Feisbuke parlamentaras E. Gentvilas rašė, kad Lukiškėse triumfuoja hedonizmas. Jis kėlė klausimą ar tikrai Vilniuje nėra geresnės vietos nei Lukiškių aikštė.

„Puiki mintis vasaros metu Vilniuje įrengti pliažą kurioje nors miesto aikštėje. Kurioje nors... Bet ar tikrai būtinai centrinėje, svarbiausioje?“ – klausimą socialinėje erdvėje kėlė jis.

„Nepriklausomos Lietuvos ir jos sostinės Vilniaus istorijoje Lukiškių aikštės naratyvas yra visiškai aiškus ir vienareikšmis – kartuvės, KGB, aukos, kančia, okupacijos, pasipriešinimas etc. Prie tokio naratyvo kūrimo daug prisidėjo ir Vilniaus valdžios, įskaitant ir esamąją. Juk būtent šis Vilniaus meras dalyvavo ilgose (ir vis dar bevaisėse) diskusijose, kas labiau tinka šiai aikštei – Vytis ar Partizanų kalva.

Susipriešinimas didžiulis, o rezultato jokio. Ir štai dabar sostinės valdžia tėškė ir vieniems, ir kitiems – šekit, bus pliažas. Vietoj senojo, tradicinio primestas naujas – hedonizmo, malonumų garbinimo naratyvas“, – rašė E. Gentvilas.

Remigijus Šimašius

Politikas priminė, kad prieš 2 metus Seime buvo svarstomas Lukiškių aikštės įstatymas.

„Jame bandyta reglamentuoti, kas ir kaip turi būti statoma ir vykdoma Lukiškių aikštėje. Buvau ir esu prieš tokio įstatymo priėmimą, nes manau, kad ne įstatymu reikia reguliuoti tai, kas gali ir turi gimti valdžios, visuomenės ir ekspertų diskusijose“, – teigė jis.

Tačiau pabrėžė, kad pliažas Lukiškių aikštėje atsirado be jokių diskusijų.

„Pasirodo, tai nėra Vilniaus savivaldybės sprendimas. Apie tai nediskutuota net ir su koalicijos partneriais. Taigi, tai tik mero arba jo partijos sprendimas“, – rašė jis.

Kaip dar vieną vienasmenį Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus sprendimą, E. Gentivlas priminė ir memorialinės lentos nukabinimą.

„Tokio pat lygmens „sprendimas“ buvo ir J. Noreikos atminimo lentos nukabinimas. Pridėkime sprendimą pakeisti K.Škirpos alėjos pavadinimą ir matome veiksmus, nuolat ir drastiškai priešinančius visuomenę. Beje, tie sprendimai vienpusiški, labai skubiai atlikti, nes štai dėl P. Cvirkos paminklo meras teigia „spręsime rudenį, po rinkimų“, – rašė jis.

Liberalas E. Gentvilas rašė, kad tokie sprendimai visai nekvepia laisve.

„Meras prie naujo pliažo linksmai kalba apie laisvės proveržį. Ne, gerbiamieji, – be diskusijų primesti sprendimai nėra nei laisvė, nei liberalizmas. Tai yra tik totalitariškas savo galios demonstravimas – aš valdžia, aš viską žinau ir viską galiu.

Tai yra visuomenės ignoravimas ir jos supriešinimas. Tokie veiksmai man labai primena bėgimą nuo savųjų paaugliškų kompleksų – nemanykit, kad aš silpnas ir bailus, aš tuoj parodysiu jums savo ryžtą...“, – kritikos buvusiam bendražygiui pažėrė E. Gentvilas.