„Turime pripažinti, kad šis pirmadienį sveikatos apsaugos ministro paskubomis įdiegto visuotinio privalomo karantinavimo eksperimentas yra nevykęs. Mes jį įgyvendinome pagal visas Sveikatos apsaugos ministerijos sąlygas, tačiau jokie viešbučiai šeimoms neatstos namų, kur vaikams sudarytos tinkamos sąlygos augti. Kaip ir jokie viešbučiai neatstos areštinių tiems, kas elgtis nemoka. Tą vakar visą dieną bandėme įrodyti Sveikatos apsaugos ministerijai, bet jos sprendimų pakeisti nepavyko“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Meras džiaugėsi, kad trečiadienio vakarą jie gavo Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro (VESOC) Visuomenės informavimo grupės (VIG) vadovo Giedriaus Surplio žinutę apie pasikeitusią VESOC poziciją dėl privalomo karantinavimo – bus leidžiama karantinuotis namuose ar kitose pasirinktose ir tam tinkamose patalpose.

„Nors vietoje – oro uoste – ir turėjome didelį nesutarimą su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistais, kurie nenorėjo sutikti su tuo, tačiau šeimas su vaikais pradedame leisti vykti į asmenines patalpas (pradėjome nuo vakar naktį nusileidusio lėktuvo). Taupant laiką, Sveikatos apsaugos ministro spendime numatytas privalomas epidemiologo patvirtinimas galės įvykti paskui. Tai atitinka Operacijų centro vadovo Sveikatos apsaugos ministro sprendimą, ir bent kažkiek – sveiko proto ir visų žmonių interesus“, – rašė R. Šimašius.

Šeimos turės atitikti konkrečias sąlygas

Jis teigė dar trečiadienį vėlai vakare informavęs Ministrą Pirmininką ir sveikatos apsaugos ministrą, kad priėmė sprendimą ir dar vakar iš šiltųjų kraštų grįžusio vėlyvo skrydžio vilniečių šeimas paleido karantinuotis joms priimtinose – paprastai jų pačių – patalpose, šeimos iš kitų miestų apgyvendintos saugiai ir bus paleistos šiandien.

„Šeimos turi atitikti šias sąlygas:
turėti saugią ir nuo aplinkinių izoliuotą karantino vietą;
– nurodyti jos adresą ir pasižadėti ten būti 14 dienų;
– sutikti, kad savivaldybės atstovai, viešoji tvarka arba savanoriai bet kuriuo metu galės atvykti ir patikrinti jų buvimą (kol sukursime technologinį sprendimą – aplikaciją);
– neradus jų namuose, prisiimti atsakomybę dėl nuobaudų“, – rašė R. Šimašius.

Pasak mero, kas tokių sąlygų neturi arba su jomis nesutinka, privalės likti savivaldybės skirtose karantinavimo vietose. Baudos už karantinavimosi sąlygų pažeidimą bus griežtos – rizikai vietos čia nėra. Seimui jau būtų laikas susirinkti ir užpildyti šią spragą, sugriežtinant baudas įstatymu, rašė R. Šimašius.

Mero teigimu, nuo šiandien ši tvarka galioja visoms šeimoms su nepilnamečiais vaikais, jau karantinuotoms mūsų patalpose arba atvykstančioms į Vilniaus oro uostą.

„Jos bus paleidžiamos privalomam karantinui savo namuose ar kitose vietose, jei jos atitinka aukščiau surašytas sąlygas ir patvirtins tai raštiškai. Su jumis bus susisiekta artimiausiu metu, luktelkit. Taip pat tai galios atskirai grįžusiems nepilnamečiams vaikams“, – rašė R. Šimašius.

Meras atsiprašė šeimų, kurios patyrė nepatogumų ir padėkojo premjerui už supratingumą.

„Atsiprašau visų šeimų, kurios turėjo patirti tiek streso dėl valstybės sprendimų, kuriais norimo rezultato buvo galima pasiekti ir šeimoms draugiškesniais būdais. Jei reikės, miestas suteiks bet kokią pagalbą tokioms šeimoms.

Iš anksto dėkoju Ministrui Pirmininkui už supratingumą – manau, akivaizdu, kad tokie sprendimai šiuo metu reikalingi. Dėl visų likusių karantinuojamųjų naujienų, tikiuosi, turėsiu jau artimiausiu metu“, – rašė R. Šimašius.

Meras kartu pridūrė, kad šios nakties naujienos apie viešbutyje vykusias muštynes tarp į Lietuvą grįžusių emigrantų labai gerai iliustruoja, kad daliai žmonių vis dėlto būtinas privalomas karantinas paskirtose patalpose.

„Deja, kaip matėme vakar, dalis šių žmonių net uniformuotiems pareigūnams į „labas vakaras“ choru atsako „eik tu…“. Klausimas tik tas, kaip savivaldybei, neturinčiai jėgos struktūrų, įmanoma viešbutį paversti areštine. Viliuosi, kad ir šis aspektas, taisant sprendimą, bus įvertintas“, – rašė R. Šimašius.