Laidos pradžioje I. Šimonytė sako, kad ir esant ankstesnėms valdžioms kildavo labai daug diskusijų, tačiau šiuo metu jos tarsi nukreiptos į asmeniškumus, ko anksčiau nebūdavo.

„Šios kadencijos įvairios diskusijos dažniausiai turėdavo asmeniško priešiškumo. Mano vertinimu, politikoje to neturėtų būti“, – įvertino I. Šimonytė.

Įvertino pareiškimus dėl gerėjančių skurdo rodiklių

Vienas iš svarbiausių darbų, kuriais mėgsta pasigirti valdantieji, yra skurdo mažinimas. Tiesa, kaip pastebi I. Šimonytė, realus situacijos paveikslas nėra jau toks geras, o esminės problemos – neišspręstos.

„Ką reiškia geri? Jie yra geresni, nei buvo. Žinoma, kad valdžiai tai – proga pasigirti. Mes užduokime klausimą, ar tikrai išsprendėme problemas tų socialinių grupių, kurios turi didžiausią skurdo riziką. Jeigu kalbėtume apie tokias socialines grupes, kaip vieniši pensininkai, tai valdžia nepadarė net to, ką žadėjo.

Kristina Pocytė, Ingrida Šimonytė

O jie žadėjo įvesti papildomas priemokas žmonėms, kurie yra vieniši. Jeigu mes kalbėtume apie neįgaliuosius, turime akcentuoti, kad didelė dalis neįgaliųjų, kurie galbūt galėtų dirbti, užsidirbti ir būti visaverčiai visuomenės nariai, negali to daryti, nes mes neinvestuojame į tai. Pinigais gali pamoderuoti ir pamodeliuoti tuos dalykus, bet tai neišsprendžia tų problemų, kurios yra pamatinės tam tikrose visuomenės grupėse, man dėl to labai liūdna“, – sako I. Šimonytė.

Problemų, anot pašnekovės, neišsprendė ir vaiko pinigai.

„Vaiko pinigai išsprendė vaikų skurdo problemą, bet pažiūrėkime į tai šiek tiek plačiau. Kas vaikui iš tikrųjų yra reikalinga labiau arba labiausiai? Mano supratimu, vaikui pirmiausia reikalinga gera mokykla. Jeigu vaiko pinigų kaina ta, kad vaikas neturės geros mokyklos, tada reikia pagalvoti, kokią kainą esame pasirengę mokėti labiau, nes mūsų biudžetas labai mažas, o tai mes dažnai pamirštame, bet žadame visko labai daug padaryti, ko galbūt ir nepadarysime“, – laidoje kalbėjo Seimo narė.

Jau ne vieną kartą I. Šimonytė buvo kartojusi, kad, jos nuomone, vienas svarbiausių dalykų – švietimas.

„Kartais atrodo, kad diskutuodami, ką daryti su pastatais, tiesiog nekreipiame dėmesio į esmę – kodėl iš viso yra mokykla? Mano nuomone, mokykla yra dėl to, kad vaikai gautų bilietą į ateitį. O pastatas – tik infrastruktūra. – sakė politikė. – Akivaizdu, kad mes negalime aukoti švietimo kokybės dėl kažkokių materialių investicijų į kokius nors pastatus.“

Sureagavo į Karbauskio pareiškimą

Neseniai Ramūnas Karbauskis buvo pasakęs, kad į koaliciją neitų su tais, kurie kritikuoja, jo žodžiais, geriausius darbus.

„Čia yra jo teisė ir apsisprendimas. Ką aš galiu jam pasiūlyti? Ponas Karbauskis galvoja taip, kaip jam galvojasi. Galbūt jam šie klausimai yra svarbiausi pasaulyje, man atrodo, kad sunku gyventi, jei dėmesį sutelki į du, kad ir labai svarbius, klausimus. Aš manau, kad Lietuvoje yra ir daugiau svarbių klausimų, o ne tik alkoholio apribojimas ir vaiko pinigai. Apie vaiko pinigus jau kalbėjome – ar dėl jų neaukojame vaikų ateities“, – svarstė politikė.

Ramūnas Karbauskis

Paklausus, kokie, I. Šimonytės nuomone, yra geriausi valdančiųjų darbai, politikė konkrečiai jų neįvardijo, tačiau tikino, kad labai dažnai įstatymai būdavo priimami be didesnių diskusijų.

