Šis apdovanojimas jiems bus įteiktas šių metų gegužės 16 d.

Už nutarimą dėl A. Stulginskio žvaigždės paskyrimo antradienį balsavo 120 Seimo narių, niekas nebalsavo prieš, 4 parlamentarai susilaikė.

Česlovas Juršėnas yra 1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, 1992–2012 m. buvo Seimo narys, 1992–1996 m. ir 2008 m. vykdė Seimo Pirmininko pareigas, 2000–2004 m., 2004–2008 m. ir 2008–2012 m. buvo Seimo Pirmininko pavaduotojas. Eidamas šias pareigas, Č. Juršėnas daug prisidėjo prie demokratijos, parlamentarizmo raidos ir valstybingumo stiprinimo Lietuvoje.

Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus pastebėjo, kad Č. Juršėnas paskutiniais metais gilinosi į parlamentarizmo istoriją, teoriją ir praktiką.

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis pridūrė, kad Č. Juršėnas buvo jo mokytojas. „Jis buvo ir yra jauniems politikams tarsi kelrodė žvaigždė“,– sakė R. Žemaitaitis.

Tuo tarpu konservatorius Vilnius Semeška iš Seimo tribūnos teigė, kad „suplakimas į vieną nutarimą Komunistų partijos įtakingo veikėjo, seno nomenklatūrininko, su visa pagarba jam, ir Ruslano Stefančuko, yra nepriimtinas“.

„Kviečiu palaikyti abu tikrai vertingus nominantus“, – ragino Seimo vicepirmininkas Jonas Jarutis.

Ukrainos Aukščiausiosios Rados Pirmininkas R. Stefančukas yra vienas iš valstybės lyderių, stojęs kovos už Ukrainos laisvę priešakyje, savo asmenine lyderyste, drąsa ir pavyzdžiu įkvepiantis ukrainiečius priešintis Rusijos agresijai. Jis telkia demokratinio pasaulio parlamentinę bendruomenę už savo tėvynės laisvę.

R. Stefančukas 2022 m. ne kartą kreipėsi į demokratinių šalių parlamentus, taip pat Europos Parlamentą, NATO Parlamentinę Asamblėją, ragindamas suteikti Ukrainai šalies kandidatės į Europos Sąjungą statusą, stiprinti karinę ir humanitarinę pagalbą Ukrainai.

Aukščiausiu Seimo apdovanojimu – Aleksandro Stulginskio žvaigžde – siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

ELTA primena, kad 2022 metų Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė buvo paskirta prezidentui Valdui Adamkui ir Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriui Richardui Josephui Durbinui.