Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas paragino būsimąją Vyriausybės vadovę panagrinėti alternatyvią Vyriausybės programą, kurią parengė socialdemokratai. Jis taip pat klausė, kodėl jos rengtoje programoje nėra žmogaus teisių temos.

„Bet kas, kas klausė mūsų komunikaciją sudarant koalicijos sutartį, buvo labai aiškiai deklaruota, kad tie klausimai, kuriais mes neturime visiškai vieningo požiūrio (...) ir kuriems galbūt reikėtų platesnio politinių jėgų palaikymo Seime, jie iškart iškelti į Seimo darbotvarkę ir tai yra sąmoningai padaryta“, – atsakydama į klausimą paaiškino I. Šimonytė.

Savo ruožtu socialdemokratė Dovilė Šakalienė būsimosios premjerės klausė apie smurto lyties pagrindu problemą. Ji tvirtino nusivylusi, kad minėtas klausimas nėra įtrauktas į Vyriausybės programą.

„Įvertinus koks smurto prieš moteris mastas ir žala valstybei, tai yra tokia problema, kurią aš tikėjausi, matydama šios Vyriausybės požiūrį į lyčių lygybę, rasti tarp prioritetinių priemonių, bet perskaičius visą programą, randu vieną sakinį apie smurtą prieš moteris“, – nusivylimo neslėpė politikė.

Atsakydama D. Šakalienei I. Šimonytė teigė, kad šie klausimai bus įtraukti į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą.

„Aš galiu jums garantuoti, kad priemonių plane priemonės, kurios reikalingos smurto apimčių mažinimui, pagalbai moterims, patiriančioms smurtą, vaikams (...) savo vietą tikrai ras. Jūs man primenate truputį ministrą Kukuraitį, kuris atsisėdo ir suskaičiavo, kiek kartų programoje paminėtas žodis „šeima“. (...) Priemonių planą rengiant mes apimsime daug daugiau dalykų, aspektų ir konkretumo“, – pažadėjo I. Šimonytė.

LSDP frakcijos narė Orinta Leiputė klausė dėl medikų atlyginimų kėlimo – ar būsimoji premjerė planuoja rasti lėšų algų medikams kėlimui. Būsimoji premjerė neslėpė, kad ši tema jai yra itin svarbi.

„Man asmeniškai šita tema yra viena iš prioritetų, tai yra tai, dėl ko aš kovojau praėjusioje kadencijoje Seime. Taigi pakeitus kūno poziciją valdžios atžvilgiu į kitą pusę, tai man būtų negarbinga ir negražu, jei aš pamirščiau“, – pridūrė I. Šimonytė.

Žada pagalbą savo kabineto nariams: žmogus negali visko žinoti

Lino Jonausko paklausus, kuris ministras jos Vyriausybės sudėtyje yra silpniausias, būsimoji premjerė atsakė, kad pasitiki savo kabineto nariais.

„Jeigu tai yra žmonės, su kuriais aš einu kartu į žvalgybą, tai aš taip jų nevertinsiu. Galiu turėti pastabų vieno ar kito žmogaus kompetencijai kažkurioje srityje, bet lygiai taip pat ir man gali būti pastabų. Aš visiškai žmogiškai galiu deklaruoti, kad pati padėsiu ir paremsiu visus kolegas, kiek reikės mano patirties“, – patikino I. Šimonytė.

Ji taip pat akcentavo, kad yra ir kitų ekspertų, galinčių padėti ministrams įvairiose srityse.

„Žmogus negali visko žinoti“, – pabrėžė būsimoji premjerė.

Svarsto visos frakcijos ir komitetai

Po pateikimo Vyriausybės programą svarsto Seimo frakcijos ir Seimo komitetai, kurie turi teisę pakviesti Ministrą Pirmininką ar ministrą su jais suderintu laiku atsakyti į klausimus dėl Vyriausybės programos.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai. Vėliau Vyriausybės nariai turi prisiekti Seime Vyriausybės įstatymo nustatyta tvarka.

Jeigu Vyriausybės programai būtų nepritarta arba ji būtų grąžinta Vyriausybei patobulinti, nauja Vyriausybės programos redakcija Seimui turėtų būti pateikta per 10 dienų, o jos svarstymo procedūra kartojama iš naujo.

Jei Seimas du kartus iš eilės nepritartų naujai sudarytos Vyriausybės programai, Vyriausybė privalėtų atsistatydinti.