Pataisas teikiantys „valstiečiai“ ir „socialdarbiečiai“ jas argumentuoja kova su politine korupcija, tuo tarpu Socialdemokratų partijos vadovas Gintautas Paluckas įsitikinęs, kad pataisos yra nukreiptos prieš jį tiesiogiai.

Valdantieji siūlo, kad savivaldybės tarybos nariu ir europarlamentaru negalėtų būti renkamas asmuo, teismo nuosprendžiu pripažintas kaltu už nusikaltimus valstybės tarnybai, viešiesiems interesams ir už nusikaltimus finansų sistemai, jeigu nuo teismo nuosprendžio įsigaliojimo nepraėjo dešimt metų.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2012 metais konstatavo, kad G. Paluckas piktnaudžiavo tarnyba, nes būdamas Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriumi protegavo graužikų naikinimo paslaugas teikusią savivaldybės įmonę.

Pats socdemų lyderis svarstomą teisės aktą vadina „Palucko įstatymu“.

„Čia yra labai gražus ir geras tandemas: atsigaunantys, atgimstantys, veidą atgaunantys socialdemokratai yra konkurentai „valstiečiams“. Antras dalykas, socdarbiečiams, savaime suprantama, mes neįtikėtinai trukdome ir yra asmeniškumai“, – yra sakęs G. Paluckas.

Kaip susidorojimą su socialdemokratais G. Paluckas vertina ir kitas socialdarbiečių inicijuotas pataisas, kurios dalį Socialdemokratų partijos biudžeto dotacijos atiduotų nuo jos atskilusiems politikams, įkūrusiems Socialdemokratų darbo partiją.

Kandidatavimą riboti siūlantys iniciatoriai aiškinamajame rašte sako siūlantys nustatyti „papildomus reikalavimus kandidatams rinkimuose – tam tikrą protingą periodą, per kurį nuteistas asmuo už nusikaltimus valstybės tarnybai, viešiesiems interesams ir finansų sistemai įrodytų visuomenei savo sąžiningą elgesį ir atkurtą reputaciją“.

Šiuo metu kandidatai rinkimuose privalo paskelbti apie savo teistumą, tačiau dalyvauti rinkimuose tai nekliudo. Kandidatais neregistruojami arba iš rinkimų šalinami asmenys, teistumą bandę nuslėpti.