I. Šimonytė tikino, kad padėtį pasienyje vertina kaip hibridinę agresiją.

„Patį procesą vertiname kaip hibridinę agresiją, kuri nukreipta ne prieš Lietuvą netgi, o prieš visą ES. Tam pagrindas, matyt, yra ES ir žinoma Lietuvos principinga pozicija dėl suklastotų rinkimų rezultatų ir represijų prieš pilietinę visuomenę. (…) Manome, kad nelegalių migrantų srautų organizavime dalyvauja ir aktyviai, ir pasyviai Baltarusijos režimo institucijos. Ir sąlygos kirsti sieną yra sudaromos sąmoningai.

Ir už to matytume ir tikslą sukelti žalą mūsų valstybei, galbūt destabilizuoti padėtį ir ypatingai šita situacija yra jautri dėl to, kad karinės pratybos, kurios pradedamos vykdyti šią vasarą ir rudenį – „Zapad“ yra dar papildomas kontekstas, kurį būtinai turime turėti mintyje“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad Vyriausybė ėmėsi ne vieno taktinio veiksmo, kurie turėtų padėti spręsti problemą.

„Į pagalbą pasienio tarnyboms bus pasitelkiami kariuomenės pajėgos, jos padidins žmonių skaičių, fiziškai prižiūrinčių tvarką pasienyje. Taip pat bus pradėtas papildomo fizinio barjero, kuris skiria Lietuvos Respubliką ir Baltarusiją diegimas. Kuris būtų, žinoma, ir tam tikras ženklas ir atgrasymo veiksmas nelegalių migracijos srautų organizatoriams“, – teigė ji.

„Tikrai neina kalba apie kažkokią mūro sieną, ar apie kažkokią geležinę sieną. Kalbame apie concertinos tipo užtvarą. Tokį, kokį naudoja kariuomenė savo tikslais“, – teigė ji.

Ji teigė, jog Vyriausybė jau šį penktadienį turėtų patvirtinti įstatymo projektus, kuriuos prašys Seimo svarstyti ypatingos skubos tvarka. Neeilinę Seimo sesiją prašoma organizuoti dėl teisės aktų, kurie supaprastintų ir pagreitintų prieglobsčio nagrinėjimo procedūras.

I. Šimonytė teigė, jog ir pati kitą savaitę išvyksta į Graikiją.

Prisidės kariuomenė

Ministrė pirmininkė teigė, kad šios problemos laiką lems srautų dinamika.

„Savo pajėgumais šios problemos išspręsti tikrai negalime, dar priklausys nuo susitarimų ar pasiekimų, kuriuos mums pavyks pasiekti su kitomis pusėmis“, – aiškino ji.

I. Šimonytė teigė, jog „kariuomenė (pasienyje, aut. p.) tikrai nešaudys“.

„Man labai gaila ir baisu, kad tokių pareiškimų pasitaiko girdėti. Siūlyčiau visiems labai rimtai vertinti savo žodžius. Šie žmonės, kaip taisyklė, yra aukos vertelgų ir režimo, kuriam yra visiškai nusispjauti į žmones ir jų teises. Jie dažnai yra suvedžiojami istorijomis, jog yra labai paprasta pakliūti į ES, tereikia sumokėti didelę sumą pinigų. (…) Žmogiškai, dažnu atveju, tai yra tragedijos, dėl to turime į tai žiūrėti labai atsakingai“, – tikino ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Ji aiškino, kad kadangi ruožas yra labai ilgas, todėl pasienio tarnybos fiziškai yra ribotos.

„Kariuomenė šalia pasienio pareigūnų bus, bus tokios dvigubos pajėgos“, – teigė premjerė.

Premjerė surengtoje spaudos konferencijoje I. Šimonytė taip pat kalbėjo, kad labiausiai savivaldybių pagalbos reikia nelegalių migrantų karantino laikotarpiui. O po to bus naudojamos kompaktiškas sulaikymo vietas, kuriems dabar VRM ieško ploto ir techninių įrengimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)