Vilnietė Audra lygino užpernai metų ir pernai metų sąskaitas. Šildymo kainos išaugo beveik 2,5 karto.

„Praėjusį šildymo sezoną už gruodį buvo gauta sąskaita 39 eurai. O šiais metais atėjo sąskaita jau 94 euro“, – LNK žinioms sakė moteris.

Audra jau bijo išgirsti, kiek teks mokėti už sausį.

„O sausį tai turbūt ateis sąskaitos didesnės už tai, ką gavome praėjusį mėnesį“, – kalbėjo ji.

Deja, gerų žinių šilumos tiekėjai neturi.

„Vilniečiai šią savaitę, šiomis dienomis sulauks sąskaitų už sausio mėnesį. Kiek mes matome, jos vidutiniškai padidės apie 8 procentus. Tai jeigu kažkam buvo sąskaita apie 100 eurų, tai gali padidėti iki 10 eurų“, – teigė Vilniaus šilumos tinklų klientų aptarnavimo departamento vadovas Laurynas Jakubauskas.

Daug žmonių nebeišgali sąskaitų susimokėti patys ir prašo paramos.

„Parašėm prašymą pirmą kartą gyvenime teko. Paskaičiavom pensiją, truputį pritrūks“, – LNK sakė vienas vilnietis.

Kita moteris teigė, jog praėjusį mėnesį už 50 kvadratinių metrų buto šildymą gavo 154 eurų sąskaitą.

„Tai labai daug. Tik tiek, kad jie pakėlė pensiją, jas indeksavo, bet ką priima, tą ir atima. Tas ant to išeina“, – sakė ji.

Kitas vilnietis teigė, jog kažkaip teks išgyventi, o sąskaitas galbūt padės susimokėti vaikai.

Tačiau šilumininkai vilniečiams turi blogesnių žinių – vasarį kainos kils dar labiau.

„Būtina pabrėžti, kad vasario mėnesis visą laiką Lietuvoje būna tikrasis žiemos mėnuo. Dažniausiai mes vasarį sulaukiame šalčių virš –20 laipsnių. Automatiškai gali kilti ir suvartojimas. O kainos padidėjimas, lyginant su sausio mėnesiu – apie 15 procentų“, – teigė Vilniaus šilumos tinklų klientų aptarnavimo departamento vadovas L. Jakubauskas.

Tikimasi, kad kitoje sesijoje Seimas priims nulinį PVM šildymui, tai sušvelnintų kainų kilimą.

„Manau, kad parama yra reikalinga čia ir dabar. Nelaukiant, kol Seimas priims sprendimus“, – kalbėjo vilnietė Audra.

Iš didžiųjų miestų daugiausiai už šildymą moka vilniečiai. Tačiau palyginus su gruodžiu, labiausiai šildymo kainos augo Kaune.

Vilniaus gyventojams šildymo kainos pabrango 13 procentų, Kauno – 19 procentų, Klaipėdos – 11 procentų, Šiauliuose – 9 procentais, o Panevėžyje – 6 procentais.

Tiek sostinės, tiek ir kitų miestų gyventojams kainos galėjo išaugti dar labiau. Bet gelbėjo už gruodį keliais laipsniais šiltesnis sausis.

Šilumininkai skaičiuoja, kad vidutiniškai sausį gyventojai sumokės 2 eurais mažiau už gruodį, tokias pačias ar kiek mažesnes sąskaitas turėtų gauti tiek sovietinės statybos, tiek ir naujos statybos butų gyventojai.

„Šilumos kaina, deja, vis dar kilo, apie 15 procentų. Tai beveik susikompensavo šilumos kainų padidėjimas su atšilimu. Todėl šildymo sąskaitos tam pačiam butui neturėtų stipriai keistis“, – LNK sakė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Valdas Lukoševičius.

Neabejojama, kad šaltasis vasaris žmonių pinigines patuštins labiausiai. O kovą jau prognozuojamos mažesnės kainos.

„Kokios klimatinės sąlygos bus matysime, kol kas jis palankus. Bet jau kovo mėnesio perspektyva – tiek biokuras, tiek gamtinės dujos kainos mažėja. Ir šilumos kaina tikrai neaugs, o kadangi klimatas natūraliai šiltesnis, tai šildymo sąskaitos mažės“, – sakė V. Lukoševičius.

Išaugusios šildymo kainos kandžiojasi, bet žmonės susimokėti kol kas išgali. Skolininkų, pasak šilumos tiekėjų, dar nepadaugėjo.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: