„Aš visada palaikiau sprendimus, susijusius su partnerystės instituto ar civilinės sąjungos, galimybės įteisinti savo santykius žmonėms, kurie nenori arba negali susituokti pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją ir visada už tai nuosekliai pasisakiau ir balsavau. Tai džiaugiuosi, kad prokjektas praėjo svarstymo stadiją“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Visgi premjerė nenorėjo prognozuoti, kada klausimas galėtų sugrįžti į Seimą jau priėmimo stadijoje.

„Kada projektas gali grįžti į priėmimo stadiją aš nežinau. Seimo darbotvarkė kartais neprognozuojamai dėliojasi. Norėčiau, kad klausimas būtų priimtas“, – akcentavo ji.

I. Šimonytė atkreipia dėmesį, kad tam tikrų pastebėjimų dėl nepakankamos politinės valios priimti įstatymo, reglamentuojančio vienos lyties asmenų porų teises, Lietuva susilaukia ir iš savo užsienio partnerių.

„Turbūt niekam nėra labai didelė paslaptis, nors tai bandoma pakasti kažkur po kilimu, kad dėl šio įstatymo neturėjimo, dėl ne galimybės žmonėms sureglamentuoti savo santykių – tiek heteroseksualioms, bet taip pat ir homoseksualioms poroms – mes taip pat susilaukiame tam tikrų pastebėjimų (...) iš mūsų partnerių, kurių palaikymu mes kliaunamės, kai mums kyla kažkokių problemų. Tai, man atrodo, kad būtų ir civilizuota, ir gražu šį klausimą išspręsti“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Bet ar Seimui užteks balsų priimti, tai šito aš kol kas atsakyti negaliu – turint mintyje, kad reikia 71 balso tam, kad įstatymas būtų priimtas ar potencialiai atmestas veto, jeigu toks būtų“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po svarstymo pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui.

Už balsavo 60 Seimo narių, prieš – 52, susilaikė 3 parlamentarai.

Visgi ne visi valdančiosios koalicijos partneriai balsavo už įstatymo projektą. Konservatorių frakcijoje prieš balsavo Antanas Čepononis, Algis Strelčiūnas, Valdas Rakutis, Antanas Matulas, Paulius Saudargas, Vilija Aleknaitė Abramikienė, Justinas Urbanavičius, Angelė Jakavonytė, Edmundas Pupinis, o susilaikė Dainius Kreivys ir Andrius Kupčinskas.

Liberalų sąjūdžio frakcijoje prieš balsavo Jonas Varkalys ir Ričardas Juška, susilaikiusiųjų nebuvo. Tuo tarpu Laisvės frakcijoje balsavusių prieš šį įstatymo projektą ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Visgi kai kurie valdantieji balsavime nedalyvavo. Pavyzdžiui, konservatorius Mindaugas Skirtulskas balsavo už civilinės sąjungos įtraukimą į darbotvarkę, tačiau balsavime nepasirodė. Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio narys Viktoras Pranckietis balsavo prieš klausimo įtraukimą į darbotvarkę, tačiau balsavime taip pat nepasirodė.