Po apsilankymo Nemenčinės vakcinavimo centre premjerė teigė, kad situacija lėčiau skiepijančiose savivaldybėse po truputį gerėja.

„Matome skiepijimo tempų suaktyvėjimą, planų, veiksmų - kai ką pasisiūlėme dėl savivaldybių patys padaryti, siūlome pagalbą dėl pervežimo, dėl pajėgumų, kurie galėtų skiepyti. Savivaldybės irgi dirba, manau, kad jaučia dėmesį, truputį visuomenės spaudimą. Tai yra didelė savivaldybė, didelė teritorija, yra su tuo susijusių iššūkių, bet aptarėme, kuo galime būti naudingi, ką savivaldybė planuoja. Manau, kad einama teisinga linkme“, – žurnalistams sakė I. Šimonytė.
Pradžioje, jos teigimu, šiose savivaldybėse galbūt trūko supratimo, kaip svarbu yra užtikrinti vakcinaciją.

Premjerė teigiamai įvertino vietos valdžios pastangas.

„Daug priklauso nuo patikėjimo ir asmeninės lyderystės. Suprantu, kad merei dabar netrūksta asmeninės lyderystės, ji mato savo atsakomybę, yra suplanavusi veiksmus, priemones ir komandą. Dirbsime toliau kartu“, – teigė ministrė pirmininkė.

Vyriausybės vadovės vertinimu, „pradžioje trūko tikėjimo, kad tai yra labai svarbu, ir kad tai yra išeitis“, ir, kad reikėtų šiuo keliu žengti panašiu tempu.

Galimybių pasas suteiks papildomų privilegijų

Paklausta, kada būtų galima tikėtis sprendimų dėl vadinamojo galimybių paso – kada žmogus būtų laikomas turinčiu imunitetą, I. Šimonytė teigė, kad apie tai yra diskutuojama.

Ji atkreipė dėmesį, kad turintys imunitetą asmenys yra tie, kurie yra pilnai pasiskiepiję arba persirgę infekcija.

„Tai, apie ką yra kalbama papildomai, yra ne imuniteto pasas. Tai yra patikra žmogaus, kad jis šiuo metu negali būti priskirtas, tyrimai nerodo, kad jis šiuo metu serga ir galbūt turėdamas neigiamą testą arba tam tikrą dalinį vakcinavimą galėtų kažkokias papildomas veiklas laisviau daryti. Mes čia kalbame apie laikotarpį po gegužės 3 dienos, kada jau tarsi turėtų įsigalioti visi tie sprendimai, kuriuos Vyriausybė priėmė vakar. Kaip pavyzdį galėčiau pasakyti, pavyzdžiui, – vakarieniauti restorane viduje“, – pažymėjo premjerė.

Merė: skiepijimo tempai yra pagerėję

Vilniaus rajono merė Marija Rekst savo ruožtu patikino, kad skiepijimo tempai savivaldybėje yra pagerėję.

„Žmonės labai į tai vangiai žiūrėjo – ne tik seneliai, vyresnio amžiaus žmonės, bet ir jaunimas. Dabar galima pasakyti, kad jau yra gana neblogai. Mūsų savivaldybė visomis jėgomis, visi kartu su seniūnais, administracija, skyrių vedėjais kalbame, ieškome visokių galimybių, kaip įtikinti žmones“, – tvirtino rajono merė.

Pasak M. Rekst, pavyzdį savivaldybėje gyventojams rodo pasiskiepiję slaugos, globos namų gyventojai, gyventojus ragina ir savivaldybės atstovai, švietimo įstaigų vadovai.

„Pas mus yra nemažai kultūros namų, gal per skyriaus vedėją, per centrų vedėjus paleis žinią feisbuke, autobusiukas važiuoja, ragina skiepytis žmones, socialinis skyrius dabar žiūri, kad nebūtų palikti neįgalieji, (...) pas neįgaliuosius važiuos į namus“, – pasakojo M. Rekst.

Vilniaus rajono merė mano, kad žmones nuo skiepijimo atbaido neigiama informacija žiniasklaidoje.

„Atsiprašau visų žiniasklaidos atstovų, bet, mano nuomone, žmonės gauna per daug neigiamos informacijos“, - kalbėjo M. Rekst.

Premjerė lanko tankiai tautinių mažumų gyvenančias vietoves

Premjerė I. Šimonytė penktadienį lanko Vilniaus krašto vakcinavimo centrus. Vizito tikslas - aptarti skiepijimo nuo COVID-19 procesą.

Vyriausybės vadovė apsilankė Nemenčinės vakcinavimo centre, kur susitiko su Vilniaus rajono savivaldybės mere Marija Rekst. Iš Nemenčinės ji vyks į Švenčionis, kur kartu su Švenčionių rajono savivaldybės meru Rimantu Klipčiumi nuotoliniu būdu susitiks su medikų, pedagogų bei policijos atstovais, lankysis vakcinavimo centre. Tokia pati darbotvarkė numatyta ir Visagine susitikus su savivaldybės meru Erlandu Galaguzu, rašė BNS.

Statistikos departamento duomenimis, Visagine paskiepyta 10,7 proc., Švenčionių rajone – 18,6, Vilniaus rajone – 12,6 proc. gyventojų. Bendras Lietuvos vidurkis – 18,9 proc. paskiepytų žmonių.

„Mūsų visų tikslas per šią ir kitą savaitę paskiepyti kuo daugiau vyresnio amžiaus senjorų, kad galima būtų sparčiau pereiti į kitas vakcinavimo grupes“, – Vyriausybės pranešime sakė I. Šimonytė.

Anot jos, Vyriausybė mobilizuoja visas pajėgas, kad palengvintų savivaldai skiepijimo procesą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (753)