„Rytoj Vyriausybė spręs karantino nutarimo pratęsimą. Kadangi jau tas nutarimas yra daugybę kartų keistas, tai bus išdėstyta tam tikra nauja jo redakcija tam, kad visiems būtų lengviau orientuotis. Turbūt siūlysime pratęsti iki birželio pabaigos“, – žurnalistams parlamente antradienį sakė I. Šimonytė.

Jos teigimu, epidemiologinė situacija po truputį gerėja, tačiau kol kas atsipalaiduoti negalima.

„Situacija, galiu su atsargiu optimizmu pasakyti, kad gerėja ir gerėja visose srityse – ne tik susirgimų skaičiumi, bet ir ligoninių užimtumu bei kitais parametrais. Kadangi testų apimtys išlieka aukštos, nevertinčiau, kad mes kažko nematome.

Manyčiau, kad matome gana gerai ir tai yra universali tendencija turbūt per visą Lietuvą, ir tai yra gerai. Kita vertus, tai nėra pagrindas iš karto pulti ir atsipalaiduoti, todėl laisvinimai toliau vyks palaipsniui“, – pažymėjo premjerė.

I. Šimonytė akcentavo, kad, pasak jos, reikia ruoštis rudeniui bei kuo aktyviau skiepytis, ypač, kai jau nuo kitos savaitės prasidės masinė vakcinacija.

„Vyriausybė yra priėmusi sprendimus iki šio mėnesio pabaigos, bet rytoj, priimdami sprendimus dėl to karantino nutarimo, kuris įsigaliotų nuo birželio 1 d. naujoje redakcijoje, šiokių tokių pasikeitimų būtų, bet tai nebus kažkokie dramatiški pasikeitimai“, – paaiškino premjerė.

Ji nepatikslino, kokiose srityse rytoj gali būti numatyti karantino atlaisvinimai birželiui.

„Rytoj, matyt, kai pristatysime projektą, bus galima diskutuoti“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Ragina tinkamai paruošti ugdymo įstaigas rudeniui

Ministrė pirmininkė akcentavo, kad iki rudens būtina paskiepyti kuo didesnį skaičių gyventojų bei užtikrinti tinkamą ugdymo įstaigų pasiruošimą.

„Net jeigu vakcinų dokumentacijos įregistravimas, kad galima skiepyti vaikus, bus atliktas kažkada artimiausiu metu ES, tai bus tik dalis vaikų. Žinoma, nuo kiekvieno iš tėvų priklausys, ar bus priimtas sprendimas konkrečius vaikus skiepyti. Apie jaunesnio amžiaus vaikų skiepijimą nėra kalbos. (...)

Vadinasi, mums reikia ruošti technines ir technologines priemones, kad būtų galima sklandžiau derinti darbą nuotoliu ir kontakte, kas buvo problema dabar, nes tam nebuvo pasiruošta“, – kalbėjo I. Šimonytė.

„Tai yra didelė problema, todėl, kad nuo kai kurių tėvų sprendimų ir įsitikinimų apie testavimą, ir apie tai, jog smegenys yra kažkur nosyje, deja, susidaro tokia situacija, kad kiti vaikai negali sugržti į mokykla. To neturėtų būti ir tam labiausiai ruošiamės“, – sakė premjerė.

Kol kas, pasak I. Šimonytės, sunku nuspėti, kokia epidemiologinė situacija bus rudenį, tačiau, jos nuomone, užtikrinti technologines galimybes mišriam ugdymo būdui būtų naudinga ir kitose situacijose.

„Nemanau, kad būtų žalinga turėti algoritmus, kurie leidžia sklandžiai daliai mokinių mokytis kontaktu, daliai – ne“, – teigė Vyriausybės vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (432)