„Kaip ir buvo galima tikėtis, koronavirusas neužtruko pasiekti ir Lietuvą – turime pirmąjį patvirtintą atvejį Šiauliuose. Noriu nuraminti, kadangi nebuvome pirmoji šalis šio viruso kelionėje, institucijos turėjo laiko pasiruošti. Nors iššūkių turėsime, neabejoju, visi kartu juos įveiksime“, – feisbuke rašė jis.

Politikas priminė visas būtinas priemones, kurios turėtų apsaugoti nuo šio viruso.

„Pirmiausiai priminsiu, kaip neprisidėti prie viruso sklaidos: dažnai plaukite rankas su muilu, nelieskite veido, dažnai vėdinkite patalpas. Kaip minėjau anksčiau, nesirūpinkite neturėdami kaukių – jos viruso nestabdo, o profesionalių kaukių, naudojamų medicinoje ir kurias matote per televiziją, ir nebus didelio kiekio, kad užtektų visiems – jos skirtos siaurai grupei, dirbantiems viruso epicentre. Ekspertai sako, kad virusas sklinda panašiai kaip gripas, tai ir apsisaugojimui veiksmingos analogiškos priemonės“, – teigė jis.

R. Šimašius juokavo, kad šiuo metu tikrai niekas nesipyks, jei pasisveikindami nepaduosite rankos. O jei jaučiate riziką – rekomenduojama dirbti iš namų.

„Tačiau visiškai izoliuotis nuo miesto gyvenimo neskatinu – atidžiai seksime, kaip plis virusas, ir esant reikalui imsimės kitų būtinų veiksmų. Viešieji renginiai Vilniuje, ugdymo įstaigų veikla kol kas nėra stabdoma, bet jei matysime, kad toks sprendimas yra būtinas, nedelsiant jį priimsime“, – teigė Vilniaus miesto meras.

Jis taip pat pranešė, kad šiandien koronaviruso situacija bus aptarta savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centre.

Vilniaus miesto vadovas pranešė, kad Vilniuje ir toliau kiek įmanoma dažniau bus dezinfekuojamas viešasis transportas, viešosios įstaigos. Taip pat bus ruošiamos patalpos tiems, kuriems reikės laikinai karantinuoti. Jis priminė kad pajutus įtartinus simptomus verta kreiptis 112 arba kreiptis į šeimos gydytoją tol tolimesnių instrukcijų.

„Šis virusas – ne tik iššūkis, bet ir galimybė susitelkti, parodyti savo empatiją bei rūpestį. Sudėtingų situacijų per savo istoriją Lietuva turėjo daugybę, o ši tikrai nėra ta, kurios nepajėgtume įveikti. Todėl išlikime žmogiški, išmintingi ir pagarbūs aplinkiniams“, – rekomendavo jis.

„Situacija nėra eilinė, ji nauja ir kiekvienam miestiečiui, ir daugumai institucijų, todėl ir ne visi klausimai lengvai atsakomi. Bet pažadu, kad anksčiau ar vėliau ir mes, ir jūs žinosite viską, ir ši situacija bus išspręsta“, – ramino R. Šimašius.

Delfi primena, kad SAM taip pat pranešė, kad Šiaulių infekcinėje ligoninėje yra stebimi trys pacientės šeimos nariai, vertinama jų sveikatos būklė, kol kas jiems COVID–19 simptomai nepasireiškė. Taip pat šiuo metu nustatinėjami su užsikrėtusiąja bendravę asmenys, vertinama jų sveikatos būklė, nė viena kol kas simptomai nepasireiškė.