Užsimojo pakeisti vakarietišką mąstymą

Pats A. Zuokas tikino, kad ši mankšta ne svetima, nors jo judesiai bylojo apie tai, kad jie daryti labai seniai. Vėliau žurnalistams meras prisipažino, kad šiuo metu mankštos nedarantis. „Nebent savaitgaliais, nes šiai mankštai reikia daugiau laiko, o dabar mano grafikas toks, kad sunku ją įsprausti. Pilnaverčiai mankštai reikia mažiausiai pusvalandžio, o geriausia – 45 min.”, - tikino miesto vadovas.

Paklaustas, ar tai či mankšta savivaldybės darbuotojams vyks reguliariai, meras dėl šio klausimo negalėjo apsispręsti. Iš pradžių jis tikino, kad savivaldybėje treniruotės nevyks, nors esą reikėtų, o šia akcija tik norima priminti vilniečiams, kad vasarą vykusios sveikatingumo mankštos tęsis ir šaltuoju metų laiku. Po kelias minutes trukusios mankštos meras jau buvo labiau entuziastingas. „Kodėl gi ne? Reikėtų pakelti dvasią ir sveikatos lygį savivaldybėje“, - sakė jis.

Šiaip ar taip, savivaldybės darbuotojų susidėmėjimo ši mankšta nesulaukė, o prisijungti prie plastiškai judančių instruktorių, kurių buvo daugiau nei susidomėjusiųjų, išdrįso tik vienas kitas. „Turbūt reikėtų priprasti – man tai labiau panašu į šokį nei į mankštą“, - sakė po mini mankštos vienas iš drąsuolių.

Anot A. Zuoko, tai či mankšta pasirinkta todėl, kad ji yra geriausiai aprašyta, Vilniuje yra daug jos instruktorių, be to, ši mankšta labai patogi vyresnio amžiaus žmonėms.

„Ir dar kuo ji yra svarbi – kad šiek tiek keičia europietišką supratimą. Mes įpratę mankštintis greitai, pakelti keletą kilogramų, paprakaituoti, o čia viskas priešingai – negalima skubėti, jūs turite skirti laiko sau. Tai či mankšta reikalauja daugiau laiko nei įprasta mankšta sporto salėje, bet to mums ir reikia, kiek galima skubėti“, - tikino meras.

Anot jo, miestui šis projektas nieko nekainuos, nes idėją parėmė Kinijos ambasada, kuri padengs išlaidas instruktoriams – 500 litų per mėnesį. Mokyklos sales suteikia nemokamai.

Vietoj pusantros valandos mankšta tęsėsi kelias minutes

Tai či instruktorius Romualdas Petkevičius prieš mankštą teigė nežinantis, kiek ji truks. „Mačiau, kad mero dienotvarkėje parašyta, kad tam jis skirs pusantros valandos. Manau, tiek neprireiks, bet mes pasiruošę. Norėtume, kad prisijungtų daugiau stovinčių žmonių ir pajustų tuos judesius“, - sakė jis.

Ši mankšta gera tuo, kad ji tinka įvairaus amžiaus žmonėms, yra nealinanti organizmo, įjungia visas organizmo sistemas, yra pakankamai visapusiška, todėl rekomenduotina senjorams senėjimo problemų sutvarkymui, o jaunimui – kaip savigyda.

Paklaustas, kaip atsidūrė savivaldybėje, tai či instruktorius sakė, kad viskas prasidėjo 2005 m., kai A. Zuokas, pabuvojęs Kinijoje, atsivežė nemokamų mankštų gyventojams idėją. Šios nemokamos mankštos savo gerbėjų turi iki šiol.

Anot jo, mankštos trukmė priklauso nuo laiko, kiek jo turime šiame skubančiame pasaulyje – nuo penkių minučių iki kelių valandų. „Net ir penkios minutės gali turėti efektą, nes jūs susikoncentruojate į save, į savo organizmą, pajuntate kvėpavimą, prie jo prijungiate kažkokius judesius taip, kad tame judesyje dalyvautų visas kūnas“, - pasakojo R. Petkevičius.

Entuziasto teigimu, nors mankštai reikia laisvų drabužių, ją galima daryti ir su kostiuminėmis kelnėmis, tik reikėtų jas atlaisvinti. Taip pat pašnekovas siūlė prasisegti marškinių apykaklę.

Nuo kitos savaitės vilniečiai galės nemokamai mankštintis šešiose Vilniaus mokyklose. Mankštos vyks savaitgaliais.