Primename, kad Vilnius planavo per Velykas ir dvi dienas po jo nuo COVID-19 vakcinuoti 17 tūkst. vilniečių, priklausančių kelioms prioritetinėms grupėms. Visiems jiems siūloma „Vaxzevria“ (buvusi „AstraZeneca“) vakcina. Tarp tokių grupių pateko senjorai, mokytojai, dėstytojai, abiturientai, sergantieji lėtinėmis ligomis ir užsienio misijų dalyviai.

„Esu dėkingas visiems, kurie šį savaitgalį ir prieš savaitgalį, kurie gerai padirbėjo“.

Pasak jo, turėtų pavykti pasiekti 12 tūkst. paskiepytųjų, bet laisvų vietų dar registracijoje yra.

„Ne visi gydytojai buvo tinkamai užpildę pacientų korteles, todėl ne visi buvo įvesti į e-sveikatą. Kai kur duomenys pasimesdavo, kai kurie sužinodavo, kad yra įrašyti (...) Per tris dienas suskiepijome beveik 9 tūkst. žmonių. Neatvykimo procentas, tai yra tų, kurie buvo užregistruoti, bet neatvyko, ypatingai mažas, apie 3,5 proc.“

Jo teigimu, per šį vakcinacijos savaitgalį pastebėjo porą svarbių dalykų.

„Pirmas dalykas, kad yra daug žmonių norinčių skiepytis, kuriems nėra svarbu kokia vakcina skiepytis. Ta antivakseriška propaganda jų nepaveikė. Antra žinia, kad vis dėl to norint masinio vakcinavimo ir negaišinimo laiko, jau laikas pereiti iš esmės arba prie masinio vakcinavimo, arba daryti daugiau sąrašus.

Paprastai šnekant, leisti, ar kas kelis metus amžiaus kartelę, kad būtų ta grupė 60-65 m. atidaryta. Tikrai matome, kad ten rizikos veiksnys nemažas ir ta grupė didelė ir daug norinčių vakcinuotis“, – sakė R. Šimašius.

Taip pat meras išskyrė ir policijos pareigūnus ir paskatino leisti pradėti tai daryti arba bent jau leisti tai daryti visiems, kurie nori vakcinuotis.

„Be abejo, tai nereiškia, kad reiktų palikti užmaršty tuos žmones, kurie buvo anksčiau įtraukti į tas grupes. Žinoma, jie galėtų bet kada registruotis patys arba juos registruotų vaikai ar anūkai. Be abejo, reikėtų tą procedūrą po kurio laiko priminti žmonėms, kurie kažkuriuo metu atsisakė arba atsisakė skiepytis tam tikra vakcina.“

R. Šimašius džiaugėsi, kad Vyriausybė ruošiasi eiti panašia kryptimi ir išgirdo jų kreipimąsi, ir pamatė per šį savaitgalį, kad yra tokia situacija.

„Labiausiai trūksta vakcinų, bet ir lankstumo skiepyti daugiau žmonių.“

Ruošiasi skiepyti pareigūnus

R. Šimašius, paklaustas dėl pareigūnų skiepijimo, nurodė, kad pagal prioritetą, nesvarbu, ką nuspręstų Vyriausybė, vėliausiai ketvirtadienį pradės kviesti registruotis šiai grupei priklausančius asmenis.

„Vėliausiai penktadienį jie galėtų registruotis. Be abejo, labai linkėčiau ir kviesčiau, kad sprendimai būtų priimti, ką lyg ir girdžiu iš sveikatos ministro, kad tai galėtų įvykti ir anksčiau. Kol kas situacija šiek tiek paradoksali – vidaus reikalų ministrė irgi kreipiasi į mane, kad gal galėtume skiepyti policijos pareigūnus, kai tuo pačiu būtų skiepijama ar neskiepijama sprendžia būtent Vyriausybė ir sveikatos apsaugos ministras.

Nėra taip, kad sveikatos ministras vienaip, o Vilniaus arba kažkoks kitas meras kitaip. Mes darome taip, kaip nustato sveikatos apsaugos ministerija. Labai džiaugiuosi, kad yra atsiliepiama į mūsų kvietimus, į mūsų argumentus, o per šį savaitgalį, kai mes pirmieji atidarėme būtent tokiu būdu, tokią registaciją, matome, kaip ji labai pasiteisino ir labai iliustravo, kad reikia to lankstumoir ėjimo į kitas grupes spartesnio.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)