Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas konstatavo, kad garsiąją aferą organizavo T. Ulinauskas, kurio pavardė buvo minima ir dabar jau buvusio finansų ministro, Seimo nario Zigmanto Balčyčio sūnaus Donato baudžiamojoje byloje.

32 metų T. Ulinauskui už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, sukčiavimą bendrininkų grupėje, neteisėtos įmonės veiklą bei dokumentų klastojimą skirta dvejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Jo nurodymus vykdžiusiam viešosios įstaigos „Žemės ūkio ir kaimo plėtros centras" 46 darbuotojui Andriui Paštaičiui skirtas 90 dienų areštas, 32 metų fiktyvios „Šilų paukštyno" direktoriui Žilvinui Burinskui – pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, o neva statybos darbus vykdžiusios bendrovės vadovui, 36 metų kauniečiui Artūrui Paliokui – vienerių metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Išteisinamąjį nuosprendį išgirdo tik bendrovės „Higėja" 33 metų direktorius Mantas Dyburis.

Teismo nuosprendžiu, nuteistieji privalės NMA solidariai padengti padarytą žalą – beveik 121 tūkst. litų.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad dar 2001-ųjų pabaigoje ir 2002-ųjų pradžioje T. Ulinauskas sumąstė įkurti UAB, kuri esą užsiimtų žemės ūkio produkcijos gamyba. Valstybės tarnautojas ir jo bendrai suklastojo dokumentus bei suklaidino SAPARD paramą administruojančių institucijų darbuotojus, todėl gavo SAPARD paramą bendrovės veiklai vystyti. Šias lėšas jie ketino pasisavinti.

Bendrovei „Šilų paukštynas" NMA skyrė 198 tūkst. 824 Lt paramos.

Generalinė prokuratūra nustatė, kad pradėjus tyrimą T. Ulinauskas iš „Šilų paukštyno" projekto bylos išplėšė dalį suklastotų dokumentų ir siekė išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Nustatyta, kad „Šilų paukštynas" suklastojo dokumentus, jog esą turėjo išlaidų už verslo plano surašymą, statybos darbus bei kad gauna užsakymus iš pelningai veikiančių bendrovių. Be to, buvo suklastota ir „Hansabanko" pažyma, kurioje buvo nurodyta, jog „Šilų paukštyno" sąskaitoje yra vienas milijonas litų.

DELFI primena, kad NMA dirbęs ir „Šilų paukštyno" aferą suorganizavęs T. Ulinauskas buvo net pakilęs karjeros laiptais. Išėjęs iš NMA jis sėkmingai įsidarbino Lietuvos verslo paramos agentūroje (LVPA), kurioje vadovavo ES paramos projektus kontroliuojančiam skyriui.

Tiesa, jo karjera baigėsi nesėkmingai – Generalinė prokuratūra jį ir dar kelis LVPA darbuotojus, tarp jų – ir tuometinio finansų ministro sūnų D. Balčytį – apkaltino įvairiais nusikaltimais. Jiems buvo paskelbtas išteisinamasis nuosprendis, tačiau galutinį tašką šioje byloje dar turėtų padėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Beje, tiriant „Šilų paukštyno" bylą prokurorai gavo informacijos apie Darbo partijos galimas machinacijas. Vėliau dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, baudžiamoji byla jau perduota teismui.