Kaip teigia komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, posėdyje ketina dalyvauti ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovai, kurie pateiks savo vertinimą dėl planuojamos fortifikacijos statybos.

„Spręsime link kur judame, ką planuosime. Paprašėme VSAT atlikti tokią pasienio apžiūrą, kokie ateina keliai, pristatys tokių jautresnių taškų analizę. Tai žinau, kad VSAT puikiai inventorizaciją padarys ir turėsime tam tikrą matymą“, – Eltai komentavo L. Kasčiūnas.

Anot jo, ketinama diskutuoti, kokios kontramobilumo priemonės būtų efektyviausios. Visgi, pažymi jis, kol kas jokių konkrečių detalių nėra.
„Kol kas tikrai nėra jokių detalių, bet tikrai ieškosime priemonių, kurios leistų galimą priešo intervenciją į Lietuvą sulėtinti. Jos visos svarbios ir jos visos vertos aptarimo. Tai manau, kad diskusija bus konceptuali apie kontramobilumo situaciją, kiek tai svarbu šiandien, kiek tai yra aktualu, kiek tai veikia, kokios priemonės veikia ir panašiai“, – komentavo L. Kasčiūnas.

Taip pat trečiadienį numatyto NSGK posėdžio metu ketinama diskutuoti dėl karo komendanto instituto ir karo komendantūrų sistemos plėtros.

„Bus įtvirtinta įstatymu, kad kuriama užnugario sistema, kad kiekvienoje savivaldybėje yra kuriamos komendantūros, kurios turėtų užtikrinti tam tikrą užnugarį karo padėties atveju. Tai yra sąveika tarp komendanto, kuris yra paskiriamas kiekvienoje savivaldybėje, platesnės karo tarnybos karys su vietiniu žmogumi ir pavaduotoju turi kurti komendantūrą. Tai čia yra toks modelis, jį mes nuolat kas pusę metų pasižiūrime, kaip esame pasistūmėję su komendantūrų kūrimu arba kada bus pirmosios pratybos pasitreniruoti, kaip atrodytų komendantūros veikimas savivaldybėse, tai tokie dalykai šiuo klausimu ir bus nagrinėjami“, – sakė L. Kasčiūnas.

Karo komendanto institucija skirta užtikrinti sąveiką tarp ginkluotųjų pajėgų ir savivaldybės. Jų veiklą, atliekant vietos savivaldos institucijų funkcijas, kontroliuoja Lietuvos kariuomenės vadas. Įsteigus šią instituciją planuota į pareigas paskirti 60 karo komendantų – tiek, kiek Lietuvoje yra savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją