Kaip teigiama Kauno arkivyskupijos pranešime, 2015-ųjų Šilinės išskirtinės tuo, jog tikintieji, švęsdami Dievo Motinos Gimimą, mini Pašvęstojo gyvenimo metus. Per visas Šilinių oktavos dienas Šiluvoje kasmet apsilanko iki 100 tūkstančių maldininkų iš visos Lietuvos bei užsienio.

Garsi ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų, Šiluvos šventovė tęsia jau nuo XV amžiaus vidurio piligrimų pamėgtąją Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų tradiciją.

„Atlaidai – tai didžiulė Bažnyčios šventė, paties Dievo maloningumo ir gerumo šventimas (plg. Jono Pauliaus II piligrimų kelio vadovas, 2008). Šilinių atlaidai visą aštuondienį tampa nepertraukiama Jėzaus garbinimo malda, Dievo Motinos užtarimui vėl iš naujo pavedant mūsų Tėvynės, jos žmonių ir viso pasaulio rūpesčius. Šilinių piligrimai tų malonių mels ne tik sau, bet ir savo šeimų artimiesiems, didžiajai savo šeimai – Bažnyčios bendruomenei ir Lietuvos visuomenei, kurioje šiandien būtina dangaus pagalba ginant visų ateitį – šeimą ir prigimtines vertybes“.

Įžanginiu renginiu į atlaidus tapo paskutinį vasaros sekmadienį buvusi Padėkos už laisvę, tremtinių, partizanų ir laisvės kovotojų diena. Vėliau vyko Tarptautinis floristikos simpoziumas „Floristikos kultūrų tiltai“, taip pat Šiluvoje pristatyta dailininkės Laimos Dzigaitės kūrybos paroda „Vainikas Marijai“.

Praėjusį sekmadienį Šiluvoje skambėjo malda už jaunuosius Lietuvos piligrimus, atkeliavusius nuo Kryžių kalno. O baigiantis šiai savaitei (penktadienį bei šeštadienį) atlaiduose rengiama Jaunimo diena (su piligriminiu žygiu į Šiluvą iš Lyduvėnų).

Pagrindinės Šilinių iškilmės (Šeimų diena) tikinčiuosius į Šiluvą sukvies sekmadienį. Šias iškilmes tiesiogiai transliuos Lietuvos valstybinė televizija.

Kauno arkivyskupija primena, jog 1924 m. rugsėjo 8 d. buvo pašventinta didinga, iš tolo piligrimus sutinkanti 44 metrų aukščio Apsireiškimo koplyčia, pastatyta ant akmens, kur, tikima, 1608 metais apsireiškė Švč. Mergelė Marija. Apsireiškimo koplyčios projekto autorius – lietuvių skulptorius ir architektas Antanas Vivulskis (1877- 1919). Šiemet sukanka 95 metai nuo jo mirties. Koplyčios projektas buvo eksponuojamas Antrojoje lietuvių dailės parodoje 1908 m.