„Situacija yra gana rimta. Pradėsiu nuo lovų regioninėje kovido ligoninėje – iš 260 su trupučiu lovų šio ryto duomenimis tik 8 turėjome laisvas. Tikrai situacija yra rimta, važiuoja žmonės iš viso regiono ir tikrai tai yra gana rimta“, – teigė jis.

R. Šimašius atkreipė dėmesį, kad daugelis turbūt įsivaizduoja, kad tik gerokai vyresni žmonės guli tose lovose, bet situacija yra tokia, kad pusę tų lovų yra užimta žmonių, kuriems yra mažiau nei 65-eri metai ir kurie kol kas nepatenka į Vyriausybės nustatytus skiepijimo prioritetus.

„Tai vertinu kaip labai rimtą dalyką ir kaip argumentą, kuris man leidžia siūlyti leistis žemyn pagal amžiaus grupes skiepijant.“

Šiandien, sakė jis, „AstraZeneca“ vakcina yra skiepijami žmonės iki 20 kategorijos t. y. ir senjorai, ir visi kiti, užbaigiant policijos ir kitais statutiniais pareigūnais.

„Deja, kaip matome, anšlago nėra, nes dalis žmonių nori kitos vakcinos. (…) Turime 2000 laisvų vietų, tiek žmonių neužsiregistravo, nors galėjo šia vakcina skiepytis. Šios dienos pabaigoje turėsime iš viso 8000 „Pfizer vakcinos. Taip pat dar turėsime likusius 3000 „AstraZenecos“ ir dar 3000 po kelių dienų gauti „AstraZenecos“.

Savaitės gale dar kažko, kažkaip, bet tikslių duomenų iš Vyriausybės neturime. Planas šiandien yra toks, kad šiandien mes kviečiame registruotis laikams, kurie vyksta rytoj, poryt ir ketvirtadienį „Pfizer“ vakcinai. Visų pirma, žmones, kuriems yra 65-eri metai plius. Noriu pabrėžti, kad tokių žmonių jau Vilniuje yra paskiepyta apie 55 proc. Tai yra geriausias rodiklis visoje Lietuvoje. Šiandien plius užsregistravę skiepytis dar plius 2 proc. senjorų (...)“

Taip pat nurodė, kad šįvakar, kiek liks laikų, šalia 65+ kategorijos skiepys ir lėtinėmis ligomis sergančius, taip pat iki 19 kategorijos t. y. mokytojus.

Bijo, kad ligoninėse pradės trūkti vietų

„Šiuo metu vyksta pasitarimas su Santarų klinikomis, kadangi jie yra paskirti vadovauti visam regionui. Turime du pasirinkimus – arba plečiamas skyrius Santarose, arba plečiamas skyrius Antakalnio klinikinėje ligoninėje. Specialistai žiūrės, kuris variantas yra logiškesnis.“

Jo teigimu, vienaip ar kitaip, kažkuriai ligoninei tektų „pasispausti“ ir perkelti ligonius gydyti į kitus skyrius.

„Kalbame apie gydymo įstaigas, kurios aptarnauja visą regioną. (…) Pagal visą eiliškumą, Santariškės ir infekcinė ligoninė yra pirmajame prioritete, o pati didžiausia Lietuvoje kovid ligoninė yra Vilniaus universiteto klinikinė ligoninė, kurioje žmonės gydosi ne tik iš Vilniaus, bet iš viso regiono.“

260 lovų, pasak mero, yra užimta Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Taip pat, nors ir anksčiau skelbė, kad kvies skiepytis ir nuo 55-erių metų gyventojus, tačiau, atsiliepę ir į Vyriausybės kvietimą, sieks paskiepyti kuo daugiau 65 m. ir vyresnių asmenų. Greičiausiai nuo 55-erių metų asmenys galės pradėti registruotis dėl skiepo ketvirtadienį, kad nuo penktadienio būtų galima pradėti tai daryti.

Primename, kad per savaitgalį Vilniuje paskiepyti 5745 žmonės. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės Linos Koriznienės, daugiau nei pusė Santaros klinikose ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydomų COVID-19 pacientų – jaunesni nei 65-erių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (407)