt, kad tą pačią rizikingiausią amžiaus grupę būtume apsaugoti jau ne tokiu mažu mastu ir galėtume judėti drąsiau link jaunesnių žmonių ir žemesnių prioritetų“, – sakė premjerė.

Vakcinų atsargos tirpsta

Švenčionių rajono meras Rimantas Klipčius teigė, kad jo rajone skiepijimo lygis atitinka šalies vidurkį.

„Jeigu norite pamatyti Lietuvos vidurkį, tai reikėtų pasižiūrėti į mūsų savivaldybę. Šiai dienai mūsų savivaldybė skiepija pirma vakcinos doze virš 19 procentų. Duomenys šiek tiek vėluoja, ne visi yra suvesti.

„Pfizer“ vakcinų po šios dienos mes nebeturėsime, kas yra skirta mūsų savivaldybei, viskas yra išnaudojama. „Astra Zeneca“ vakcinų dar šiek tiek turime, o pirmadienį planuojame, kad jos taip pat pasibaigs“, – kalbėjo R. Klipčius.

Meras siuntė aiškią žinią gyventojams, kad jie bus skiepijami vakarietiškomis vakcinomis.

„Mes labai aiškiai komunikacijoje iš Vyriausybės girdime, kad „Sputnik“ vakcina nebus skiepijama Lietuvoje. Yra patvirtintos vakarietiškos vakcinos, kurios yra pasiūlytos mūsų bendruomenei“, – sakė R. Klipčius.

Meras pasidžiaugė bendradarbiavimu tarp institucijų.

„Į procesą įsitraukė tiek seniūnai, tiek pirminės sveikatos priežiūros centras. Ir šiai dienai ta grupė, kuri mums yra pati opiausia, 65 m. +, judame su procentais į viršų“, – kalbėjo R. Klipčius.

Dar vyks į Visaginą

Prieš tai premjerė lankėsi Vilniaus rajone, Nemenčinėje. Plačiau apie vizitą galima skaityti čia. Po apsilankymo Švenčionyse I. Šimonytė dar važiuos į Visaginą.

Statistikos departamento duomenimis, Visagine paskiepyta 10,7 proc., Švenčionių rajone – 18,6, Vilniaus rajone – 12,6 proc. gyventojų. Bendras Lietuvos vidurkis – 18,9 proc. paskiepytų žmonių, rašė BNS.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)