„Bėda bėdužė šiuo atveju yra tokia, kad nei aš, nei Arūnas Dulkys negalim savo ruožtu kreiptis aplinkraščiu į šalies ligonines su prašymu užtikrinti, kad ponia ir jos bendraminčiai nebūtų paimti į deguonies, kateterio ar DPV „nelaisvę“, jeigu jų prireiktų, kad zefyru plauteliai nepavirstų. Nes Konstitucija, Hipokratas ir kiti reikalai. Tad visiškos „laisvės sirgti“ užtikrinti jums negalėsime. Ir jūs tai puikiai žinote, todėl čia ta bravūra ir dalijatės. Todėl tai nėra sąžiningas pareiškimas“, – sureagavo premjerė.

Taip pat Šimonytė savo įraše pareiškė negarantuojanti ir kitų sveikatos paslaugų prieinamumo, jeigu medikams vėl teks gelbėti didelius kiekius užsikrėtusių koronavirusu.

„Taipgi, negalim kreiptis antruoju ir užtikrinti kitų sveikatos paslaugų prieinamumą, jeigu jų prireiktų poniai ir jos bendraminčiams, kai lovos, medikai ir įranga kuo toliau, tuo daugiau tarnaus covido gydymui.
Nė vienos ligos nuoširdžiai nelinkiu nė vienam, bet apsaugoti nuo to kiekvieną – ne mano suverenioms galioms. O atvejų, kai „persirgsim, gausim natūralų imunitetą“ eksperimentai gana jauniems žmonėms baigėsi blogai, aplinkui, labai gaila, bet turiu daugiau, nei norėčiau. Nes ir vienas yra per daug“, – rašė Šimonytė.

Įrašo pabaigoje premjerė pakvietė visuomenę skiepytis ir saugotis

„Ir ačiū visiems, kurie tai ne tik padarė patys, bet ir patarė padaryti kitam. Kad būtų kaip toje Danijoje“, – savo įrašą pabaigė premjerė.

N.Vasiliauskaitė mitinge įvardijo keletą reikalavimų valdžiai: panaikinti galimybių paso naudojimą bei rugsėjo 13-ąją įsigaliosiančius su COVID-19 pandemijos valdymu susijusius ribojimus.

Nida Vasiliauskaitė

Pasak jos, valdžia net neturėjo teisės jų siūlyti įvesti: „Siūlymas yra nusikaltimas.“ Taip pat filosofė reikalavo atšaukti paniekos, propagandos, melo ir patyčių „kampaniją“, nespausti žmonių eiti skiepytis ir neversti testuotis. Vyriausybė, anot N.Vasiliauskaitės, neturėtų rūpintis pandemijos valdymu.

Šeimų sąjūdžio organizuotame mitinge maždaug 5 tūkst. žmonių protestavo prieš COVID-19 ribojimus

Vilniaus miesto savivaldybė anksčiau neleido Lietuvos šeimų sąjūdžiui mitinguoti prie Seimo, argumentuodama išaugusia smurto grėsme, todėl protestas vyko Katedros aikštėje.

Rugpjūtį prie Seimo vykęs tūkstantinis mitingas buvo peraugęs į riaušes, dėl jų sulaikyta keliasdešimt asmenų, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Penktadienį po mitingo Katedros aikštėje Vilniuje kilus neramumams sulaikyta 20 žmonių, nukentėjusiųjų nebuvo, pranešė policijos atstovai.

„Dienos eigoje policijos pareigūnai sulaikė 20 asmenų, 19 asmenų už Administracinių nusižengimų kodekso pažeidimus, vienas asmuo – už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis“, – žurnalistams penktadienį sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Saulius Gagas.

Tarp šių pažeidimų – teisėtų reikalavimų nevykdymas, vaikščiojimas važiuojamąja kelio dalimi. Du asmenys sulaikyti ikiteisminiame tyrime dėl anksčiau prie Seimo vykusių riaušių.

Pasak policijos atstovų, mitingas beveik iki pabaigos vyko be rimtesnių incidentų, tačiau renginiui pasibaigus minia pajudėjo link Seimo, jai nebuvo leista to padaryti.

„Pagal policijos planavimą, miniai nebuvo leista žygiuoti toliau: ties Lukiškių aikšte draudėme pėsčiųjų, transporto priemonių eismą ir minia buvo sustabdyta“, – kalbėjo Vilniaus policijos viršininkas.

„Teko iš tos minios sulaikyti ir tų asmenų, kurie nepaisė policijos pareigūnų prašymų, nevykdė teisėtų reikalavimų“, – pridūrė jis.

Pasak S. Gago, veiksmai vis dar yra atliekami, asmenys pristatomi į policijos komisariatus. Policija planuoja darbą tęsti ir naktį.

„Manyčiau, kad mūsų pasirengimas, tos priemonės, tikrai buvo reikalingos ir matyt, jeigu ne tas pasirengimas, ne gausios policijos pajėgos, labai tikėtina, kad galbūt būtume turėję panašų scenarijų, kaip buvo prieš mėnesį laiko“, – sakė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Matėme renginiui baigiantis apie kelis šimtus asmenų, kurie patraukė prie Seimo skanduodami tam tikrus šūkius, kurių esminis, matyt, buvo „Seimą – lauk“ ir mums teko imtis taktinių priemonių tuos asmenis stabdyti“, – pridūrė jis.

R. Požėlos duomenimis, penktadienio įvykių metu nukentėjusiųjų nebuvo.

„Sužeistų, sužalotų nei pareigūnų, nei mitingo dalyvių, nei miestiečių, nei svečių – šiam momentui tokios informacijos neturime“, – šią informaciją patvirtino ir S. Gagas.

Nėra duomenų ir apie tai, kad būtų sugadintas miesto ar gyventojų turtas.

„Turime suvokti, ką mes bandėme pasakyti – ir Katedros aikštė nėra pati tinkamiausia vieta tokiems renginiams. Taip, ji geresnė nei prie Seimo, bet ne pati tinkamiausia. Tai ta pasirinkta vieta ir renginio specifika ir sukėlė tas problemas – dėl to tenka apgailestauti ir atsiprašyti vilniečių ir svečių dėl patirtų nepatogumų“, – sakė R. Požėla.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1338)