"Ta diena buvo reikšminga ne vien Lietuvai, tačiau mums teko atlaikyti pirmąsias pasekmes. Vėliau jos buvo juntamos iki Uralo ir dar toliau", - pažymėjo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.

Pasak Seimo vicepirmininko, signataro Česlovo Juršėno, Kovo 11-osios Aktas pažymėjo istorijos virsmą - priespaudos, vargo, pažeminimo, kančių, karų epochos pabaigą ir nepriklausomos valstybės pradžią. "Lietuvių tautos apsisprendimas reiškė, kad reikalai galėjo kitaip pajudėti ir aplink mus: Sovietų Sąjungoje, Rytų Europoje, kai kas kitaip susimąstė ir Vakarų Europoje", - kalbėjo parlamentaras.

V. Landsbergis padėkojo Seime viešinčiai Islandijos parlamento - Altingo delegacijai už šios šalies "drąsą ir teisingumo jausmą". Islandija 1991 metų vasario 11 dieną pirmoji iš užsienio valstybių oficialiai pripažino atkurtos Lietuvos nepriklausomybę.

Nepriklausomybės Akto pristatyme dalyvavo Altingo pirmininkas Halldoras Bloendalas, Altingo generalinis sekretorius Helgis Bernodussonas ir Islandijos ambasadorius Lietuvai, buvęs šios šalies užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hanibalssonas.

Penktadienį Parlamento galerijoje taip pat atidaryta paroda "Kovo 11-oji: fotopasakojimas", čia eksponuojamos vardinės balsavimo dėl Nepriklausomybės atkūrimo kortelės, balsavimo sąrašai.

Už Aktą "Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo" prieš 15 metų balsavo 124 deputatai, susilaikė 6, prieš balsavusiųjų nebuvo. Tačiau vardinio balsavimo sąraše nurodytos 133 pavardės, mat Aukščiausiosios Tarybos deputatas Nikolajus Medvedevas prieš pat balsavimą buvo deleguotas į Maskvą.

"Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, nutaria ir iškilmingai skelbia, kad yra atstatomas 1940 metais svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas, ir nuo šiol Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė, - skelbiama Akte. - Lietuvos Tarybos 1918 metų vasario 16 dienos Nepriklausomybės aktas ir 1920 metų gegužės 15 dienos Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios ir yra Lietuvos Valstybės konstitucinis pamatas".

Balsavimo dėl šio dokumento priėmimo rezultatai buvo paskelbti 1990 metų kovo 11 dieną, 22 val. 44 min. Kartu buvo atnaujintas 1938 metų gegužės 12 dienos Lietuvos Konstitucijos, kurios veikimas esą buvo neteisėtai sustabdytas, Sovietų Sąjungai 1940 metų birželio 15 dieną įvykdžius agresiją prieš nepriklausomą Lietuvos valstybę ir ją aneksavus, galiojimas.

Aukščiausioji Taryba nusprendė, kad Aktą "Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo" turi pasirašyti turi ne tik jos pirmininkas ir sekretorius, bet ir kiti deputatai, dalyvavę balsavime.

Šiuo metu dokumentas su deputatų parašais saugomas Lietuvos valstybės naujajame archyve, o jo kopija kabo Seime. Aktas iš Seimo rūmų buvo išvežtas per 1991 metų sausio įvykius, o penktadienį pristatomas Parlamento galerijoje. Po stiklu gulintį dokumentą saugo kariuomenės garbės sargyba.

Tikrasis teisinis dokumentas, kurį pasirašė tik Aukščiausios Tarybos pirmininkas V. Landsbergis ir Aukščiausiosios Tarybos sekretorius Liudvikas Sabutis, saugomas Seime.