„Šiandien yra labai svarbi diena, nes dar kartą galime matyti vienybę, kuri šiomis aplinkybėmis yra be galo svarbi. Tai ne tik vienybė tarp ES valstybių narių, kurios patiria hibridinę ataką, ne tik vienybė palaikant Ukrainą ar kitas ES Rytų partnerystės valstybes, aplink kurias kaupiasi nauji debesys, bet ir vienybė tarp dviejų mums labai svarbių organizacijų, kurios mūsų saugumui yra esminės", - spaudos konferencijoje po susitikimo sakė premjerė.

Vyriausybės vadovė pabrėžė galimybę pasidalinti naujausia informacija ir įžvalgomis su NATO generaliniu sekretoriumi ir EK pirmininke bei aptarti, kaip kartu galima atliepti iškilusius saugumo iššūkius.

„Atakos tikslas - privesti Europos Sąjungos nares ir ES kaip instituciją atsisakyti savo vertybių ir pasiduoti šantažui. Svarbu ir toliau dėti pastangas, kurios mažintų spaudimą ir galimybes apgautiems žmonėms atvykti į ES - Baltarusijos pasienį ir taip tapti A. Lukašenkos hibridinės atakos aukomis", - kalbėjo I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovės teigimu, situacijos sprendimą apsunkina tai, kad visada turime bėgti paskui labai pikto proto užmačias, numatyti, kur gali iškilti naujos problemos.

„Ne tik šis darbas, bet ir Europos Komisijos pasiūlytos teisėkūros iniciatyvos gali padėti šį klausimą spręsti operatyviau ir sklandžiau. Tai yra labai laiku ir vietoje pateikti pasiūlymai, nes nei galiojantys teisės aktai dėl sankcijų, nei migracijos ir prieglobsčio neatliepia dabartinės situacijos. Ir tai yra natūralu, nes Europos Sąjungai būtų labai sunku numanyti, kokių ginklų ir priemonių gali griebtis žmogus, siekiantis bet kokia kaina išlikti valdžioje", - sakė premjerė.

Ministrė pirmininkė pažymėjo, kad svarbiausia ir toliau išlikti vieningiems ir prisiminti, nuo ko viskas prasidėjo ir, kodėl esame ten, kur esame.

„Visa tai prasidėjo dėl to, kad iš Baltarusijos žmonių buvo atimta teisė spręsti savo likimą ir ES šią situaciją įvertino vieningai. Bet koks spaudimas atsitraukti nuo savo vertybių, principų ir kažkaip derėtis tiesiog leistų tokiems žmonėms kaip ponas Lukašenka įsitikinti, kad blogas elgesys apsimoka", - akcentavo I. Šimonytė.

Premjerė pažymėjo, kad jau dabar yra ne vienas šimtas žmonių, įkliuvusių į šios situacijos spąstus, todėl reikia dar intensyvesnių pastangų ir tarptautinių organizacijų įsitraukimo grąžinant Baltarusijoje įstrigusius žmones į kilmės šalis.

„Dezinformacija - ta sritis, kurioje Europos Komisija ir NATO, dirbdamos ranka rankon su valstybėmis narėmis, gali pasiekti gerų rezultatų. Tai yra labai svarbus kovos frontas šioje hibridinėje atakoje. Europos Sąjunga, kuri yra teisės viršenybės, pagarbos žmogaus teisėms ir laisvėms, žodžio laisvei erdvė, tikrai negali tapti įkaite režimų, kuriuose viskas yra priešingai", - kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė padėkojo NATO generaliniam sekretoriui ir Europos Komisijos pirmininkei už pagalbą ir išreiškė įsitikinimą, kad vienybė bus išlaikyta ir pavyks rasti įrankius atsakyti į šią situaciją.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)