„Vertiname kaip grasinimus, kuriuos reikia vertinti rimtai, nes, kad ir kokie keisti arba nesuprantami atrodo grasinimai, mes turime patirties, kai tie grasinimai buvo įgyvendinti. Tarkime, tokia situacija buvo su nelegalios migracijos organizavimu prie Europos Sąjungos (ES) sienų, kas taip pat buvo Minsko grasinimas, ir tai buvo organizuota Minsko režimo pagalba“, - teigė I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, yra keli būdai spręsti ginčus arba nesutarimus. Vienas jų – civilizuotas.

„Yra civilizuotas būdas, kuris numato, kad, jeigu kažkam atrodo, kad interesai yra pažeisti arba kažkokio susitarimo nesilaikoma, tam yra teismai, procedūros, kurios yra numatytos. Ir tarkime praėjusią savaitę yra kreiptasi į teismą dėl Vyriausybės sprendimo, ką aš vertinu kaip normalų žingsnį pusės, kuri mano, kad jos interesai buvo pažeisti.

Kiek žinau, Susisiekimo ministerija yra gavusi Baltarusijos institucijų kreipimasi pagal dvišalią sutartį dėl tranzito. Kur vėlgi pati sutartis numato kažkokių diskusinių klausimų sprendimą, ir tuo keliu būtų galima eiti“, - teigė I. Šimonytė.

Vyriausybės vadovė nespėliojo, kiek bus realizuoti grasinimai.

„Bet mes tikrai vertiname, koks bus poveikis, ir sprendžiame, kokie būtų alternatyvūs sprendimai“, - teigė I. Šimonytė.

Lietuvos geležinkeliai kol kas neturi oficialios informacijos iš Baltarusijos

„Lietuvos geležinkeliai“ BNS pranešė kol kas neturintys oficialios informacijos iš Baltarusijos apie traukinių stabdymą.

Pasak įmonės, atmetus į Baltarusiją vis dar grįžtančius tuščius kalio trąšų vagonus, vidutiniškai iš Lietuvos į Baltarusiją turėtų vykti apie 18 traukinių per dieną.

„Planuojama, kad vasario mėnesį kas dieną maždaug 30 proc. traukinių (5-6), kertančių Lietuvos-Baltarusijos sieną iš Lietuvos pusės, turėtų sudaryti sąstatai, pakrauti Lietuvos stotyse, o didžioji jų dalis vyktų į Baltarusiją, Rusiją, Ukrainą“, – rašoma įmonės komentare BNS.

Pasak bendrovės, Lietuvoje suformuotais sąstatais daugiausiai vežami naftos produktai, trąšos, juodieji metalai.

Reaguodamas į Lietuvos sustabdytą „Belaruskalij“ trąšų tranzitą, Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka praėjusią savaitę pareiškė, kad Minsko režimas gali blokuoti lietuviškų prekių srautus per šalies teritoriją.

Pasak jo, Baltarusija savo eksporto srautus iš Baltijos šalių uostų gali perorientuoti į Rusijos uostus. Įgyvendindama pernai rugpjūtį paskelbtas ir gruodžio pradžioje įsigaliojusias JAV sankcijas „Belaruskalij“, Vyriausybė sausio 12 dieną patvirtino, jog sutartis tarp „Lietuvos geležinkelių“ (LTG) ir Baltarusijos bendrovės neatitinka nacionalinio saugumo interesų, todėl nuo vasario turi būti nutraukta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)