„Lietuvos interesas, mano vertinimu, yra turėti Lietuvoje kaip įmanoma didesnes sąjungininkų pajėgas ir tam Lietuva pasirengusi dėti pinigus ant stalo, kurti infrastruktūrą, kuri reikalinga ir dėl to nėra jokio didelio ginčo“, – ketvirtadienį transliuotame interviu „Info TV“ sakė premjerė.

„Bet klausimas dėl galutinio tikslo išlieka atviras, todėl, kad negalime ateiti į kažkokią situaciją, kada atrodys, kad galima ambiciją mažinti, nes saugumo požiūriu neturiu didelių iliuzijų, kad situacija kažkaip dramatiškai gerėtų net Ukrainai laimėjus karą“, – pridūrė ji.

Vyriausybės vadovės teigimu, platesnė diskusija yra dėl to, kaip Lietuvos interesą supranta partneriai.

„Ar taip pat mūsų interesą skaito ir mūsų partneriai, čia turbūt yra didesnė diskusija. Ir kad prezidentas kalba, kad namas statomas nuo pamatų, su kuo aš sutinku, pradžiai reikėtų sutarti, tai kokį namą mes nusprendę statyti. Man atrodo, tuo požiūriu esame tą klausimą diskutavę ir mūsų interesas – brigada Lietuvoje“, – sakė I. Šimonytė.

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį teigė, kad jam nesuvokiamas kai kurių politikų elgesys, viešoje diskusijoje keliant abejones, ar Vokietija vykdys savo įsipareigojimus dėl brigados dislokavimo. Jis taip pat teigė, kad diskusijos dėl brigados pradėtos per anksti, nes visų pirma reikia būti pasiruošusi priimti sąjungininkų karius.

G. Nausėda ir Vokietijos kancleris Olafas Scholzas birželį Vilniuje sutarė dėl komunikato, kad „be jau veikiančios ir sustiprintos priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės, Vokietija yra pasirengusi vadovauti tvirtai ir kovai paruoštai brigadai Lietuvoje, skirtai atgrasyti ir ginti nuo Rusijos agresijos“.

Berlynas iki šiol Lietuvoje dislokavo priešakinį brigados vadovavimo elementą.

Vilnius siekia, kad pilnos sudėties Vokietijos brigada Lietuvoje būtų dislokuojama nuolat. Vokietijos pareigūnai viešai kartoja, kad dalis brigados karių bus Lietuvoje, o dalis – gimtinėje, tačiau bus pasirengusi greitai persidislokuoti esant reikalui.

Tai šalies viduje sukėlė diskusijas dėl Vokietijos įsipareigojimų Lietuvoje dislokuoti brigados dydžio vienetą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)