„Vos Vyriausybei, ekspertams ir Lietuvos savivaldybių asociacijai pradėjus diskutuoti, kad kai kuriose savivaldybėse sparčiau gerėjanti situacija galėtų būti įvertinta lokaliai taikomais mažesniais karantino ribojimais, pasipylė įrašai su raudonais šauktukais, kad vienoje ar kitoje savivaldybėje nėra tiek aktyvių COVID susirgimo atvejų, kiek skelbiama. Todėl sprendimai būsią priimami remiantis klaidinga statistika, nes antai savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo uošvė vis dar įskaičiuojama, nors seniai darbe“, – feisbuke rašo I. Šimonytė.

„Nuo tada, kai Lietuvos statistikos departamentas įgijo teisę gauti visus duomenis, reikalingus pilnai COVID-19 statistikai skelbti, jau daugiau nei mėnuo kiekvienas pranešimas buvo su raudonais perspėjimais, kad duomenys šiuo metu tvarkomi ir artimiausiu metu bus atnaujinti.

Tai įvyko šiandien, kai „stebuklingai“ staiga pasveiko keliasdešimt tūkstančių žmonių, nes statistikai tiesiog įvedė statistinį vertinimą, kiek atvejų išties gali pagrįstai būti laikomi aktualiais, nors žmogaus pasveikimas nėra tinkamai užfiksuotas“, – sako premjerė.

Anot jos, įtakos sprendimams dėl karantino turi tik du kiti parametrai.

„Kažkas tame įžvelgė kažkokią didelę užmačią ir net susiejo šį kad ir didelį, bet visgi duomenų nekorektiškumą su sprendimais dėl karantino. Tai dar kartą tik noriu pabrėžti – sprendimams dėl karantino (ir atitinkamai šalies ar atskirų jos dalių spalvinimui konkrečia spalva) įtakos turi tik du absoliučiai su minima tema nesusiję parametrai: NAUJŲ atvejų skaičius 100 t. gyventojų; ir teigiamų atsakymų procentas nuo atliktų testų“, – sako I. Šimonytė.

Pasak premjerės, šiandien tiek pagal vieną, tiek pagal kitą parametrą esame raudonojo (C) scenarijaus pačiame viduryje.

„Tikiuosi, kad apribojimų švelninimas nešaus į koją (o nešaus, jeigu tiek klientai, tiek paslaugų teikėjai ir prekių pardavėjai laikysis saugumo ir sveiko proto balso) ir toliau judėsime ta pačia naujų atvejų ir teigiamų testų dalies mažėjimo kryptimi“, – rašo premjerė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1039)