Laidoje ji teigė, kad dabar nuo koronaviruso nesiskiepija, nes tai būtų suprasta kaip privilegija. O skandalai dėl be eilės gauto skiepo buvo neišvengiama problema.

Kritikos Dulkiui nesureikšmina: ją girdime

Ministrė pirmininkė teigė, kad sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys per savo darbo laiką padarė daugiau, nei ji galėjo tikėtis.

„Manau, kad žmogus per kelias savaites institucijoje nuveikė ir pats, nuveikėme dar daugiau visi kartu. (...) Ministras padarė daugiau, nei aš būčiau labai drąsiai besitikėjusi, kad jis tiek padarys per tą laiką“, – sakė I. Šimonytė.

Anot premjerės, žmonėms, kurie ministrui kelia kartais sunkiai suvokiamus lūkesčius turėtų padaryti „realybės pasitikrinimą“.

Dar prieš prezidentui tvirtinant šios Vyriausybės ministrus daug kritikos A. Dulkys susilaukė būtent iš Prezidentūros pusės.

Premjerė I. Šimonytė laidoje teigė, kad ši tema atsirado dėmesio centre. Visada užtikrina, kad bus sulaukiama palaikymo.

„Manau, kad ši tema yra dėmesio centre. Pasisakydamas ta tema, ar ta tema kritikuodamas visada gali sulaukti palaikymo“, – sakė ji.

Politikė aiškino, kad kritiką Vyriausybę girdi, bet stebisi, kad dabar jos kur kas daugiau, nei kad gavo buvusi Vyriausybė.

Arūnas Dulkys, Ingrida Šimonytė

„Yra žmonių, kurie galvoja, kad viskas turi įvykti kažkaip stebuklingai. (…) Tos kritikos girdžiu, kartais net ir iš tų, iš kurių mažiau tikėčiausi. Bet ir pati manau, ir ministrui patariu, kad svarbiausia yra padaryti. Kritiką girdime, jei ji konstruktyvi ir su pasiūlymais, stengiamės juos įvertinti.

Bet man kartais yra šiek tiek skaudu, kad ankstesniame epizode, mintyje turiu pirmą pandemijos bangą ir laiką tarp bangų, tai tikrai tos kritikos girdėjosi kur kas mažiau, nei girdisi nuo praktiškai pirmos Vyriausybės dienos“, – sakė premjerė.

Ji teigė, kad kritika kiekvienam politikui yra amžinas palydovas.

„Kritika žmogui, kuris yra politikoje, yra natūrali, jis amžinas darbo palydovas. Man atrodo, kad bet kuriam ministrui, įskaitant ir sveikatos apsaugos ministrą, svarbiausias klausimas ar juo pasitiki premjeras ir ar Vyriausybe pasitiki Seimas. Ir kol kas manau, kad tikrai Vyriausybėje dirbame sklandžiai, darniai“, – sakė ministrė pirmininkė.

Kritikos A. Dulkys sulaukė ir dėl veiksmų plano pandemijos kontekste, kuris iki šiol nepaviešintas.

Ministras aiškino, kad pagal plano dalis jau veikiama, tad jo paviešinimas netenka prasmės.

I. Šimonytė taip pat Delfi laidoje teigė, kad jo viešinti Vyriausybės darbo pradžioje jau nebuvo laiko, nes situacija buvo stipriai pasikeitusi.

„Tai buvo mano patarimas ministrui buvo nebegaišti laiko jo dailinimui, kai Vyriausybė buvo patvirtinta. Kol kas mes čia užtrukome diskusijoje, kas yra geras ministras, kas ne, kas gali būti patvirtintas, o kas ne, gyvenimas taip toli nuėjo į priekį, tą planą būtų reikėję pradėti įgyvendinti nuo 5 ar 6 skyriaus.

Galima jį buvo dailinti, jį perdaryti dar kartą. (…) Ekspertų taryba turėjo tą pačią nuomonę, kad tobulinant planą bus eikvojamas laikas, o jo metu reikia spręsti problemas“, – apie A. Dulkio planą, kurio pasigedo visa eilė politikų, sakė I. Šimonytė

Dabar nesiskiepija, nes tai būtų privilegija

Laidoje premjerė sakė, kad mato ir savo vaidmenį vakcinacijos nuo koronaviruso kontekste.

„Apie skiepus savo vaidmenį skatinant paskiepyti tikrai matau. Bet bijau, kad dabar nėra tas laikas, kada reikia komunikuoti su plačiąja visuomene. Turime dabar ribotas galimybes vakcinuotis, ribotus kiekius vakcinos, aiškius prioritetus, kur ji turėtų būti atlikta“, – sakė I. Šimonytė.

Prieš tai, kai Lietuvą pasiekė vakcina nuo koronaviruso I. Šimonytė teigė, jog pati prisidės prie skatinimo pasiskiepyti, kai jai ateis eilė.

