Ekonomistas Gitanas Nausėda tvirtino, jog priimdamas sprendimą vadovautųsi pagarba tarptautinei teisei, o premjeras Saulius Skvernelis sakė, jog nepriimtų vienasmeniško sprendimo.

Per kandidatų į prezidentus debatus Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje Vilniuje I. Šimonytė teigė, jog „savo strateginį partnerį smerkti visada būtų sudėtinga“.

„Manau, kad aš tikrai nepalaikyčiau tokio sprendimo ir siūlyčiau blogiausiu atveju susilaikyti“, – sakė kandidatė, paklausta, ar Jungtinėse Tautose palaikytų siūlymą pasmerkti JAV dėl Golano Aukštumų.

G. Nausėda tvirtino, jog priimdamas sprendimą laikytųsi pagarbos tarptautinei teisei principų.

„Šitoje vietoje turbūt mes vis dėlto turėtume nepardavinėti savo principų“, – kalbėjo ekonomistas.

S. Skvernelis pareiškė, jog toks sprendimas „negali priklausyti nuo vieno žmogaus“.

JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas kovo pabaigoje pripažinti Izraelio valdžią Golano Aukštumose tapo vienu paskutiniųjų ginčų objektų tarp Vašingtono ir sąjungininkų Europoje.

Izraelis Golano Aukštumas nuo Sirijos atplėšė per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1981-aisiais šią teritoriją aneksavo, bet tarptautinė bendrija to iki šiol nepripažįsta.

Tai vienas iš pavyzdžių, kaip Lietuvos diplomatijai vis dažniau gali tekti laviruoti tarp išsiskiriančių ES ir JAV nuomonių.

I. Šimonytė tvirtino, kad pasisakydama ginčytinais klausimais Lietuva turi atsiremti į savo vertybes, pavyzdžiui, remti D. Trumpo raginimą sąjungininkėms Europoje didinti išlaidas gynybai.

„Aš nematau problemos čia paremti JAV prezidento poziciją, nes tai atitinka mūsų vertybes, jog įsipareigojimų turi būti laikomasi“, – kalbėjo Seimo narė.

Tuo metu D. Trumpo abejonių laisvąja prekyba ji neremtų.

G. Nausėda irgi tvirtino, jog Lietuva neprivalo remti Jungtinių Valstijų kiekvienu atveju.

„Labai jau pigi (būtų) mūsų draugystė su JAV, jeigu mūsų sprendimai vienoje ar kitoje pusėje, kurie nesutampa su JAV pozicija, iš karto išmuštų šitą vežimą ir šitas vežimas nudardėtų nuo grindinio“, – tikino ekonomistas.

S. Skvernelis sakė, kad Lietuva turi pasirinkti strateginę partnerystę su JAV.

„Mes turime pasirinkti, kartais kada iš tiesų reikalinga tam partneriui, paramą ir žiūrėti ne tik naudos“, – kalbėjo premjeras.

Jis anksčiau yra sakęs, kad svarstytų galimybes Lietuvai pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine.