Šeimų maršas yra labai gerai, išskyrus du aspektus. Vienas aspektas yra karantino sąlygos ir jų laikymasis. Tai yra politinis festivalis, ne protestas, galiausiai Partnerystės įstatymas jau nepriimtas, nebėra prieš ką protestuoti. Kitas dalykas – tos žinutės, kurios visada skamba, kad neva ginamos šeimos vertybės, o iš tikrųjų prieštaraujama, kad žmonės galėtų kurti savo laimę patys, kaip jiems atrodo teisinga“, – „Delfi TV“ laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ aiškino VIlniaus meras.

„Organizatoriai labai aiškiai parodė, ką jie daro. Jie daro kažkokį festivalį. Mes neturime nei patys savęs kvailinti, nei kitų, nei leistis kvailinami. Kaip Maskvos namai yra ne kultūrinė, o propagandos įstaiga ir dėl to leidimo negauna, lygiai taip pat ir čia. Negalime vadinti protestu, kur jo nėra. Priešingu atveju turėsime bet kokį naktinio klubo renginį kaip politinį protestą“, – kalbėjo R. Šimašius.

Nors kai kas kalbą apie poreikį organizuoti referendumą dėl partnerystės įteisinimo, R. Šimašius teigia, kad šis klausimas nėra toks, kokie turėtų būti sprendžiami tokiu būdu.

„Referendumas yra gerai, kai sprendžiami įvairūs kasdienybės klausimai. Manau, kad referendumas tikrai ne pro šalį būtų ir kai kurias išlaidas patvirtinant, ir kai kuriuos įstatymus, bet kai eina kalba apie visuomenės pamatą, pagarbą, laisvę, leidimą žmonėms gyventi taip, kaip jiems atrodo tinkama, tai ne refendumo dalykai. Mes negalime nuspręsti referendumu, ar mes gerbsime kiekvieno žmogaus teisę. Jeigu referendumai tampa įrankiu apriboti arba nesuteikti visiems žmonėms vienodų teisių, tai yra ne demokratija, tai totalitarizmas, kurį bandoma pridengti demokratijos įrankiais“, – mano Vilniaus meras.

Jis sako nesureikšminantis incidentų sostinėje, kai buvo uždažytos vaivorykštės spalvų perėjos.

„Atsiranda ir tokių bepročių, kurie svastikų pripaišo kur nors. Bet tai nebūtinai reiškia, kad mes esame valstybė, visuomenė, kuri į tai linkusi. Atvirkščiai – esame viena iš dviejų Europos šalių, kur nėra jokių neonacinių nacionalinėje politikoje išrinktų į parlamentą. Tai, kad kažkas kažką užpaišo, turbūt iliustruoja, kad yra žmonių, kuriems skauda. Dėl ko skauda, aš jau nepradėsiu spekuliuoti, bet yra tokių žmonių ir jų yra kiekvienoje visuomenėje.

Aš sakyčiau, kad nereikėtų to labai sureikšminti, nes būna, kad pavagia kažkam dviratį, bet tai nereiškia, kad mes esame vagių tauta. Būna, kad kažkam skauda dėl vaivorykštės, nupieštos ant gatvės, ir [ją] uždažo, bet tai nereiškia, kad mes esame homofobų tauta. Juo labiau Vilniuje. Galiu drąsiai pasakyti, kad Vilnius ypač smarkiai keičiasi“, – sakė R. Šimašius.

Jis teigia nusivylęs kai kuriais Liberalų sąjūdžio bei socialdemokratų partijos atstovais, kurie Seime nepalaike Partnerystės įstatymo projekto ir nesutinka, kad Laisvės partija ne pakankamai pasiruošė prieš projekto teikimą.

„Darbų buvo padaryta tiek daug, kad kartais kyla klausimas, ar ne per daug išteklių tam išeikvota, nes klausimas čia labai paprastas. Aš matau savo Laisvės partijos kolegas Seimo narius, kiek jie kalbėjosi, ir kai matau, kad atsiranda socdemų, kuriems vis dar reikėjo tų kalbų, nors partijos rinkimų programoje parašyta apie vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimą, aš tai vertinu arba kaip dviveidiškumą, arba nesusigaudymą politinėje erdvėje“, – kalbėjo R. Šimašius.

„Man net nėra pikta dėl taip vadinamo krikščioniškojo konservatorių flango, kurie į rinkimus ėjo su nepritarimu vienos lyties asmenų partnerystės idėjai, bet dėl Liberalų sąjūdžio kelių žmonių, kurie nebalsavo, socialdemokratų, man visiškai nesuprantama“, – pabrėžė jis.

R. Šimašius tikisi, kad Seimo rudens sesijoje, jei Partnerystės įstatymo projektas vėl sugrįš, balsų jam nebepritrūks. Jo nuomone, neišspręstas partnerystės klausimas gali pakenkti ir Lietuvos įvaizdžiui tarptautinėje erdvėje.

„Matau, kad šiandien niekas neabejoja, kokia yra Vilniaus, vilniečių pozicija, ir Vilniaus prestižui tai tikrai nepakenktų, bet Lietuvos pakenktų. Aš tiktai noriu pasidžiaugti, kad ačiū DIevui mes neturime tokios situacijos kaip Estijoje, kuri ilgą laiką buvo labai progresyvi šalis, bet vėliau patekus į vyriausybę taip vadinamiems dešiniesiems radikalams ir prišnekėjus visokių negražių dalykų, matome, kad ir investuotojai, talentai pradėjo nusigręžti nuo šios šalies. Mums į tai reikia pasižiūrėti labai rimtai“, – sakė meras.

Trečios kadencijos nesiekti nusprendęs R. Šimašius, kalbėdamas apie ateities planus, sako, kad po 2023 metų rinkimų planuoja dirbti darbus, kurie su politika nesusiję.

„[Būsiu] nebent tarybos nariu, ruošiuosi dalyvauti ir tikiuosi, kad būsiu išrinktas, ir kad meras ar merė bus geri. Dėl ateities perpektyvų politikoje pažiūrėsiu, kaip bus, bet kol kas tikrai norėsiu pailsėti nuo to. Bent jau šiandien galiu pasakyti labai aiškiai, kad po 2023 metų savivaldos rinkimų planuoju daryti ką nors, kas susiję ne su politika“, – „Delfi TV“ laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ sakė R. Šimašius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)