Ministrė pirmininkė teigė, kad jei pasiskiepytų dabar, tai būtų milžiniškas skandalas.

„Jeigu dabar Šimonytė pasiskiepytų, tai mes turėtume turbūt dar didesnio lygio skandalą, nei tą, kurį turėjome deja Žalgirio klinikoje ar kažkur Šilalėje. Nes dabar turime labai normuotą vakcinų skaičių, žmonės skiepijami dėl savo dirbamo darbo. (…) Manau, kad man pretenduoti į du skiepus šiame etape nei etiška, nei padoru, nei išmintinga“, – savo poziciją premjerė.

Ji teigė, kad ateityje prie šio klausimo galima grįžti, kai bus pradėta skiepyti visuomenė. Tada skiepyti galbūt būtų galima buvusius šalies vadovus, taip rodant pavyzdį.

„Šiandien, kada skiepijami medikai, tai būtų privilegija“, – savo poziciją dėstė I. Šimonytė.

Skandalų išvengti buvo neįmanoma

Paskutinėmis savaitės žiniasklaidoje vis pasirodo pranešimų apie be eilės nuo koronaviruso vakcinuotus asmenis, kurie neturi nieko bendro su medicina. O tai pažeidžia vakcinacijos planą.

I. Šimonytė teigė, kad iš tarptautinės žiniasklaidos tampa akivaizdu, kad tai ne tik Lietuvos problema.

„Bet kas, kas skaito tarptautinę žiniasklaidą, gali įvertinti, kad panašūs dalykai vyksta daugelyje šalių, deja. Tai nėra tik kažkokio post–sovietinių šalių bloko fenomenas“, – sakė ji.

Ministrė pirmininkė teigė, kad tokių istorijų išvengti nebuvo įmanoma.

„Mes turbūt negalėjome tokių istorijų niekaip išvengti. Bet man labai svarbus dalykas, kad tobulindami eilių sudarymą ir kontrolę neapsunkintume paties proceso, nes labai daug ką dabar lemia greitis. (…) Laiko prarasti negalime, balansą galime rasti“, – pabrėžė premjerė.

Paklausta, ar galima absoliučiai sukontroliuoti šį procesą, ji ironizavo, kad nebent tada, jei po vieną į pokalbį prieš skiepą asmenis kviestų premjerė ir ministras.

„Bet ir tada lieka klausimas, ar nepasakytų jie netiesos, čia ironizuoju. Bet žinoma, kad neįmanoma“, – dėstė I. Šimonytė.

Ji teigė, kad kiekvienas toks atvejis yra labai nemalonus, bet ypač gera prevencija yra viešumas.

Visus norinčius apeiti sistemą ir skiepytis be eilės ji ragino žiniasklaidoje paskaityti skiepą jau gavusių asmenų padrikus pasiaiškinimus.

Imuniteto pasas tik ateityje

Prieš kurį laiką I. Šimonytė užsiminė apie galimybę kurti imuniteto pasus. Juos gautų ne tik skiepą nuo koronaviruso gavę asmenys, bet ir persirgę. Jau dabar spekuliuojama, kad imuniteto pasas taip pat gali tapti piktnaudžiavimo dalyku.

Ministrė pirmininkė teigė, kad ir šią galimybę galima užkardyti. O tokio paso įdiegimas nėra artimiausių savaičių planas.

„Imuniteto paso galbūt tą projektą vertinčiau kaip tolesnį. Nes tikrai nesinorėtų sukurti tokios aplinkos, kur žmonės gali nuspręsti nesilaikyti taisyklių, susirgti ir persirgti, tada gauti žymą, kad yra imunitetas. Akivaizdu, kad vakcinacijai einant į priekį tų žmonių, kurie nebekels rizikos pakliūti į ligoninę, bus vis daugiau ir daugiau. Bet tai nėra šiaip idėja, apie kurią svarstome kaip artimiausiu savaičių“, – aiškino ji.

Ji teigė, kad imuniteto pasą būtų galima sukurti E. sveikatos sistemos pagrindu, taip būtų išvengiama galimų apgavysčių.

Kada veikti pradės socialiniai burbulai?

Ekspertams pristačius 4 karantino scenarijus, buvo užsiminta ir apie socialinių burbulų įdiegimą prasčiausioje epidemiologinėje situacijoje.

I. Šimonytė teigė, kad prie sprendimo dėl šio pasiūlymo sparčiai artėjama.

„Dar šiek tiek buvo noro patobulinti patį algoritmą. Kol kas labai atsargiai reikėtų kalbėti apie karantino reikalavimų švelninimą. Kad nors yra geriau atrodančių skaičių, bet yra šalia kylančių rizikų, dėl tų pačių mutacijų viruso. Todėl labai čia džiūgauti nereikia“, – sakė I. Šimonytė.

