Ministrės pirmininkės teigimu, darbingo amžiaus ilginimas Lietuvoje yra komplikuotas klausimas.

„Sveikų gyvenimo metų Lietuvoje žmonės nesulaukia tiek, kiek mes norėtume. Vyriausybės tikslas yra ilginti sveiko gyvenimo trukmę. Jei žmogus yra sveikas, jei neturi didelių nusiskundimų su sveikata, savaime suprantama, kad tokie žmonės būna paprastai gana ilgai darbingi ir patys nori būti aktyvūs, tame tarpe – ir darbo rinkoje“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė I. Šimonytė.

EK minimai rekomendacijai nurodė 2040 m. terminą. Vis dėlto, pasak I. Šimonytės, pastangas Vyriausybė šiuo metu turėtų koncentruoti į gyventojų sveikatos gerinimą.

„Ar 2040, ar 2050, ar kokiais dar metais tas darbingas amžius galėtų būti ilgesnis nei šiuo metu, turbūt dabar yra anksti spėlioti ir reikėtų Vyriausybės pastangas vis dėlto koncentruoti į tai, kad žmonių sveiko gyvenimo trukmė būtų kaip įmanoma ilgesnė. Tam yra reikalingos efektyvios prevencinės sveikatos programos, kurios anksti nustato tas ligas, dėl kurių žmonių sveiko gyvenimo trukmė trumpėja.

Tuomet, bendrai gyventojų sveikatai gerėjant, tas ilgesnis aktyvumas darbo rinkoje ar šiaip visuomeniniame gyvenime nebeatrodys toks sudėtingas klausimas, kaip jis gali atrodyti iš šios dienos perspektyvos žiūrint“, – pridūrė premjerė.

Kaip jau skelbta, Europos Komisija (EK) „Žaliojoje knygoje“ siūlo per du dešimtmečius (iki 2040 m.) pailginti darbingą amžių iki 72 metų. Šiuo metu Lietuvoje senatvės pensijos amžius moterims yra 63 m. 4 mėn. , o vyrams 64 m. 2 mėn. 2027 metais tiek vyrai, tiek moterys, senatvės pensijos amžių pasieks 65 metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)