„Stebime, ruošias, darome daug darbų, kurių reikia dabar, ir kurių gali reikėti ateityje, jei ir pas mus turėsime kitą krizės etapą. Kas bebūtų – išlikime ramūs, virusą mes įveiksime“, – feisbuke rašė Vilniaus miesto meras.

R. Šimašius džiaugėsi, kad informacija vilniečius pasiekia – visi dažniau plauna rankas.

„Su pirmaisiais masiniais užkrėtimais Italijoje jau buvo aišku, kad virusas pasieks mus, ir krizės valdymas turi pereiti į kitą etapą. Todėl bent jau mes, nors ir kaltinami aliarmizmu, iš karto ėmėmės aktyvesnių veiksmų.

Svarbiausias uždavinys – stabdyti viruso plėtimąsi konkrečiais veiksmais. O tai reiškia ypatingai aktyvią higienos edukaciją. Galiu konstatuoti, kad bent jau Vilniuje žmonės daug geriau plauna rankas, vėdina patalpas ir žino apie virusų prevenciją“, – rašė jis.

Vilniaus miesto meras išvardijo veiksmus, kurių jau dabar imasi Vilnius, norėdamas mažinti viruso plitimo kelius.

„Apribojome socialinių globos įstaigų lankymą, kadangi vyresniems žmonėms virusas pavojingiausias, turime sukūrę algoritmus dėl atvirų renginių. Ir tai, kad dalis viešų renginių vyko ar vyks, yra pasekmė to, kad šie algoritmai jau taikomi, o ne priešingai. Miestas tikrai neignoruoja grėsmių, tačiau į visuotinį karantiną, kaip Kinija ar Italija, neužsidaro.

Jau anksčiau minėjau apie dezinfekcines priemones ugdymo įstaigose, viešajame transporte, kurias lydi informacinė kampanija. Be to, sutarėme ir su daugiabučių namų administratoriais dėl dažnesnio laiptinių dezinfekavimo. Siekiame, kad koronaviruso testai galėtų būti atliekami ne tik Santaros klinikose, bet ir paimant mėginius namuose“, – vardijo jis.

R. Šimašius įvardijo ir kaip Vilniaus miestiečių gyvenimas keistųsi, jei koronaviruso plitimas pasiektų Italijos lygį.

„Tai, kas šiuo metu vyksta Italijoje ir Kinijoje, kur viruso plitimo ribojimui reikia pasitelkti drastiškas priemones jau iš reikalo – atskirų regionų ar net šalių karantiną, rūpintis masinėmis izoliacijomis, uždarinėti viešas įstaigas, stabdyti skrydžius, atšaukti visus renginius, sukurti maisto tiekimo grandinę tiems, kurie neturi atsargų arba negali pasirūpinti maistu.

Tai milžiniškas iššūkis net ir turtingiausiems miestams ir valstybėms. Rengiamės tam, jei prireiktų, bet, tikiuosi, tai bus tik apsidraudimas, kurio nepanaudosime“, – rašė jis.

Jau dabar yra nukeltos asmens sveikatos priežiūros įstaigose planinės operacijos, kurių atlikimo pacientai gali luktelėti.

„Esame numatę pastatus, kurie prireikus galėtų būti panaudoti karantinavimui. Jei reikės, jų turėsime ir daugiau. Kuriame logistikos modelį, kaip miestas galėtų užtikrinti, kad didelio karantino atveju maistas ir kitos būtinos priemonės pasiektų visus, ypač vyresnius vilniečius, kuriems jų trūks. Tikiuosi, kad čia, jei reikės, galėsime įtraukti ir nevyriausybines organizacijas, ir maisto pristatymo į namus įmones“, – feisbuke rašė jis.

Ragindamas atsakingai vertinti tiek savo, tiek ir aplinkinių sveikatos būklę, R. Šimašius teigė, kad niekas nežino, kas bus toliau.

„Mes nežinome, kaip bus toliau. Ir nežadame apsimesti, kad esame numatę priemones visiems galimiems atvejams – koronaviruso epidemija per didelė, kad būtų galima su ja efektyviai be drastiškų priemonių kovoti jai įsisiautėjus.

Todėl dar kartą prašau visų – tam, kad ateityje nereikėtų drastiškų priemonių, taikykime tas mažas saugumo priemones jau dabar: rankų plovimas, dezinfekavimas, patalpų vėdinimas, saviizoliacija grįžus iš karštųjų regionų“, – feisbuke rašė Vilniaus miesto meras.