„Iš tiesų net nedrįstu vertinti detalių, nes nežinau apie jas. 2015 metais tuometis partijos pirmininkas Eligijus Masiulis labai norėjo kažko modernaus ir kažko naujo. Asmeniškai mano štabas nei prašė, nei norėjo, nei mokėjo pinigų, nei naudojo tų įrankių, bet žinau, kad partijos vadovas tuo metu atsakingajam sekretoriui pavedė nupirkti kažkokią duomenų apdorojimo sistemą. Nežinau, kaip ji veikia, su kuo yra „valgoma“, tik žinau, kad rinkimų kampanijai Vilniuje ji nebuvo naudojama“, - teigė R. Šimašius.

„Aš tokiems dalykams nepritariu ir nepalaikau, ypač, kai renkami iš socialinių tinklų duomenys ir jie paskui apdorojami be jokio asmens sutikimo. Šiuo atveju dabar net įstatymai to neleidžia daryti. Ir manau, labai pagrįstai (...) Manau, kad tai yra neetiška ir neteisėta“, - teigė R. Šimašius.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad šiuo metu tik aiškinasi aplinkybes. Vėliau bus sprendžiama, ar reikės inicijuoti tyrimą, ar užteks tik VRK surinktos ir apibendrintos informacijos.

,,Šiuo metu iš Seimo narių aš dar nemačiau kreipimosi, tiesiog mes vakar iš vieno naujienų portalo mes gavome žinutę. Mes tas aplinkybes aiškinamės, bet komentuoti tas aplinkybes dar būtų per anksti. Surinkę šiek tiek daugiau informacijos pradėsime tyrimą, jei matysime, kad yra poreikis (...) Naudoti asmenų duomenis be jų sutikimo yra netoleruotina ir neteisėta“, - teigė VRK pirmininkė.

Savaitgalį paskelbta, kad per pastaruosius rinkimus Liberalų sąjūdis bendradarbiavo su ,,Cambridge analytica” įmone „SCL Elections”, kuri neteisėtai rinko gyventojų duomenis rinkimų kampanijai. Prieš trejus metus bendrovės pagrindinės įmonės „SCL Elections“ paslaugomis naudojosi ir Liberalų sąjūdis, per savivaldos rinkimus į Vilniaus miesto merus iškėlęs Remigijaus Šimašiaus kandidatūrą, rašo dienraštis lrytas.lt.

Portale teigiama, pagal 2014 metais sudarytą sutartį britų bendrovė R. Šimašiui buvo įsipareigojusi sukurti rinkėjų duomenų bazę ir pateikti duomenis apie Vilniaus miesto rinkėjus. „Lietuvos ryto“ duomenimis, Liberalų sąjūdžio vardu sutartį su britų kompanija pasirašė tuometis partijos atsakingasis sekretorius Raimondas Imbrasas. Liberalų sąjūdis „SCL Elections“ už paslaugas turėjo sumokėti 30 tūkst. eurų.

Trečiadienį Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) lyderis Algis Čaplikas suabejojo Vilniaus mero R. Šimašiaus skaidrumu ir prakalbo apie galimą jo baudžiamąją atsakomybę bei 2015 metų Vilniaus mero rinkimų rezultatų teisėtumą. Politikas įtaria sostinės vadovą 2015 m. savivaldos rinkimų kampanijoje neteisėtai naudojusį piliečių duomenis.

A. Čaplikas pranešė, kad jo partija kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Vyriausiąją rinkimų komisiją, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir Valstybės duomenų inspekciją prašydami ištirti, ar „Cambridge analytica” įmonės „SCL Elections” paslaugų sutartis su politine Liberalų sąjūdžio partija nepažeidžia nacionalinio saugumo ir gynybos interesų, Lietuvos Respublikos piliečių duomenų naudojimo teisėtumo reikalavimų.