„Manau, kad rusų ir baltarusių atletai negali apsimetinėti, kad jie atstovauja neutraliai vėliavai, nes šiandien pasaulyje nėra jokio neutralumo. Na, ir olimpinių žaidynių boikotas yra vienas sprendimas, bet jis nebūtinai bus toks svarbus kaip neleidimas dalyvauti rusų ir baltarusių sportininkams. Manau, kad ši opcija yra prioritetas“, – penktadienį bendroje spaudos konferencijoje Taline akcentavo Lietuvos premjerė.

Latvijos ministras pirmininkas Arturas Krišjanis Karinšas pritarė I. Šimonytei ir pabrėžė, kad rusų ir baltarusių sportininkų dalyvavimas olimpinėse žaidynėse būtų „neteisingas kelias“.

„Aš asmeniškai, mūsų vyriausybė ir tautinis olimpinis komitetas pasmerktų tai, jei per šį karą rusų ir baltarusių atletai po bet kokia vėliava dalyvautų olimpinėse žaidynėse. Manau, kad tai yra neteisingas kelias“, – pažymėjo A. K. Karinšas.

Estijos premjerės Kajos Kallas teigimu, reikia stengtis įtikinti kitus sąjungininkus, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkų dalyvavimas olimpinėse žaidynėse yra neteisingas.

„Manau, kad mes turėtumėme stengtis įtikinti kitus sąjungininkus, jog rusų ir baltarusių dalyvavimas yra neteisingas. Boikotuoti žaidynes būtų kitas žingsnis, bet neabejoju, kad žmonės suprastų, kodėl yra būtina neleisti rusų ir baltarusių sportininkams varžytis“, – akcentavo K. Kallas.

I. Šimonytė, susitikusi su Latvijos ir Estijos premjerais, taip pat aptarė saugumo situaciją regione ir tolimesnį Baltijos šalių bendradarbiavimą.

ELTA primena, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) praėjusią savaitę pareiškė, kad „jokiam sportininkui neturėtų būti užkirstas kelias dalyvauti varžybose vien dėl savo paso“.

IOC aiškina, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai didžiausiose varžybose neatstovautų savo valstybei ar jokiai kitai organizacijai savo šalyje, t. y. minėtų šalių atletams dalyvauti 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpiadoje tektų su neutralia vėliava.

Dėl tokio IOC sprendimo Ukraina žada boikotuoti Paryžiaus olimpines žaidynes.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją