Kur paskui padėti tuos prisipirktus grikius, ryžius ir makaronus, savo Feisbuko paskyroje klausė miesto meras.

„Savaitgalį du kartus buvau parduotuvėse. Nei grikių, nei ryžių, nei makaronų ir nereikėjo, ir nepirkau. Tačiau praėjau pro lentynas - ir šių produktų, skirtingai nei sako FB srautas, buvo. Gal pataikiau ant išimties? Kaip bebūtų - dabar tiesiog ne tas atvejis, kai reikia pildyti savo atsargas. Garantuoju, kad dėl koronaviruso niekas Lietuvoje iš bado nemirs.

Tačiau ką aš matau - tai faktą, kad daug kas prisipirko produktų, kurių nesuvartos. Mano kvietimas jums – neiššvaistykite, ką sukaupėte. Pažymėkite dabar kalendoriuje dieną maždaug po metų, kai tą dėžę, kur viską sukrovėte, peržiūrėsite. Jei baigiasi galiojimas, tada suvartokite arba atiduokite Maisto bankui - kai kam tai labai padės sudurti galą su galu”, - rašė R. Šiamšius.

Ir čia pat jis pažymėjo, kad turėti maisto atsargų nėra blogai. Tereikia turėti saiko.

„Ir tada nueikite į parduotuvę atsargas pasipildyti vėl. Tiek, kiek jums atrodo, kad kritiniu atveju prireiktų (savaitei, mėnesiui - kaip jums atrodo pagrįsta ir teisinga). Kodėl? Kad kitą kartą, kai kas nors atsitiks, nereikėtų nei blaškytis, nei nervintis, nei prisidėti prie pavojingo panikavimo.

Aš, beje, deklaruoju - esu iš tų, kurie atsargas gerbia, ir jų visada turi: ilgai besilaikančių produktų, vandens, ugnies įrankių, šovinių. Ne dėl to, kad laukčiau karo, maro ar nukrentančio asteroido, o šiaip, iš principo”, - dėstė meras.

Taip pat jis pažymėjo, kad nėra gerai, kai atsargos pradedamos kaupti spontaniškai.

„Atsargų, aišku, galima turėti, galima neturėti, galima durninti tuos, kurie atsipalaidavę ir ramūs, arba tuos, kurie kaupia, ar kurie paniškai perka dabar. Visi mes laisvi pasirinkti. Ir niekada nežinai, kas teisus, nes ir atsargų kaupimas, ir jų neturėjimas kainuoja arba gali kainuoti (ne tik pinigus - laiką, vietą, nervus ir t.t.).

Tiesiog neprotingas spontaniškas išteklių kaupimas gali pakenkti. Pavyzdžiui, jei permokėdami susiorganizuojate sau kaukių, kurios reikalingos ne jūsų sveikatai, o jūsų panikai, tų kaukių gali labiau pritrūkti tiems, kam jos tikrai reikalingos, pavyzdžiui, operuojantiems gydytojams.

Pabaigai - dar kartą apie tuos grikius, kurių norėsis mažiau, nei prisipirkote. Pasidėkite juos dabar tvarkingai, pasižymėkite kalendoriuje datą, kada tai peržiūrėsite ir spręsite - suvartoti ar atiduoti Maisto bankui, ramiai vėl pasipildyti atsargas ar jų nebekaupti. Tada nereikės nieko daryti strimgalviais, kai vėl kas pradės skleisti paniką.

P.S. Jeigu ką - tai grikiai labai skanu su ant sviesto pakepintais svogūnais”, - savo Feisbuko paskyroje rašė R. Šimašius.