Ingrida Šimonytė

Laidos pašnekovė priminė Airijos pavyzdį, kur atlaisvinus karantiną naujų atvejų augimas yra milžiniškas.

„Mums lipti vėl aukštyn, neduok Dieve, nuo nuokalnės būtų dar sunkiau, nei nuo įdubos. (…) Aš labai atsargiai žiūriu į tuos dalykus. Bet suprantu, kad žmonėms, kurie yra vieniši tikrai tie bendravimo apribojimai yra labai didelis išbandymas. Pasitarę turbūt minimalų bendravimo režimą numatyti galėtume ir truputėlį lengvesnį“, – teigė ministrė pirmininkė.

Komunikuos, kai bus būtina

Laidoje ministrė pirmininkė teigė, kad visuomenei ji stengiasi paaiškinti svarbiausius sprendimus ir gyvenimo pokyčius.

„Aš stengiuosi paaiškinti visuomenei tuos sprendimus, kuriuos Vyriausybei tenka priimti, prašyti, apeliuoti, nenoriu gąsdinti. Turbūt žmonės skirtingai girdi tuos mano signalus. Kažką jie galbūt erzina, kažkam atrodo suprantami. Darau atviriausiai ir geriausi, kaip įsivaizduoju, kaip įsivaizduoju, kad galėčiau tai daryti. O koks bus rezultatas, matysime po kurio laiko“, – sakė premjerė.

Naujausia „Spinter tyrimai“ apklausa parodė milžinišką I. Šimonytės pasitikėjimo šuolį, rezultatą nuo rugsėjo gruodį ji padvigubino.

Ministrė pirmininkė teigė, kad ir toliau savo reitingų nekomentuos, paliks tai daryti politologams ir apžvalgininkams.

Paklausta, kodėl su visuomene nekomunikuoja dažniau, I. Šimonytė sakė nenorinti tapti „moralizuojančiu veidu“.

„Žinau, kad dalis visuomenės tikrai įsiklauso į tai, ką kalbu. Ir stengiuosi kalbėti taip dažnai, kaip man atrodo būtina. Kuo nenorėčiau tapti, tai moralizuojančiu veidu, kuris kas savaitę išbėga į aikštelę ir paskaito visiems pamoką, kaip reikia jiems elgtis. Yra svarbūs momentai, kai tikrai yra svarbu žmonėms kažką pasakyti ir paaiškinti“, – sakė ji.

Visų sukontroliuoti neįmanoma

Politikė teigė, kad visada atsiras tų, kurie eina per raudoną šviesą, tad sukontroliuoti, kad visi laikytųsi karantino reikalavimų tiesiog neįmanoma.

I. Šimonytė laidoje tikino, kad karantinas nėra tik imitacija.

„Tie žmones negali (rengti vakarėlius, būriuotis, aut. p.), neleidžiama taip elgtis. Bet prie kiekvieno pažeidėjo policijos pastatyti tiesiog neįmanoma. Nemanau, kad tie žmonės, kurie laikosi taisyklių, norėtų, kad Lietuvoje būtų tiek policininkų, kiek nesilaiko taisyklių. Matyt, mes ir patys galime nemažai, ką padaryti, elgdamiesi pagal taisykles, visų vis tiek neįtikinsime. Bet jeigu būtų imitacija, mes nei kiek gerėjančios situacijos nematytume“, – sakė ministrė pirmininkė.

Ji teigė, kad praėjusios Vyriausybės darbas ir iki gruodžio vidurio įvestas karantinas gali būti matomas kaip imitacinis.

„Iki gruodžio vidurio, sakyčiau, kad tai buvo labiau imitacija, todėl dinamika buvo tokia, kokia ji buvo. O po šitų apribojimų, nenoriu girtis, kad praėjome patį sunkiausią metą, nes vis dar daug įtampų gydymo įstaigose, mirčių statistika liūdinanti, bet dinamiką mes matome pozityvią. Negalima sakyti, kad karantino nėra. Jis yra, jis veikia“, – laidoje sakė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė priminė, kad gruodžio viduryje sugriežtinus karantiną valdžia nesakė, kad tai pabaiga. Nors ir buvo nerimo, tačiau Naujųjų metų naktis ir reikalavimų laikymasis buvo užtikrintas ir be komendanto valandos.

„Kai buvo sugriežtintas karantinas, niekada nesakėme, kad čia jau yra pabaiga. Visą laiką buvo toks komunikavimas, kad mes stebėsime akylai situaciją. Ir jei bus reikalingi papildomi apribojimai, mes juos numatysime. Buvo labai didelio nerimo, kad tokių apribojimų reikia Naujųjų metų sutikimui. (…) Bet juk žmonės prie eglučių nesibūriavo ir be komendanto valandos“, – apie komendanto valandą sakė I. Šimonytė.