„Tiesą sakant, mes tikrai turėsime mažas galimybes kažkaip reikšmingai koreguoti biudžetą kažkokių ambicijų požiūriu, t.y. jei reikalingi kažkokie kiti Seimo sprendimai – įstatymai ar kažkokie kiti nutarimai, kurie leistų įgyvendinti vieną ar kitą įsipareigojimą, tai, aišku, to padaryti laiko tiesiog objektyviai nėra“, – žurnalistams Seime teigė I. Šimonytė.

Pasak jos, naujoji Vyriausybė sieks, kad „kai kurie prioritetai atsispindėtų“, bet pirmenybę teiks jau suplanuotiems įsipareigojimams, nors daliai jų nėra numatyta lėšų buvusių valdančiųjų perduotame biudžeto projekte.

„Štai šiandien sulaukiau sveikatos ministro klausimo, kuris ką tik pateikė Sveikatos draudimo fondo biudžetą, nenumatantį jokio darbo užmokesčio didėjimo, kuris jau dabar manęs klausia, ar aš didinsiu medikų darbo užmokestį. Tokių istorijų biudžete tikrai yra pakankamai – pensijų indeksavimas, dėl kurio šiandien buvo galutiniai sprendimai priimti“, – sakė ji.

„Man atrodo, kad dabar prioritetas yra, pirmiausia, padaryti viską, kad tie įsipareigojimai, kurie yra jau prisiimti, kad jie būtų tinkamai vykdomi ir žmonės nebūtų nusivylę valstybės gebėjimu įgyvendinti tuos sprendimus, dėl kurių kažkada buvo sutarta“, – pridūrė I. Šimonytė.

Anot būsimosios Vyriausybės vadovės, valdantieji savo ambicijų įgyvendinimą modeliuos vėliau ir mato galimybę juos finansuoti vadinamojo DNR plano, skirto kovai su koronaviruso sukelta krize, lėšomis atsisakant kai kurių buvusios Vyriausybės priemonių.

„Kol kas negirdėjau gerų argumentų, kodėl turėtų būti kitaip, kad kol mes neturime sutarimo su Europos Komisija dėl Atsigavimo fondo lėšomis galimų finansuoti projektų. Tai geriau nuo tų didelių projektų planavimo susilaikyti (...) ir tada geriau ateiti į Seimą su patikslintu ateinančių metų biudžetu, tam, kad tos priemonės būtų tinkamai suplanuotos ir numatytos“, – aiškino paskirtoji premjerė.