Naujienų agentūra ELTA vieną ir tą patį klausimą - ar tikrai pastebimai mažėja gimstamumas, ir kuo tai galima paaiškinti, - uždavė įvairių Kauno gydymo įstaigų, kur yra ir gimdyklos, medikams.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės - Kauno klinikų - Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vyriausioji akušerė - slaugos administratorė Virginija Stankevičiūtė sakė, kad pernai klinikoje gimė 3620 naujagimių. O šiais metais jau pastebimas gimimų mažėjimas: nuo metų pradžios iki lapkričio 3-iosios gimė 2758 kūdikiai.

"Manau, emigracija daugiausiai tokius pasikeitimus lemia, nes dažniausiai iš Lietuvos išvažiuoja jaunos, reprodukcinės moterys. Tačiau reikia pasakyti, kad Kauno klinikose gimdo ne vien kaunietės. Iš visos Lietuvos pas mus važiuoja moterys, jei tik išryškėja kokių rizikos veiksnių, mamų, besivystančio vaisiaus sveikatos problemų. Daug nuveikta modernizuojant mūsų kliniką, kad joje kuo geriausios paslaugos būtų suteiktos ir mamai, ir jos kūdikiui", - Eltai sakė skyriaus vyriausioji akušerė V. Stankevičiūtė.

Pasak jos, gimdymai priklauso nuo sezonų. Kadangi vis dažniau "vaikučiai yra planuojami", pavasarį ar vasarą gimdymų būna daugiau. Nes mažutėlius, mamų nuomone, kur kas lengviau pirmaisiais jų gyvenimo mėnesiais auginti tuomet, kai lauke šilta. Bet ne visada "gandrai klauso, kada jiems atlėkti".

Kauno klinikinės ligoninės filiale - P. Mažylio gimdymo namuose, anot jų ilgamečio vadovo gydytojo Eugenijaus Valasevičiaus, per metus gimdo daugiau nei 1300 moterų. Šiemet jų gali būti ir mažiau, nes tokia tendencija juntama.

"Kodėl taip yra? Visų pirma dėl to, kad pasikeitė socialinės paramos sąlygos - valstybė sutrumpino išmokų mokėjimo terminą. Kadangi apie tai buvo žinoma iš anksto, pernai mamos skubėjo gimdyti, kiek tik buvo įmanoma tai "sureguliuoti", kad dekretinių pinigų daugiau ir ilgiau iš valstybės gautų.

Žinoma, ir emigracija keičia statistinius gimdymų duomenis. Būna, Lietuvoje moteris pradeda lauktis, o gimdo jau kur nors Anglijoje, Ispanijoje ar Švedijoje, kur socialinė parama mamai su naujagimiu galbūt geresnė nei pas mus. Jei taip ir toliau viskas klostysis, po kokių 2-3 metų ir gimdymo namų tiek nereikės, kiek dabar turime", - sakė P. Mažylio gimdymo namų vadovas.

Tos pačios Kauno klinikinės ligoninės kitame padalinyje, kur taip pat naujagimiai pasveikina pasaulį savo riksmu, medikai Eltai irgi patvirtino, kad gimdymų mažėja. Pernai jų registruota apie 1400. O kiek gimdymų bus šiais metais, paaiškės, kai metai pasibaigs.

Beje, 1926 metais pastatytoje ligoninėje, kuri dabar vadinasi Kauno krikščioniškieji gimdymo namai, teiginys, jog gimdymų mažėja, nebuvo patvirtintas.

"Bent jau pas mus tai statistiniai skaičiai, lyginant praėjusius ir šiuos metus, gali būti apylygiai. Gal kokia viena kita dešimtimi gimdymų sumažės, bet vis tiek metų gale paaiškės, - skaičiai "išsilygino". Pernai gimė kiek daugiau nei tūkstantis naujagimių. Tiek ir ne mažiau, tikimės, bus ir šiais metais.

Kaip gyvenam visoje Lietuvoje dabar banguotai, taip ir su gimimais panašiai vyksta. Tačiau turim vilties, kad gyvenimas tikrai pagerės, todėl dar daugiau šeimų susilauks didžiausio stebuklo - kūdikio gimimo. Ne kur kitur, bet čia, gimtinėje Lietuvoje", - viltingai kalbėjo Kauno krikščioniškųjų gimdymo namų akušerė Jūratė Miliauskienė.