„Yra žmonių, kurie vienu ar kitu sprendimu nepatenkinti, bet dauguma priimant įstatymų pakeitimus būna gana didelė. Taip, ne visi įstatymai mūsų gyvenime ką nors keičia. Labai gaila, kad dėl tų įstatymų, kurie keičia iš esmės, pavyzdžiui, mokesčiai, pensijos, sveikatos sistema ir kiti dalykai, mes nepaliekame sau laiko diskutuoti tiek, kiek reikėtų, didžioji dalis įstatymų yra priimami be didesnių diskusijų, tai reiškia, kad, daugumos nuomone, tie įstatymai yra geri“, – laidoje kalbėjo I. Šimonytė.

Kas laukia po rinkimų

Paklausus apie artėjančius rinkimus, politikė nebandė spėlioti, ar konservatoriai ir vėl liks opozicijoje.

„Visko gali būti. Yra čia žmonių, kurie sako, kad kažkas jokia kaina nebus opozicijoje, tai aš nežinau, ar konservatorių partija yra ta, kuri būtų valdžioje bet kokia kaina. Yra tam tikrų dalykų, kaip vertybės, raudonos linijos, gebėjimas bendrai dirbti. Pavyzdžiui, 2016 metais turėjome tokį nelabai vykusį kalbėjimą apie labai didelę koaliciją, į kurią Ramūnas Karbauskis norėjo sutraukti visus. Nuo pat pradžių atrodė, kad ta diskusija nerimta ir labai keista joje dalyvauti, tai ar bus, ar nebus – neverta spėlioti, bet man asmeniškai valdžia bet kokia kaina nėra įdomus dalykas.“

Anot pašnekovės, gali būti visko, tačiau suirutės nebus.

Ingrida Šimonytė

„Nemanau, kad kas nors pamatys suirutę. Be jokios abejonės, bus diskusijų. Tų diskusijų buvo ir 2016 metais, po to, kai Tėvynės sąjunga nesijungė prie tos keistos koalicijos, – darinio, kurį bandė konstruoti Ramūnas Karbauskis“, – priminė I. Šimonytė.

„Dabar bus partijos lyderio rinkimai bet kuriuo atveju, manau, kad vėlgi visos diskusijos partijoje bus atliktos ir priimti geriausi sprendimai. Nematyčiau priežasties, kodėl reikėtų klijuoti tokius žodžius kaip „suirutė“, „pasaulio pabaiga“ ar dar kas nors. Partijoje visada yra žmonių, kurių nuomonė vienu ar kitu klausimu galbūt radikalesnė, bet yra labai aiškios vertybės, kurios vienija žmones.“

Paklausus, su kuo rinkimų sėkmės atveju galėtų į koaliciją eiti konservatoriai, politikė tikino, kad tai priklausys nuo pačių svarbiausių klausimų valstybei bei požiūrio į tuos dalykus.

„Manau, kad tie klausimai bus susiję su tam tikromis vertybėmis. Buvo partijos lyderio toks pasakymas dėl lenkų rinkimų akcijos, bet ne dėl to, kad tai yra lenkų rinkimų akcija. Turiu omenyje, nieko bendro su tautiniu tos partijos pagrindu neturi, bet labiau dėl tų klausimų, kurie ir liko neatsakyti, pavyzdžiui, dėl Irinos Rozovos, Astravo klausimo diskusijos (…). Manau, pagrindinės raudonos linijos būtų dėl valstybės pagrindų“, – atsakė politikė.

Konservatorių sąrašas nenustebino

Nemažai diskusijų sukėlė ir konservatorių vidinis reitingavimas, tiesa, pačios I. Šimonytės sąrašas visiškai nenustebino.

„Labai gerai žinau, kaip Tėvynės sąjungos rinkimų sąrašas atrodo, ir jis visada atrodė maždaug taip pat. Tie patys – panašiose pozicijose, jie ir dabar yra aukštose pozicijose. Man čia, tiesą sakant, nieko neatsitiko. Tie vertintojai, kurie pasakė, kad nieko neatsitiko, manau, pasakė taip, kaip yra. Dalis žmonių, pavyzdžiui, Laurynas Kasčiūnas, yra labai aktyvūs. Nežinau, ar partijoje yra bent vienas žmogus, kuris nežino Lauryno.

Natūralu, kad jis, būdamas matomas, yra aukštai reitinguojamas. Yra ir kitų politikų, kurie taip pat labai matomi, todėl aukštai reitinguojami. Sakyti, kad čia kažkur kažkas pakrypo, nors suprantu, kad galbūt kam nors ir norisi... Manau, kad sąrašas yra toks, koks dažniausiai ar visada būdavo“, – kalbėjo I. Šimonytė.