„Taip, mes diskutavome apie tai su prezidentu šį pirmadienį. Diskutavome apie Europos vadovų tarybų turinį, apie praktiką, kuri buvo susiklosčiusi anksčiau“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad prezidentui susitikimo metu ji pristatė savo požiūrį į tai, kas visgi turėtų Lietuvai atstovauti EVT.

„Aš prezidentą supažindinau su savo matymu, o kaip (atstovavimas EVT – ELTA) atrodys toliau – parodys laikas“, – sakė I. Šimonytė.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažas diskusijas tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esami klausimai.

I. Šimonytė teigė, kad prezidentui pažymėjusi, jog šiuo klausimu viešojoje erdvėje esama daug interpretacijų. Politikės nuomone, tai, kad Lietuvai EVT atstovauja būtent prezidentas, lėmė ne teisinis režimas, bet susiklostęs „paprotys“.

„Po Lisabonos sutarties buvo tuometinės prezidentės (Dalios Grybauskaitės – ELTA) ir premjero (Andriaus Kubiliaus – ELTA) susitarimas dėl, priklausomai nuo darbotvarkės, dalinimosi atstovaujant EVT. Tai buvo tam tikras susiklostęs paprotys“, – sakė premjerė, kartu pažymėdama, kad, jos manymu, Vyriausybės vadovo atstovavimas EVT bent jau kai kuriais klausimais būtų kur kas efektyvesnis nei prezidento.

„Dabar, kas šiuo metu vyksta, yra tam tikras paprotys. EVT darbotvarkės atskirais atvejais būna labai glaudžiai susijusios su Vyriausybės darbu ir atsakomybe. Ir sėkmingas ar nesėkmingas mandato įgyvendinimas gali priklausyti labiau nuo Vyriausybės veiksmų negu nuo prezidento veiksmų“, – teigė I. Šimonytė.

Mato įvairius būdus, kaip klausimą užbaigti, tačiau nežino, ar su tuo sutiks G. Nausėda.

Pasak I. Šimonytės, būdų, kaip būtų galima užbaigti diskusijas dėl atstovavimo EVT, yra įvairių.

„Sprendimų gali būti įvairių. Yra šalių, kur šie diskusiniai klausimai pasibaigė įstatymų keitimais. Aš nežinau, ar mums šiuo keliu reikėtų eiti, nes jokiame įstatyme nėra parašyta, kas atstovauja Lietuvai EVT“, – teigė I. Šimonytė.

Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis. Tačiau, akcentavo premjerė, nėra aišku, ar su tuo sutiks ir prezidentas.

„Schema, kuri galiojo kažkada, kai prieš EVT pagal darbotvarkę būdavo daugiau mažiau įvertinama, kokių klausimų krūvis yra didesnis, ir paprastai (...) būdavo sprendžiama, ar ministras pirmininkas, ar prezidentas (turi važiuoti į EVT – ELTA). Manau, kad prie tokių diskusijų būtų galima grįžti. Tačiau ar bus noro prie jų grįžti iš prezidento pusės, aš atsakyti negaliu“, – sakė I. Šimonytė.
Benas Brunalas

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)