Ar įvyks stebuklas ir dar šią žiemą Vilniaus gatvės bei kiemai bus išvaduoti nuo sniego? O gal gyventojams metas patiems paimti į rankas kastuvus? Kodėl miesto valdžiai nepavyksta priversti bendrovių, prižiūrinčių sostinės aplinką, atlikti savo pareigų ir ar tai nepaskandins mero reitingų prieš pat naujus savivaldos rinkimus, laidoje „DELFI diena“ klausime Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus.

Mato daug iššūkių

R. Šimašius tikina, kad vienas svarbiausių dalykų, kuriuos jam per savo kadenciją pavyko pasiekti – darželių klausimas.

Žinoma, per mano kadenciją vienas didžiausių iššūkių buvo komunikacija. Tikrai ne visada pavyko pasakyti tai, ką pavyko padaryti. Tai tikrai buvo iššūkis. Galbūt per daug susikoncentravau į darbus ir per mažai į kalbėjimą.
R. Šimašius

„Labai gerai sekasi ruoštis rinkimams, žinoma, jokie darbai nesustoja, galiausiai ir žiema duoda vis daugiau iššūkių. Aš dirbu ir tiesą sakant, kuo džiaugiuosi, tai man nėra baisu pažiūrėti į akis nei jums, nei kitiems žmonėms. Ką žadėjau, tai buvo padaryta, o tai, ką žadu ateičiai, irgi žinau, kad padarysiu. Tikrai žinau, kad bus įvykdyta“, - laidoje „DELFI diena“ kalbėjo R. Šimašius.

Anot jo, būta darbų, su kuriais viskas pavyko ne taip, kaip buvo norėta.

Arnas Mazėtis ir Remigijus Šimašius

„Pradėkime nuo darbų. Pirmiausia nuo darželių. Atsimenate, kokios vyko diskusijos? Darželiuose trūko apie 7 tūkstančių vietų. Tai šiandien tokių žmonių, kurie nepatenka į darželius savo arba gretimoje seniūnijoje, yra tik 4. Tai visa tai pavyko išspręsti, o dabar reikia, kad viską pavyktų padaryti geriau ir greičiau. Kalbant apie finansinę padėtį, DELFI antraštės mirgėjo apie tai, kad Vilnius prasiskolinęs, tačiau tai pavyko pakeisti, skola mažėja. Kalbant apie gatves, 2017 metai buvo rekordiniai nuo neatmenamų laikų – 60-80 kilometrų gatvių tiesimo, taip pat pėsčiųjų takų tiesimas, tai yra tiesiog rekordiniai skaičiai. Viešas transportas apie tai, net nežadėjome, bet padarėme labai daug, pradėjo augti keleivių skaičius, pasitenkinimo lygis, švietimui irgi lėšų skirta daug daugiau. Aišku, daug dar liko padaryti, bet tai yra proveržis“, - sakė Vilniaus meras.

Šimašius: yra argumentų, kodėl žmonės balsuoja

Dabartinis Vilniaus meras tikina, kad yra nemažai priežasčių, kodėl žmonės, ant jo, vis dar pasitiki jų komanda.

Atsimenate, kaip atrodė DELFI antraštės prieš 5 metus? O aš tikrai labai gerai atsimenu. Priėmime chaosas, priėmime korupcija. Dabar jokio chaoso nėra, visi telpa į darželius. Iš 6 modulinių darželių, kurie turėjo atsidaryti šį ankstyvą pavasarį, 2 atsidarys, o dėl 4 tai viena įmonė susimovė.
R. Šimašius

„Aš tikrai žinau, kad praėjusį kartą aš buvau naujas miesto politikoje, žmonės tikėjosi, kad praeis melagysčių laikai, jie turėjo viltį, o dabar turi ne tik viltį, bet realius darbus. Žmonės gali matyti, kad pėsčiųjų takai tiesiami, medžiai sodinami, autobusai nauji. Yra argumentų, kodėl žmonės balsuoja. Žinoma, rinkimai - geras laikas pasitikrinti, kas yra kas. Bet aš tikrai matau daug priežasčių, kodėl žmonės gali pasitikėti mūsų komanda“, - tikino politikas.

„Nauji darželiai yra 5 pastatyti – visiškai nauji. Atsimenate, kaip atrodė DELFI antraštės prieš 5 metus? O aš tikrai labai gerai atsimenu. Priėmime chaosas, priėmime korupcija. Dabar jokio chaoso nėra, visi telpa į darželius. Iš 6 modulinių darželių, kurie turėjo atsidaryti šį ankstyvą pavasarį, 2 atsidarys, o dėl 4 tai viena įmonė susimovė. Kai daug darai, atsitinka, kad kažkas vėluoja. Nei vienas vaikas neliko už darželio ribų. (…) Aišku, daugelis žmonių galėjo pamiršti, kaip gyveno prieš 4 metus. Bet tai, ką žadėjau, pavyko išspręsti, bet mūsų tikslai dabar bus daug didesni“, - laidoje sakė R. Šimašius.

Sudėtingiausia situacija – 4 rajonuose

Meras tikina, kad ši žiema pažėrė daugybę iššūkių, bet, anot jo, su svarbiausiomis problemomis pavyko susidoroti.

Remigijus Šimašius

„Iš tiesų, šiais metais turime įspūdingą, gražią, baltą žiemą ir turiu pilną analizę, kaip viskas atrodo. Gatvės tikrai gerai yra išvalomos. Pėsčiųjų takai, bent jau ten, kur gali pravažiuoti technika, tikrai neblogai atrodo. Žinoma, prie įvažiavimų į kiemus situacija yra labai įvairi – 3 įmonės tvarko miestą, su jomis yra nemažai iššūkių. Sudėtingiausia situacija Vilniuje yra 4 rajonuose: Šeškinėje, Senamiestyje, Fabijoniškėse ir Pašilaičiuose, bet kiemsargiai dirba. Jie dirba labai daug, tiesa, ne dėl visų įmonių darbo organizavimo aš esu patenkintas“, - pripažino R. Šimašius.

Anot jo, daugiabučių kiemus vienur privalo valyti bendrijos arba administratoriai, kitur – savivaldybė.

„Iššūkis yra ten, kur administratoriai turi valyti. Šią savaitę, pavyzdžiui, ėmėme valyti net ir ten, kur savivaldybė neprivalo valyti. Daugelyje vietų yra išspręsta, bet yra ir likusių problemų. (…) Visi turbūt mato situaciją aplinkui, net ir ten, kur yra gerai, gali būti kažkas blogo.

Snygis sukaustė Vilnių: pasipylė avarijos, gatvės slidžios

Ypač Senamiestyje yra prastai, bet kai kurios problemos kartojasi. Daug kur tikrai yra geriau, aišku, žmonių standartai kyla. O baudos nei šildo, nei šaldo, bet baudos nuo gruodžio mėnesio yra labiau gąsdinančios, dėl to valytojai labiau pasitempia, mes net su dronu galime užfiksuoti, kur yra nevalyta, prieš 4 metus būdavo nenuvaloma ir nesumokama. Jeigu nenuvalo, baudos yra didelės ir rimtos. Aš tikrai žinau, ką padariau per 4 metus, ir tikiuosi, kad žmonės pasitikės“, - dar kartą pabrėžė meras.

Prabilo apie klaidas

R. Šimašius tikina, kad viena svarbiausių klaidų, kurias jis dabar mato – per mažai lėšų komunikacijai.

„Žinoma, per mano kadenciją vienas didžiausių iššūkių buvo komunikacija. Tikrai ne visada pavyko pasakyti tai, ką pavyko padaryti. Tai tikrai buvo iššūkis. Galbūt per daug susikoncentravau į darbus ir per mažai į kalbėjimą.

Net ir lėšų komunikacijai nebuvo labai daug. Nuo kadencijos pradžios, kai teko apmokėti skolas, tada lėšos komunikacijai praktiškai visai buvo nuimtos. Šiandien aš traktuoju vieną klaidą – reikėjo palikti lėšas viešinimui. Kita klaida įvyko tada, kai reikėjo pertvarkyti administraciją, kai paskyrėme kitą administracijos direktorių. Tai, manau, kad tai reikėjo padaryti anksčiau. Nors su pirmų metų iššūkiais buvo visai neblogai susidorota, paskui buvo kiti dalykai, kita dinamika, kiti poreikiai, o kai reikia daryti pokyčius, supranti, kad reikėjo jau vakar daryti. Yra ir kitų dalykų labai daug, kurie mane erzina, labai padaugėjo projektų.

Remigijus Šimašius

Bet kad ir kokią sritį paimtume, tai vėlavimų yra daug. Tai yra mano iššūkiai ir mano klaidos. Norint, kad būtų dirbama gerai, merui reikia padaryti tam tikrus darbus. Aš tikrai žinau, ką reikia padaryti. Miestas valomas geriau, ir tai matome, pėsčiųjų takų yra irgi daugiau, apšvietimo daugiau, medžių daugiau, dviračių takų dvigubai daugiau. Kartoju, kad viena iš klaidų – per mažai lėšų viešinimui“, - sakė R. Šimašius.

Taip pat meras R. Šimašius tikina, kad kol kas nesvarsto alternatyvų, ką darytų, jeigu rinkimų nelaimėtų.

„Nėra tokių variantų. Aš, žinoma, dirbu tam, kad laimėčiau, mano vienintelė koncentracija, kas bus toliau. Žinoma, aš savęs neprojektuoju ir neplanuoju dirbti tris kadencijas. Norint būti meru, reikia, kad ugnelė žibėtų akyse. Pas mane ugnelė buvo pirmai kadencijai, būtų antrai, o trečiai – nežinia“, - laidoje kalbėjo R. Šimašius.