„Manau, kad vakarop galbūt turėsiu daugiau informacijos, kada bus paskelbti kandidatai, kuriuos aš siūlysiu. Kol kas neapibrėžtu statusu, kadangi kol kas neturiu jokių oficialių galimybių siūlyti, kol niekas dėl manęs nebalsavo“, – antradienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė pažymėjo, jog parlamente nebalsavus dėl jos pačios kandidatūros, oficialiai ministrų ji teikti prezidentui Gitanui Nausėdai negali.

„Dabar yra tokia darbinė stadija, bet, aišku, tos pavardės kažkada artimiausiu metu bus atskleistos, ir turbūt vakare aš galėsiu jums pasakyti daugiau, kada ir kokiu būdu“, – teigė kandidatė į premjeres.

Klausiama, ar vakare bus praneštos pavardės, ji teigė dabar dar negalinti pasakyti.

Pasak I. Šimonytės, oficialiai siūlomas Ministrų kabinetas anksčiausiai prezidentui galėtų būti pateiktas kitą savaitę, jos žiniomis, jos pačios kandidatūra turėtų būti teikiama ketvirtadienį.

„Tai (oficialus kabineto tiekimas) galėtų įvykti anksčiausiu atveju kitą savaitę, bet kadangi tam tikra duoklė viešumui jau turėtų būti atiduota ir visuomenė turi teisę žinoti, kokias pavardes aš siūlyčiau svarstyti, tas bus žinoma gana greitai, informuosiu vakare, kokiu būdu ir kaip“, – sakė kandidatė į premjeres.

Prezidentūra yra patvirtinusi BNS, kad I. Šimonytės kandidatūra Seimui bus teikiama ketvirtadienį.

I. Šimonytės kandidatūrą į premjero pareigas siūlo centro dešinės koalicija, kurią sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Jie Seime turi 74 mandatus iš 141.

Pagal Seimo statutą, prezidentui pristačius kandidatūrą, pretendentui suteikiamas žodis, jis atsako klausimus. Po to svarstyti ministro pirmininko kandidatūrą perduodama frakcijoms. Jos kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per dvi darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo premjero kandidatūros pristatymo turi būti surengtas kitas Seimo posėdis sprendimui dėl pateiktos kandidatūros priimti.

Ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.