Pirmiausia R.Šimašius rašo apie darbą iš namų bei svarstomas finansines priemones, kurios padėtų išvengti nemalonumų.

„Visą dieną darbas iš namų, bet tiksliau – darbas per telefoną ir kompiuterį. Rūpinamės naujomis dezinfekavimo galimybėmis (tai nuo šiandien jau ir nauja mūsų įmonės Grinda veiklos sritis - ačiū Sveikatos apsaugos ministerijai ir Vyriausybei už greitus veiksmus padedant pramušti biurokratijos sienas net savaitgalį), kitomis reikalingomis priemonėmis, ieškome dar daugiau būdų padėti medikams (ir sprendimai bus greiti). Svarstome priemones, kurios vilniečiams padėtų bent šiek tiek sušvelninti finansinį smūgį. Aptariame daugybę praktinių klausimų ir veiksmų, kurie papildo jau daromų darbų arsenalą“, – rašo R.Šimašius.

Pabrėžiama, kad nuo pirmadienio situacija keisis dar labiau.

„Nuo pirmadienio miesto gyvenimas dar labiau keisis – Vyriausybė planuoja paskelbti visuotinį karantiną. Jokių barų ir restoranų, grožio paslaugų, uždarų ar atvirų renginių. Tik maisto parduotuvės, vaistinės ir maisto turgūs. Be abejo, už namų sienų dar lieka gamta – vaikščiojimas, šuns vedžiojimas, sportavimas lauke.


Vilniaus gyvenimas kuriam laikui susitrauks dar labiau, bet šios priemonės nebeišvengiamos – taip mes praktiškai šviesos greičiu pereiname į naująjį koronaviruso krizės etapą. Turime visi pripažinti, kad dabartinis etapas, kuris nuo vakar truko tik 3 dienas, nebuvo puikiai suvaldytas – virusas jau buvo šalies viduje, tačiau su labai mažu testų skaičiumi tiesiog negalėjome sugaudyti jo.

Nors oficialiai šiuo metu turime tik 8 atvejus (iš kurių jau yra ir pirmoji pasveikusi pacientė), visi puikiai supranta, kad viruso židinių Lietuvoje yra gerokai daugiau, todėl nuo pirmadienio nakties, kaip paskelbta, žengsime į visuotinį karantiną. Šio naujo etapo uždaviniai jau kiti – jei iki šiol buvo svarbu susekti kiekvieną naują atvejį, izoliuoti jį, atsekti jo kontaktus, tai nuo šiol pagrindinis visų tikslas turi būti apsaugoti save ir savo aplinką – kai nežinai, kur tyko pavojus, reikia saugotis visos aplinkos. Jei kažkam dar vakar šios priemonės buvo juokingos, kažkas dar spėjo kokį renginuką suorganizuoti ar padalyvauti, tai nuo pirmadienio viskas bus daug aiškiau– tiems, kuriems trūks sąmoningumo, už karantino taisyklių nesilaikymą grės atsakomybė, kartais net baudžiamoji. Nebejuokaukite“, – rašo jis.

Tiesa, kaip rašo meras, vis dar yra ir neišspręstų klausimų.

„Mano, kaip miesto vadovo, funkcija artimiausiu metu – Vyriausybės paskelbtas priemones, kurių dalį Premjeras šiandien jau įvardino, paversti naujomis, nors ir laikinomis, miesto gyvenimo taisyklėmis. Aš ir pats dar turiu neatsakytų klausimų, pvz., Premjeras nepaminėjo prie išimčių, kurioms leidžiama dirbti, degalinių, pašto ir kitų svarbių paslaugų, bet tikiu, kad šie klausimai bus atsakyti dar šįvakar. Per naktį apdorosime visą informaciją ir jau rytoj ryte renkamės į Savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdį – nuspręsti, kaip miestas gyvens nuo pirmadienio. Žinoma, visą informaciją iškart atnaujinsime ir pateiksime atsakymuose https://sveikas.vilnius.lt/. Jei ir po šiuo įrašu ko paklausite, kas dar nėra atsakyta - atsakymai bus pateikti nurodytame puslapyje kaip įmanoma greičiau“, – rašo jis.

„O dabar apie svarbiausią klausimą, kuris dažnai pasimeta kalbant apie visas šias drastiškas priemones. Kodėl visa tai darome? Kodėl turime visi kartu patirti šiuos nepatogumus? Atsakysiu paprastai – vardan gyvybių. Ypač tų, kurie yra garbaus amžiaus. Ir vardan švarios sąžinės, kad padarėme viską, kas įmanoma.

Ir Lietuva, ir Europa, ir didžioji dalis Vakarų pasaulio esame senėjančios visuomenės. Tai reiškia ne tik šalies gyventojų amžiaus vidurkio didėjantį skaičių, tačiau ir mūsų visų pareigą visus vyresnius žmones įtraukti į miesto ar šalies gyvenimą – ir užtikrinti galimybę realizuoti save darbo rinkoje, ir paskatinti nenustoti mokytis visą gyvenimą, ir įtraukti į kultūrines veiklas.

Nuo darželių auklėtojų ir mokytojų iki viešojo transporto vairuotojų, nuo universiteto dėstytojų iki mylimų rašytojų, nuo auklių iki taksi vairuotojų – turime daugybę profesijų, kur amžius nėra svarbus, o dažnai didelė patirtis yra ir privalumas. Jie nėra kažkur saugiai izoliuoti nuo pavojų, jie yra visur aplink mus, jie mūsų gyvenimo dalis. Ir būtent šiai daliai – vyresniems mūsų visuomenės nariams – dabar iškilo didžiulis pavojus. Žinoma, jaunesniems koronavirusas irgi pavojingas, bet skaičiai rodo, kad viruso pavojus su amžiumi kyla geometrine progresija. Todėl negali būti per didelių mūsų pastangų, finansų ar įpročių aukų – turime susitelkti, pakeisti savo gyvenimą 180 laipsnių tam, kad po kurio laiko visi galėtume pasakyti – mes išlikome žmonėmis, išgelbėjome pažeidžiamiausią mūsų bendruomenės dalį“, – informuoja Vilniaus meras.

Vyriausybė netrukus rengiasi paskelbti karantiną šalyje, jis įsigaliotų nuo pirmadienio nakties ir truktų dešimt dienų.

Tarp numatomų ribojimų – visiškas viešų renginių draudimas tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse, rekomendacija tiek viešajam, tiek ir privačiam sektoriams dirbti iš namų.

Lietuvoje pirmadienį planuojama įvesti karantiną: 15 svarstomų ribojimų

Siekiant pažaboti koronaviruso plitimą, visoje Lietuvoje nuo pirmadienio Vyriausybė planuoja įvesti karantiną.

Šis klausimas svarstomas Vyriausybės posėdyje. BNS pristato svarbiausius svarstomus ribojimus:

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą,

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą būtų galima taikyti administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.