„Kiek aš žinau projektų paketą, galiu pasakyti, kad jis yra gerai subalansuotas. Ten yra dalykų, kurie tikrai turėtų patikti įvairius požiūrius apie mokesčius eksploatuojantiems žmonėms, todėl, kad yra žmonių, kurie labai mėgsta kuomet mokesčiai mažėja ir mano, kad tai vienintelis sprendimas. Jie paprastai labai mėgsta ir kai išlaidos didėja viskam“, – ketvirtadienį žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Yra tam tikrų teisingumo ir palyginamo apmokestinimo tarp skirtingų veiklų uždavinys, yra žalumas, kuris yra darbotvarkėje mūsų žaliojo kurso ir tie įstatymai yra Seime, tiesiog komitetai nelabai jų nori leisti į svarstymo stadiją“, – pažymėjo ji.

Tuo tarpu paklausta apie pasirodžiusią informaciją dėl atskirų mokesčių reformos segmentų, Vyriausybės vadovė tikino, kad gandų nekomentuos.

„Lietuvoje taip yra, kad iš to pasidaro didelis dramblys ir labai paprastai tokiais atvejais galiu pakomentuoti – gandų nekomentuosiu, nieko netvirtinsiu, ką esu mačiusi kažkur paskelbta ir įvardijama, kaip mokesčių reforma. Bet labai tikiuosi, kad Finansų ministerija užbaigs projektinius pasiūlymus artimiausiu metu, galbūt kitą savaitę ir tada tikrai padarys pristatymą“, – sakė politikė.

„Bėda yra ta, kad išsipešioja atskiri elementai ir paskui iš jų bandoma sukurti tokia įtampa, kad kažkas kažkam kažko nerodo“, – akcentavo ji.

ELTA primena, kad Vyriausybė kovo pradžioje patvirtino artimiausios Seimo pavasario sesijos darbų programą, kurioje įvardyta mokesčių sistemos peržiūra.

Gegužės mėnesį Seime numatoma svarstyti mokesčių sistemos peržiūros įstatymų projektų paketą. Jame bus persvarstytos mokestiniuose įstatymuose nustatytos neterminuotos lengvatos ir kitos specialios apmokestinimo sąlygos, taip pat siekiama prisidėti prie savivaldybių finansinio savarankiškumo didinimo, nelygybės mažinimo, pažangių investicijų skatinimo ir užtikrinti mokesčių sistemos efektyvumą ir prognozuojamumą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra tvirtinusi, jog pasiūlymai mokesčių reformai jau yra pristatyti koalicijos partnerių frakcijose ir pasibaigus savivaldos rinkimams turėtų būti užbaigtos diskusijos dėl jos formos. Pasak jos, mokesčių reforma Seime tikrai turėtų atsirasti parlamento pavasario sesijos pirmoje pusėje.

Pernai lapkritį Lietuvoje viešėjo Pasaulio banko atstovai, pabrėžę šalies mokesčių sistemos spragas: daugiau nei dvigubai už Europos Sąjungos vidurkį didesnį Lietuvos surenkamo pridėtinės vertės mokesčio atotrūkį bei pajamų nelygybę.

Institucija siūlo visus pajamų šaltinius apmokestinti vienodai, nepriklausomai nuo gaunamų pajamų būdo, taip pat pajamas apmokestinti progresyviu tarifu, sumažinant mokestinę naštą uždirbantiems mažiau.

Pasaulio bankas taip pat suskaičiavo, kad Lietuvoje galioja 72 skirtingi apmokestinimo režimai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją