Ministrė pirmininkė I. Šimonytė ketvirtadienį „Info TV“ paskelbtame interviu sergamumo koronavirusu situaciją įvardino kaip ne tiek įtemptą, kokia buvo 2020 metų pabaigoje, tačiau blogėjančią.

„Kiekvieną dieną į ligonines patenka nuo 50 iki 70 naujų pacientų. Didžioji dalis tų žmonių – beveik 90 proc. – yra neskiepyti. Tą norėčiau dar kartą pabrėžti, kalbant apie vakcinų poveikį“, – „Info komentarams“ sakė premjerė.

Ligoninės, pasak jos, pildosi panašiu tempu kaip praėjusių metų spalį.

„Labai priklausys nuo to, kiek didės atvejų skaičius. Jeigu atvejų skaičius kažkiek bus stabilesnis, tai, matyt, iš paskos po keleto savaičių bus stabilesnis ir ligoninių pilnėjimas, bet turime turėti minty, kad mūsų laukia rugsėjo 1-oji, kada mokiniai grįš į mokyklas, kontaktinį ugdymą“, – akcentavo I. Šimonytė.

Ji pasakojo, kad Izraelyje pastebėta, jog atvejų skaičius, mokiniams grįžus į mokyklas, labai spartėja, dėl to situaciją, Vyriausybės vadovės teigimu, reikės vertinti rudeniui įsibėgėjus.

„Net jei dabar mes matysime stabilizaciją, vis tiek labiausiai reikės stebėti situaciją po rugsėjo pirmosios“, – paaiškino I. Šimonytė.

Sako, kad pervertinamos Vyriausybės galimybės: įtikinti skiepytis yra visų atsakomybė

Kalbėdama apie jau visuomenei pristatytus ribojimus, kurie laukia nuo rugsėjo 13-osios, premjerė sakė, kad ribojimai būtų atšaukti, jei epidemiologinė situacija pagerėtų.

Asociatyvi nuotr.

„Reikėtų ruoštis tam, kad apribojimai gali būti įvesti, nes jie sutarti, priimti ir paskelbti. Jeigu atsitiktų taip, kad skiepijimosi tempai „nulaužtų“ atvejų kreivę žemyn ir mes aiškiai matytume, jog ligoninės nebesipildo, o galbūt pradeda tuštėti, tuomet ribojimų dėl ribojimų niekas neįves.

Juk Vyriausybė ne todėl nustato apribojimus, kad tai kažkokia maniakų Vyriausybė, kuri neturi ką veikti ir nori visiems įvesti apribojimus, kaip kartais samprotauja kritikai ar dalis visuomenės“, – teigė I. Šimonytė.

Į klausimą, ką atsakytų verslui, besiskundžiančiam, jog dėl Vyriausybės negebėjimo įtikinti visuomenę skiepytis jie tampa atpirkimo ožiais, premjerė atsakė pažymėdama, kad Vyriausybės galimybės tokiais klausimais yra ribotos.

„Gal mes truputėlį sureikšminame Vyriausybės galimybes įtikinti žmones daryti tokius dalykus kaip pasiskiepyti. Vyriausybė gali priimti sprendimus, teisės aktus, privalomus nurodymus, siūlyti įstatymus Seimui – tai yra Vyriausybės atsakomybė, bet jeigu Lietuvoje nėra privalomo skiepijimo, o jo nėra niekur, išskyrus tam tikras profesijas, tuomet tai yra mūsų bendra atsakomybė“, – pabrėžė ministrė pirmininkė.

Ji teigė mananti, kad įtikinti gyventojus vakcinuotis – visų pareiga, įskaitant ir verslą.

„Galima pykti ant Vyriausybės – ji gerai dirba, blogai dirba, neįtikina kiekvieno iki paskutinio, kad jis pasiskiepytų, bet jeigu valstybei reikės įvesti karantiną tokį, kaip praėjusių metų pabaigoje, tai verslas nukentėtų dar labiau. Man atrodo, kad dalis verslo puikiai tą supranta, todėl iš esmės jau dabar savarankiškai, niekieno neverčiami, priėmė sprendimus, jog nuo šiol priims klientus, kurie turi imunitetą arba yra pasitikrinę“, – pridūrė I. Šimonytė.

Visą „Info TV“ interviu su premjere žiūrėkite čia: