„Svarbiausias – visada turime žiūrėti į priekį, planuoti bent kelis žingsnius. 2020 m. pradžioje, kai pandemijos dar nebuvo, buvau pirmas politikas, sakantis, kad reikia pradėti rimčiau žiūrėti į iš Kinijos Liaudies Respublikos artėjančią grėsmę, pirmieji Vilniuje uždarėme mokyklas, kai tuo tarpu oficialios institucijos kvietė „nepanikuoti“.

Dabar situacija priešinga – matau, kad institucijų komunikacijoje pradeda lįsti panikos jausmas, todėl galiu pabūti pirmas politikas, kuris paragins nusiraminti, pažiūrėti į duomenis ir racionaliai įvertinti – ar pandemijos pabaiga nėra arčiau, nei gali atrodyti, ir ką turime dėl to padaryti. Dar svarbiau – ko nedaryti remiant tik emocijomis“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Jis rašė, jog 2022 metais su pandemija kovoti 2020 metų metodais jau nėra prasmės.

„2020 m., kai smogė pandemija, neturėjome vakcinų ir nepažinojome viruso, bet kovojome su juo – karantinais ir kitomis priemonėmis.

2021 m. atsirado vakcina, prasidėjo kova ne tik su virusu, bet ir su tais, kurie nenorėjo savęs apsaugoti nemokama vakcina.

2022 m. yra metai, kada turime ne tik vakciną, bet ir didelę vakcinuotos visuomenės dalį, pažįstame virusą. Todėl nebegalime su juo kovoti vėl užsidarydami ar bausdami pasiskiepijusius – laikas pradėti gyventi su, laimė, nebe tokiu pavojingu virusu. Pats virusas irgi evoliucionavo (mutavo) logiška ir planuota kryptimi – kad virusas išgyventų, jis turi savo namus (mus) išlaikyti gyvus“, – argumentavo R. Šimašius.

Jis priminė, jog apie 70 proc. Lietuvos gyventojų pasinaudojo galimybe save apsaugoti vakcina nuo koronaviruso.

„Dar nemaža dalis imunitetą įgijo natūraliu būdu – persirgdami. Pirmiesiems ačiū, kad padarėte viską dėl saugesnės bendruomenės ir savo šeimos. Antrieji, turiu pasakyti, yra drąsūs žmonės, rizikuoja savo sveikata, tačiau tai yra jų pasirinkimas – nesmerkim. Įtikinti bandėm, kiek pavyko, tiek, bet įtikinėjimams laikas jau pasibaigė“, – savo įžvalgomis socialinėje erdvėje dalijosi Vilniaus miesto meras.

Politikas priminė, omikronas plinta žaibišku greičiu, o banga Lietuvoje vėluoja 2–4 savaites, todėl galima žvelgti į kitų šalių duomenis ir taip bandyti nuspėti ateitį.

„atvejų skaičiai dar augs, tačiau ligoninėse ir toliau bus gydomi beveik vien neskiepyti gyventojai, o ir tokių nebus daug. Mirčių skaičius ūgtels, bet ne taip baugiai. Pagal skaičius esame ties viduriu Europoje – situacija tikrai ne tragiška, tokia ir nebebus“, – teigė jis.

R. Šimašius taip pat teigė, jog realus viruso atvejų skaičius Lietuvoje yra gerokai didesnis, nei skelbia oficiali statistika, nes testavimo pajėgumai nėra begaliniai.

„Štai Vilniuje testuojame daugiausiai (jei skaičiuosime proporcingai gyventojų skaičiui) ir vilniečiai stropiausiai registruojasi testams, palyginti su visais kitais Lietuvos miestais, bet mes tikrai nespėjame su tokiu kiekiu, net ir didindami pajėgumus – eilės vis tiek susidaro, kitaip ir nebus, kai per dieną pro testavimo punktus turi pravažiuoti apie 6000 automobilių. Todėl 10000 naujų atvejų per dieną neturėtų mūsų gąsdinti – realiai jų turime bent 3–4 kartus daugiau.

Bet visų niekada neištirsim, nes neturėsime tokių pajėgumų nei mes, nei laboratorijos, o dar vis nulūžtanti e–sveikatos sistema prisideda prie eilių susiformavimo jau dabar. Tiesiog įsivertinkime faktą – virusas yra visur aplink, bet žmonės masiškai nemiršta, nesigula į ligonines. Vadinasi, omikron versija yra silpnesnė – vėl: laimė“, – rašė jis.

R. Šimašius pakomentavo ir vėl primintą mintį kelioms savaitėms grįžti į nuotolinį ugdymą ir taip suplokštinti susirgimų kreivę.

„Realybė tokia – Vilnius moksleivius testuoja daugiausiai visoje Lietuvoje, todėl ir atvejų aptinkame daugiausiai. Tačiau jų aptiktume tiek pat daug, jei kiekvieną savaitę testuotume jūsų biurus, sporto klubus ar restoranus. Todėl nepadarykime moksleivių atpirkimo ožiais už viruso plėtrą – nesutinku, kad nuotolinis ugdymas kažką pakeistų, nes po dviejų savaičių uždarymo viruso skaičiai vėl šokteltų. Mes tiesiog pavėlintume pandemijos pabaigą moksleivių sąskaita. Visi, teigiantys, kad nuotolinis ugdymas padėtų viruso suvaldymui, pamiršta kalbėti apie moksleivių ir tėvų psichinės sveikatos svarbą ir pasekmes jai“, – pabrėžė sostinės vadovas.

Politiko nuomone, mažo viruso atvejų skaičiaus prasminga siekti tada, „kai galėsime užtikrinti viruso atsekamumą ir užkardyti jo plitimą“.

„Deja, institucija, kuri tai turėtų daryti – NVSC – kapituliavo dar pandemijos pradžioje, todėl neturėkime iliuzijų, kad dirbtinai sumažintas viruso plitimas po savaitės ar dviejų vėl nešoks į padanges. Šoks, nes niekas neatseks visų atvejų, net jei turėsime vos 50 sergančių“, – tikino R. Šimašius.

Anot Vilniaus miesto mero, yra ir geroji žinia – omikron atmaina nėra tokia pavojinga.

„Geroji žinia – net ir esant rekordiniam užsikrėtimų skaičiui ligoninėse situacija stabili, mirčių skaičius irgi neauga. Taip, tikėtina, kad ūgtels ir lovų užimtumas, ir mirčių skaičius po savaitės ar dviejų, tačiau žvelgiant į užsienio šalis matyti, kad augimas nebus reikšmingas. Omikron versija nebe tokia pavojinga. Ir svarbiausia – štai sakinys iš šiandienos naujienų: „Šalies reanimacijose guli 93 asmenys, 76 iš jų – be vakcinos suteiktos apsaugos.“

Eilės prie Gerulaičio g. testavimo punkto

Akivaizdžiau negali būti – vakcina veikia, jos turime į valias, visi, kurie norėjo save apsaugoti – tai padarė, o dėl likusios dalies, kurie pasirinko gauti natūralų imunitetą (arba, deja, mirties guolį) – mes negalime aukoti atsakingos visuomenės dalies“ – rašė R. Šimašius.

Vilniaus miesto meras darė išvadą, jog „virusas dabar tikrai yra visur, atskirų segmentų uždarymas situacijos nepakeis“.

„Vakcinuotiems asmenims virusas beveik nebepavojingas. Nevakcinuotieji neturi būti visų mūsų prioritetas, nes patys pasirinko tokį kelią. Ligoninės nesikemša, bent jau kol kas“, – rašė jis.

Ką daryti toliau?

Vilniaus miesto meras R. Šimašius taip pat pateikė ir planą, ką daryti toliau. Jo teigimu, Vilniaus neapribos renginių ir neperkels mokslo į nuotolį.

„Ne, Vilnius tikrai neis kai kurių savivaldybių pasirinktu keliu, apribodamas tam tikrus renginius ar perkeldamas mokslą į nuotolį. Jeigu Vyriausybė nuspręs įvesti karantiną – vykdysime, nors ir nepritartume tokiam žingsniui, tačiau atskirų segmentų dabar nebausime.

Mes buvome žadėję, kad vakcinuotieji nebepatirs ribojimų, kviečiu šių pažadų ir laikytis. Kitokie sprendimai būtų galima su vienintele sąlyga – jei mūsų ligoninės lūžtų nuo sergančių, jei mūsų medikai nepavežtų krūvio.

Kol kas taip nėra, todėl netaikykime perteklinių priemonių, išmokime gyventi su nebe tokiu pavojingu virusu. Apie ilgalaikes persirgimo pasekmes dar nežinome, todėl kovokime su tuo, ką žinome. Ir neignoruokime realybės – net ir 2–4 savaičių totalus užsidarymas būtų tik laikinas didelių viruso skaičių nukėlimas. Geriau sulaukime piko kuo greičiau (užsienio pavyzdžiai tai rodo), ir tęskime gyvenimą be panikos“, – rašė jis.

Vilnius ribojimų neplanuoja

R. Šimašius teigė, jog Vilnius jokių apribojimų neplanuoja ir net siūlys nacionalinei valdžiai galvoti apie išėjimą iš pandemijos.

„Kitas savivaldybes kviečiu atšaukti perteklinius ribojimus renginiams – nebauskime vakcinuotojų. Galimybių pasas leidžia patikrinti tai. Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją kviečiu rimtai apsvarstyti ankstesnį Vilniaus pasiūlymą – savęs testavimo (self–testing). Kai kuriose šalyse jis įteisintas ir jau veikia. Tai padeda nuimti krūvį nuo testavimo punktų ir žinoti realesnius viruso skaičius“, – ragino Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Jis teigė, jog jei kada nors ir bus planuojamas trumpas karantinas, valdžiai bus siūloma iš karto galvoti apie kompensavimo priemones.

„Negerai, kai ribojimais užsiima savivalda, o apribotieji verslai lieka be kompensacijų – ypač kultūros sektorius. Darbdavius kviečiu pasirūpinti greitaisias testais visiems darbuotojams. Jei esat pasiskiepijęs ir sužinote, kad sergate covid, gal jums net nėra poreikio gauti PGR testo atsakymo – juk izoliuotis kelioms dienoms galite ir be jo“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Jis paragino prisiminti, kad rankų higiena ir kaukių nešiojimo svarba niekur neišnyko.

„Vakcinos – vienintelis kelias sumažinti riziką. Ir nereikia panikuoti – viską darykime su galva. Taigi – imunitetą įgausime visi, su vakcinomis ar be jų – tik jūsų pasirinkimas. Dirbtinai vėlinti pandemijos pabaigos nereikia. Bausti atskirų visuomenės segmentų ribojimais ir uždarymais taip pat negalime“, – rašė jis.

R. Šimašius pabrėžė, jog nėra siūloma užsimerkti ir pandemijos nebematyti.

„Ne, siūlau neužsimerkti prieš vakciną ir duomenis, prieš laisvą žmonių pasirinkimą apsaugoti save, o svarstant ribojimus įvertinti ne tik jų tikslą, bet ir nematomas pasekmes – psichinę sveikatą, kultūros ir verslo sektorių nuostolius bei visuotinį nuvargimą. Ir, deja, baisiau už išsikvepiantį virusą dabar yra karo nuojauta prie Ukrainos sienų. Tai dabar turi būti pagrindinė mūsų diskusijų ir veiksmų tema. O apie pandemijos (ne)išmoktas pamokas parašysiu ateityje – jau turiu sąrašą, ir jis patiks ne visiems“, – feisbuke ketvirtadienį rašė Vilniaus miesto meras R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)