Sveikatos ministras – nebūtinai medikas

Politikė laidoje teigė, jog šiuo metu galimas pandemijos valdymo planas yra lyg taikant į judantį taikinį.

„Kalbamės ir su tais ekspertais, mokslininkais, sveikatos specialistais, kuriuos gerai žinome, pažįstame. (…) Tai tikrai nebus taip, kad kai nauja Vyriausybė prisiektų, jei man tektų jai vadovauti, kad ji pradėtų aiškintis, ką dabar pradėti daryti. Bėda yra ta, kad tarp šiandien ir to momento, kada Vyriausybė prisieks dar yra kokios 5 savaitės. Ir per jas situacija gali gana smarkiai keistis – gali į abi puses. Tai reiškia, kad rengiant planą jo reikia judančio taikinio principu. Turi visą laiką žiūrėti, kaip situacija plėtojasi ir kokie sprendimai priimami dabartinės Vyriausybės“, – sakė I. Šimonytė.

I. Šimonytė teigė, kad į dabar karščiausią sveikatos apsaugos ministro postą sėsti turėtų tik tas žmogus, kuris turi didelį visuomenės pasitikėjimą.

Ingrida Šimonytė

„Nes dabar problema yra ta, kad yra ir taip labai daug sąmokslo teorijų ir valdžios veiksmai labai dažnai neprisideda prie to, kad jų neatsirastų dar daugiau. Man šiuo atveju svarbiausia, kad tas žmogus būtų tas, kuris kitus galėtų nuraminti, kad situacija yra valdoma. O sprendimai priimami tariantis su ekspertais. O politikai turi prisiimti atsakomybę“, – sakė ji.

Paklausta, kas turi prisiimti visą atsakomybę už koronaviruso valdymo krizę turėtų prisiimti Vyriausybės vadovas.

„Mano vertinimu, atsakomybę už krizės valdymą turėtų prisiimti ministras pirmininkas. Todėl, kad tai nėra tik sveikatos klausimas. (…) Mes čia kalbame apie situaciją, kuri turi poveikį ekonomikai, švietimui, sveikatai, daugybei sričių, čia daug skirtingų dedamųjų. Dėl to manau, kad politinę lyderystę turėtų prisiimti ministras pirmininkas“, – savo požiūrį laidoje dėstė I. Šimonytė.

Jos teigimu, sveikatos apsaugos ministras neturi būti medikas.

„Mano nuomone nėra būtina, kad sveikatos apsaugos ministras būtų medikas, ar švietimo ministras būtinai būtų pedagogas, ar žemės ūkio ministras – būtinai ūkininkas. Man atrodo, kad svarbesnės yra kitos kompetencijos – susijusios su procesų valdymu, sistemos išmanymu, problemų sistemoje išmanymu ir gebėjimu prisiimti politinę atsakomybę“, – būtinus ministro bruožus vardijo politikė.

Ministrų nedengs

I. Šimonytė laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte–Biliene“ kalbėjo, kad ministrai nebus saugomi vien dėl to, kad jie yra „savi“.

„Jeigu pakeliui Vyriausybės darbo atsitiktų taip, kad kažkieno reputacija labai reikšmingai susvyruotų, kaip buvo šioje Vyriausybėje. Mes tikrai nedengsime tų žmonių tik dėl to, kad jie yra „saviškiai“. Politinės atsakomybės samprata būtų ne teorinė, nesakysime, kad kol teismas nepasakė kitaip, jis nėra kaltas. O gerbdami tai, ko reikalavome iš dabartinės valdžios laikytumėmės kitų politinės etikos standartų“, – tikino parlamentarė.

Konservatorių partijos atstovė I. Šimonytė pabrėžė, jog norėtų, kad politinė moralė būtų įrašyta net koalicinėje sutartyje.

Ką darytų?

Kalbėdama apie tai, kaip galėtų būti keičiama kova su koronavirusu, parlamentarė tikino, jog žmonės turi žinoti, kas yra tie ekspertai ar patarėjai, kurie padeda politikams priimti sprendimus.

„Turėtų būti aišku, kas yra tie patarėjai, kurių kvalifikacija, kompetencija ir patarimais yra priimami politiniai sprendimai. Ir visuomenei tuos sprendimus paaiškinti irgi turėtų kaip įmanoma dažniau būtent tie žmonės, o ne politikai“, – pabrėžė TS–LKD sąrašo vedlė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad žmonėms kalbėti turi tie žmonės, kurie yra vienareikšmiškai pripažįstami kaip kvalifikuoti.

Parlamentarė stebėjosi, kad vasarą atsipalaidavo ne tik žmonės, bet ir politikai, sugebėję pamiršti artėjančią antrąją koronaviruso bangą.

Ingrida Šimonytė

„Vasarą, kai buvo paskelbta šita pergalė, kad mes jau taip gerai viską padarėme – ekonomika krito mažiausiai, susirgimų mažiausiai, mirusių mažiausiai. Tai aš suprantu, kad žmonės norėjo atsipalaiduoti, suprantu, įtampa veikia psichiką. (…) Bet valdžia negalėjo atsipalaiduoti, nes nebuvo naujiena, jog rudenį mes susidursime su vienokiu ar kitokiu tos situacijos atsikartojimu.

Per tą laiką dar labiau nukraujavo institucijos už darbą kaip kontaktų sekimą ir duomenų pateikimą. (…) Valdžia negalėjo išeiti atostogauti. Ir ta problema dabar tokia ir yra – kaip pritaikyti priemones, kurios turi prasmę ir kaip jas išaiškinti, neprieinant prie pačių griežčiausių priemonių“, – dilemą įvardijo ji.

I. Šimonytė laidoje kalbėjo, kad uždaryti žmones namuose nėra sudėtinga, tačiau ilgalaikės to problemos bus sprendžiamos ilgiau.

„Po šios pandemijos psichinė žmonių sveikata bus labai didelė problema, net kai mes būsime tai praėję. Tai bus ilgai grojanti problema“, – Delfi laidoje kalbėjo kandidatė į premjeres I. Šimonytė.